/ PRIMORSKI PORTAL
15/09/2022 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pilot paraglajdera osuđivan za falsifikovanu dozvolu

Upravljao je paraglajderom bez važeće dozvole za pilota izdate od crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, upitno da li je imao i neophodno ljekarsko uvjerenje koje izdaje Dom zdravlja Danilovgrad

Ruski državljanin Aleksey Musatov (48), pilot paraglajdera dvosjeda, doveo je u opasnost život turiste iz Njemačke Štefana Hajmana (45), kao i sopstveni nakon što je izveo polet sa vrha Vrsute (1.183 m.n.v), prenosi Primorski portal. Upravljao je paraglajderom bez važeće dozvole za pilota izdate od crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, upitno da li je imao i neophodno ljekarsko uvjerenje koje izdaje Dom zdravlja Danilovgrad.

Njih dvojica su povrijeđeni proveli 30 sati u vrletima Vrsute dok ih nisu pronašli pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar. Od posledica sleta na planinsku padinu Vrsute okrenutu ka moru, nepunih 200 metara od vrha, nakon što je hospitalizovan, Hajmanu su ljekari  konstatovali teške tjelesne povrede: kontuzija pluća i povrede kičmenih pršljenova. Zbog prirode povreda Hajman je iz Opšte bolnice Bar upućen u Klinički centar Crne Gore. Iz ove zdravstvenee ustanove je Primorskom portalu potvrđeno da je njemački turista transportovan u Njemačku.

Prema saznanjima Primorskog portala, Hajman usled povrede kičme ima oduzetost donjih ekstremiteta. Sedam dana nakon nezgode, Musatov je i dalje u Opštoj bolnici Bar gdje je potvrđeno da su njegove povrede, takođe, teške tjelesne povrede. On ima prelom obje petne kosti i povredu kičme.

Izazov letenja paraglajderom sa planine Vrsute za turistu iz Njemačke i pilota ruskog državljanina umalo nije bio koban po život. Međutim, Musatov se godinama bavio ovim poslom, očigledno nelegalno, ali nisu mogli ostati neprimjećeni sletovi paraglajdera sa paninskih vrhova.

Nisu bili neprimjećeni ni sletovi na barsku rivu, koji takođe, nisu odobreni, ali vrlo vjerovatno da rizična vršljanja ne bi došla u fokus interesovanja javnosti da 8. septembra nije prijavljen nestanak dvojice stranih državljana koji su oko 17 časova krenuli na polet paraglajderom sa vrha Vrsute.   

U ovom ekstremnom sportu iskustvo pilota je neophodno, ali i važeće dozvole. Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo je potvrđeno da Musatov nije imao važeću dozvolu pilota paraglajdera u skladu sa ovlašćenjima. Takođe, Agencja za civilno vazduhoplovstvo nije izdala dozvolu za poletište sa Vrsute.

Prema saznanjima Primorskog portala, Musatov je već osuđivan za falsifikovanje pilotske dozvole za paraglajder. Inače, on u Crnoj Gori živi duže od decenije. Potraživan je od Rusije gdje je bio osuđen na 10 godina zatvora. Bio je u ekstradicionom pritvoru. Crnogorski advokati su uspjeli dokazati da je neosnovano temeljena ta optužnica te je odbijena ekstradicija.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru prikuplja obavještenja u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivičnog djela u poletu  paraglajderom sa vrha Vrsute koji je  imao prinudni slet na planinu čije okonosti tek treba da se razjasne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:37