ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
04/09/2023 u 10:28 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osumnjičeni za odavanje informacija "kavčanima": "SKY ne može biti dokaz protiv Milovića i Novakovića"

Sky komunikacije su, prema navodima tužilaštva, razotkrile da je Mujović po nalogu Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana trebalo da ubije Vukotića 31. jula 2020. u Baru

Pred podgoričkim Višim sudom održana je kontrola optužnice protiv bivšeg službenika policije Ljuba Milovića i Marka Novakovića.

Advokati odbrane su i danas, kao i do sada pri kontroli svake optužnice koja se zasniva na kriptovanoj SKY komunikaciji, naveli da on ne može da služi kao dokaz.

Ostali su pri stavu da je to kršenje Zakona o krivičnom postupku Crne Gore i da "SKY" može da služi samo kao operativan podatak. Ukazali su, kao i do sada, na manjkavosti ovog materijala i na njegovoj podležnosti promjenama, što utiče na njegovu pouzdanost.

Među optuženima Zvicer i Kašćelan

Ovaj tužilački predmet dovodi se u vezu sa predmetom u kojem su pored drugih lica optuženi i Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

"Tokom druge polovine 2020.godine, postali pripadnici kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Evrope i Australije organizovao okrivljeni Zvicer Radoje i čiji pripadnici su pored njih postali i okrivljeni Lazović Petar, Živković Radoje, Spasojević Nikola, Kaščelan Slobodan, Vujotić Milan, Roganović Duško, Mujović. Radovan, Pantović Radovan i Perović Nikša, protiv kojih se po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva od 30.12.2022 godine pred Višim sudom u Podgorici vodi krivični postupak zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i drugih krivičnih djela...", navodi su optužnice.

Podsjećamo, Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je u aprilu ove godine  krivičnu prijavu protiv  Ljuba Milovića (39) i Marka Novakovića (35) zbog sumnje da na osnovu njihovih informacija čelnici kavačkog klana u 2020. godina dva puta planirali likvidaciju vođe suprostavljenog škararskog klana, pokojnog Jovice Vukotić.

Milović i Novaković se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju putem pomaganja, dok se Novakoviću stavlja na teret i krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u prijavi, Novaković je kao aktivni službenik Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Kotor, zloupotrebom službenog položaja, dostavljao raspoloživa saznanja i informacije Uprave policije Miloviću, do kojih je dolazio vršenjem službenih radnji. Milović je, prema navodima istrage, te informacije proslijeđivao organizatoru kriminalne grupe i drugim osobama.

U vezi jednog od ova dva događaja pravosnažnom presudom proglašen je krivim Petar Mujović. On je 21.oktobra 2020. godine ispred zgrade kotorske policije uhapšen pošto je policajcu koji se nalazio ispred zgrade policije bilo sumnjivo njegovo ponašanje.

Mujović se pred tužiocem branio ćutanjem, a pred sudijom za istragu ustvrdio da je pištolj nosio zbog svoje bezbjednosti. 14. januara 2021. godine osuđen na petomjesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Godinu kasnije, analizom Skaj komunkacija koje su pravosudni organi Francuske dostavili Crnoj Gori, pronađene su komunkacije Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Vujotića.

Sky komunikacije su, prema navodima tužilaštva, razotkrile da je Mujović po nalogu Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana trebalo da ubije Vukotića 31. jula 2020. u Baru, i to na sahrani njegovog kuma i vođe barske grupe Alana Kožara, koji je sedam dana ranije likvidiran na Krfu. Međutim,prema istrazi, plan je propao jer Vukotić nije izlazio na groblje i prisustvovao sahrani kuma već je, kako se navodi u optužnici protiv Mujovića, boravio u kući porodice Kožar gdje im je izjavio saučešće.

-Uslijedio je novi plan prema kojem je Mujović trebao pucati u Vukotića prilikom glasanja na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine- stav je tužilaštva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:57