Крађа цигарета која се догодила 9. фебруара показала да су сарадници криминалних организованих група инфилтрирани међу државним службеницима, сматра ВД директорка Управе прихода и царина / ФОТО: Д.С./УПЦЦГ
16/04/2022 u 17:31 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петричевић: "Лука Бар" није више комфорна зона корумпираним појединцима

Крађа цигарета која се догодила 9. фебруара показала да су сарадници криминалних организованих група инфилтрирани међу државним службеницима, сматра ВД директорка Управе прихода и царина

„Лука Бар“ већ неколико година налази се као кључно одредиште на „мапи“ криминалних група. Шверц дроге и цигарета ту доживљавају преломну тачку. Међутим, начин на који се спороводе заплијене у последње вријеме може се рећи да „пошиљка“ стигне на „погрешно“ одредиште јер екстрактори, који су потплаћени да извуку „робу“, одустану...У европским лукама улогу екстрактора имају цариници, службеници лука, радници бродова....То отежава борбу  јер информација о спорном товару зна да буде злоупотребљена....товар се заплијени али нема ухапшених....Географски положај наше земље чини је „погодним“ и за копнене путеве шверца...борба се води на више фронтова.

Милена Петричевић, ВД директорица Управе прихода и царина Црне Горе, у разговору за Портал Дан навела да је „осјетљивост Луке Бар на шверц цигарета преко Слободне зоне Луке Бар, али и кријамчарење наркотика проблем је чије рјешавање треба да буде приоритет свих надлежних органа и институција“.

-Слободна зона Лука Бар основана 2000. године Одлуком Владе.Више је него очигледно да имамо и проблем инфилтрације криминалних интереса у систем одлучивања. Црна Гора је препозната као доминантна дестинација са које се снадбијева европско тржиште. Моје опредељење као Старјешине овог органа од почетка је исто. А то је да у границама надлежности и могућности предузмем све како би се корумпираним појединцима  послала порука да Лука Бар није више њихова комфорна зона. У том правцу спроведено је и предузимају се велики број оперативно тактичких активности и посвећује се и улаже велика енергија и труд како би у сегменту прања новца, шверца цигарета, кријумчарења оружја и наркотика и у свим другим облицима нелегалног промета роба постигли резултате који ће Црну Гору ослободити епитета „ мафијашке државе“-поручује Петричевић.

ЗБОГ ШВЕРЦА СУСПЕНДОВАНО 12 СЛУЖБЕНИКА

-Оно што је евидентно а и већ познато нашој јавности јесте да смо приликом прве крађе коју смо отркили 9. фебруара 2022. године, установили да је заслугом царинских службеника, омогућено, мимо царинског надзора да изађе 11 камиона преко царинске рампе. Као што вам је познато, као Старјешина органа  суспендовала сам 12 службеника и иницирала против свих дисциплински поступак. У даљем поступању надлежних органа против једног царинског службеника укинут је дисциплински поступак из разлога што је утврђена његова кривична одговорност. Вријеме ће показати да ли је овај појединац једини Том Хардy- поручује Петричевић.

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ ШВЕРЦ ДРОГЕ СПРИЈЕЧЕН 11 ПУТА

Управа  прихода и царина Црне Горе је од 21. октобра 2022. извршила  22.750 детаљних контрола.

-У просјеку је на дневном нивоу вршено 126 контрола возила и робе.  Утврђенио је 140 неправилности. Издато је 150 прекршајних налога. Изречене су новчане казне у вриједност близу 130.000 еура, а одузета је кријумчарена роба у вриједности преко 200.000 еура У сарадњи са другим државним органима, поднешено је 9 кривичних пријава надлежном тужиоцу. У истом периоду, у недозвољеном промету пронађено је и одузето 26.960 комада цигарета, тржишне вриједности  3.051,00 еура.  Одузето је 15,00 кг резаног дувана у вриједности 960,00 еура,  843,20 литара алкохола у вриједности 10.776,93 еура, 30.000 ЛИТ Дизел горива вриједности 31.173,80 еура и 1.200 литара газираног пића у вриједности  око 2.500 еура-прецизира Петричевић.

Када је у питању кријумчарење, у протеклих шест мјесеци спријечено је 11 незаконитих трговина дрогом и психоактивним супстанцама, укупне количине 1.614,19 кг.

-У укупној количини од 1.614,19 кг по структури и броју запљена учествују, марихуана  које је у пет акција заплијено укупне 1.054,20 кг. У двије акције заплијењено је 537,30 кг кокаина, такође у двије акције заплијењено је  394 грама метамфетамина, као и 38 таблета екстазија. У једној акцији заплијено је 2,30 кг хероина. Такође у једној акцији заплијењо је 20 кг хашиша- наводи Петричевић.

КОНТРОЛЕ НАД СЛОБОДНОМ  ЗОНОМ

Петричевић наводи да су неке од предузетих радњи у циљу контроле   контравизите на броду, систем двојног кључарства, електронска евиденција уласка изласка и кретања робе кроз Слободну зону, као и 24 часовни надзор над улазом и излазом робе у Зони.

-Такође спроводи се контролисани приступ физичких лица и приватних возила и кретање истих унутар Зоне. Реанимирамо и интензивирамо комуникацију међу институцијама система и посебно радимо на кадровским рјешењима с обзиром да је крађа цигарета која се догодила 9. фебруара 2022. године показара да су сарадници криминалних организованих група инфилтрирани међу државним службеницима. На нивоу свјетског теретног превоза заступљеност контејнерске испоруке роба је 90%. Лука Бар по свјетским стандарима, спада у категорију лука са мањим прометом контејнера, који се допремају из претоварних лука МАРСАXЛОКК на Малти и Гиоиа Тауро из Италије. Овако организованом дистрибуцијом, Црна Гора преко Луке Бар дијели и преузима ризике које са собом доноси робна контејнерска пошиљка са удаљених дестинација- објашњава.

Додаје да поред чињенице да је овај вид испоруке у теретном превозу дао велики напредак у сегметну лучке манипулативе и тиме значајно смањио цијену трошка утовара, данас је јасно да је овакав вид робних пошиљки отворио бројне могућности за нелегалне активности, које погодују евазији плаћања државних дажбина, али и широком спектру кријумчарења забрањеним супстанцама, дрогом, оружјем и др.

Наводи да с обзиром да аутоматски систем контроле и свих података царинске деклерације унапријед изврши селекцију пошиљки према ризику, у даљем поступку контроле велику улогу има непосредна царинска физичка контрола кроз ткз. циљане контроле.

-Резултати контрола које смо успјешно спровели, препознати су од стране Свјетске царинске организације и партнерских служби управа царина и потврђују нашу исправност у поступању и оправданост напора који улажемо у циљу јачања ефиксаности царинских контрола и очувања безбједности граница

Додаје: „Кадровским побољшањем, у Царинској испостави Слободне зоне Лука Бар, моежемо се похвалити изванредним резултатима локалне анализе ризика, која се спроводи на основу информација прије приспијећа брода тј. по основу теретница или манифеста које достављају локалне агенције. Захваљујући оваквом приступу и правовременом и професионалном односу царинских службеника, царински службеници су открили 14.01.2022. године контаминирани контејнерски садржај од 500кг кокаин“.

-Прегледи скенером спадају у категорију неинвазивних типова прегледа робе, и за разлику од неких лука у окружењу, али и у иностранству, преглед скенером у Луци Бар обављају се бесплатно.

Мобилни скенер који користи Управа прихода и царина у Луци Бар производ је нове генерације X-раy уређаја са напредним могућностима детекеције различитих материја и материјала.

Посебно је овај напредни вид контроле пошиљки значајан приликом примјене ткз. Рип-офф методологија илегалних пошиљки који се најчешће као модел користи при кријумчарењу кокаин-наглашава.

Поручује да већа примјена и досљедно спровођење анализе ризика у контејнерском превозу, посебно с нагласком на прекоокеански превоз, заједно са ефективним и ефикасним контролама контејнерских пошиљки, посебно оних са удаљених дестинација претварају Луку Бар у „слабу тачку“ за шверцерске руте

ЗАБРАНА СКЛАДИШТЕЊА ЦИГАРЕТА ВАЖНА ОДЛУКА

-Оно што сматрам битним истаћи је да је  Одлуком Владе Црне Горе која је ступила на снагу 01. јануара 2022. године, забрањено  складиштење цигарета у Слободној зони Лука Бар те да је Управа царина предузела све потребне мјере за имплементацију и досљедно спровођење ове Одлуке. Као резултат одговорног и законитог поступањ, данас имамо уредну евиденцију корисника складишта који сходно ранијим одобрењима у својим просторима држе залихе цигарета и дуванских производа-наглашава Петричевић.

Наводи да стање залиха на лагеру је око 180.000 пакета цигарета које укључују затечено стање у складиштима корисника од момента доношења Владине Одлуке, али и пакете цигарета одузетих од странеСпецијалног полицијског Одјељења и по основу обавјештајних информација

Додаје :“ Сходно Одлуци Владе, УПЦ је била у обавези да поступи и донесе за све кориснике измијењена  Рјешења, на начин што је корисницима складишта у Слободној зони увела обавезан систем електронске евиденције, издала држаоцима дуванских производа нова Рјешења са јасним законским роковима за даље поступање са затеченим количинама дуванских производа у складу са законом, тј. држаоци складишта имају право одабира да залихе робе (цигарете) у поступку униште, изврше реекспорт у задатом року или да плате потребне дажбине на исте“.

-Поједини држаоци цигарета и других дуванских производа већ су отпремили одређену количину цигарета у иностранство , а у току су поступци нових отпремања бродовима као и реализација по запримљеним захтјевима за уништење. Интензивним радњама и правовременим дјеловањем УПЦ а сходно Инструкцији од 18. 01. 2022. године о електронском вођењу евиденције, сви корисници Слободне зоне Лука Бар који складиште цигарете и друге дуванске производе, укупно њих 13, поднијели су одговарајуће сигурносе сажете декларације у царински информациони систем- наводи Петричевић.

Наглашава да  у складу са поменутом интрукцијом сви  корисници Слободне зоне Лука Бар који су обављали складиштење цигарета и других дуванских производа, укупно њих 13, поднијели су одговарајуће сигурносне сажете декларације у царински информациони систем.

-Важно је истаћи да у  Извјештају Европске комисије, наглашено је да смо остварили одређени ниво спремности у борби против организованог криминала, против корупције, али је тај појам присутан у многим областима- закључује Петричевић.

Због чега је Лука Бар  "мета" шверца дроге и цигарета

Западни Балкан је, наводи Петричевић, географско чвориште за кретање миграната, илегалних дрога, оружја и цигарета у Западну Европу, а организоване криминалне групе кријумчаре недозвољену робу кроз морске луке Драч и Бар, те копном из Грчке и Бугарске.

-Географска позиционираност, близина Средоземља, приступачност друмским, жељезничким, бродским и  ваздушним  путем. Црна Гора се на сјеверо истоку копном граничи са Србијом. Дужина ове границе је 124км. На истоку копнени гранични дио са Косовом је 79км. На југу се граничимо са Албанијом 172км, а на југозападу дужина копнене границе са Хрватском је 62км. На западу у дужини од 245км граничимо се са БиХ, док приобални дио Црне Горе уз међународне воде чини границу са Италијом. Обала је дуга 293,5 км на копну- наводи.

Објашњава да тако на основу географске позиционираности, Црна Гора је повољна дестинација која морем и копном повезује средоз емље са осталим дјеловима Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:27