/ - Фото: Жана Бојанић (привођење Пејовића код тужиоца)
12/11/2021 u 15:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовићу одређен притвор: Осумњичен да је оштетио буџет за 1,3 милиона еура

Подгоричка полиција ухапсила је Данила Пејовића, који је, како се сумња, утајом пореза и доприноса и преваром оштетио буџет Црне Горе за преко 1,3 милиона еура

Подгоричка полиција ухапсила је јуче Данила Пејовића, који је, како се сумња, утајом пореза и доприноса и преваром оштетио буџет Црне Горе за преко 1,3 милиона еура. Њему је након саслушања код истражног судије одређен притвор.

- ОДТ је подњело предлог за одређивање притвора по два основа, први је колузиона опасност од утицаја на свједоке. Предлоге је ОДТ темељило да је оптужени и његова фирма била у пословном односу са више правних лица, између којих постоје одређене фиктивне фактуре, те да би боравком на слободи он могао утицати на исход поступа...Други притворски основ ОДТ је темељило на томе да се против њега воде два поступка, један за недозвољено држање оружја и експлозивних материја а другио за наношење  тешких тјелесних повреда. Ја, као бранилац, сам истакао да је тај предлог неосонован...Изузета је комплетна документација о пословању Монтенегро Пејовић са другим привредним друштвима, и управо толики временски период, од започињања извиђаја и дана његовог саслушања код судије за истрагу само по себи указује да та опасност не постоји. Ја и он смо се консултовали какав резултат тај извиђај може да донесе, па је самим тим имао довољно времена да је желио да разговара са свим представницима који су предмет овог поступка и да на њих утиче. Као што сам рекао, не псотоји могућност да уништи или промјени документацију јер је она још давно изузета. Што се тиче другог притворског основа, ради се о поступку који није правоснажно окончан. Извјесно је да ће барем један од та два бити ослобођен, ако не и оба.  Може се донесте и ослобађајућа пресуда у поступку па би се кршила претпоставка невиности- казао је у изјави за портал Дан адвокат Дамир Лекић.

Он је додао да је судија одредио притвор по једном основу а да је одбацио  предлог по сонову  понавњања кривичног дјела. Ккао је навео одбрана ће напиусати жалбу "која ће највејроватније бити и уважена" . 

(ВИДЕО-ФОТО) Пејовићу задржавање: Тражиће ново саслушање код тужиоца

- Слободе је лишен Д.П. власник и извршни директор правног лица "Монтенегро превоз Пејовић", због сумње да је извршио кривично дјело утаја пореза и доприноса и кривично дјело превара. Службеници подгоричке полиције су утврдили да је осумњичени од 19. маја 2015. године до 14. јануара 2020. године правио лажне фактуре више правних лица са којима чак и није био у пословном односу, које је употријебио као праве, књижећи их на конто добављача у правном лицу "Монтенегро превоз Пејовић" и достављао их Пореској управи са другим лажним подацима и чињеницама које су од утицаја за утврђивање пореске обавезе и на тај начин остварио право на повраћај ПДВ-а у износу 1.019.791 еура, које је потом подигао у готовом- саопштено је јуче из УП.

Такође, Д.П. је, како се сумња, фалсификовану документацију о наводној потрошњи горива пријављивао и достављао Управи царина Црне Горе како би, без основа, остварио право на повраћај средстава од дијела плаћене акцизе приликом набавке горива, јер је ово гориво сипано у таxи возила на које по Закону о акцизи нема право на повраћај дијела плаћене акцизе.

- На овај начин је са рачуна Управе царина пребачен новац у износу од 312.869 еура, који је касније подигнут у готовом. Укупна противправна материјална корист коју је остварио осумњичени износи 1.332.660 еура на штету буџета Црне Горе. Кривична пријава је поднијета и против правног лица "Монтенегро превоз Пејовић"- навели су јуче  из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:33