Пиперовић / -Фото: Саша Матић
31/12/2021 u 07:50 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пиперовић: Посланике је брига за ВД стање у правосуђу колико за лањски сниjег

Њих занимаjу политичке калкулациjе и гдjе су у свему томе њихове политичке партиjе, казао је адвокат

Правосудни систем сваке државе је заправо држава у малом, па како она функционише тако функционишу судови и тужилаштва, односно кривично - правна заштита људи и имовине, остваривање свих грађанских и уставних права сваког поjединца.

Бивши тужилац, сада адвокат Зоран Пиперовић, истиче да то важи и за Црну Гору и подсјећа да су очекивања јавности велика, а да увиjек може и мора боље.

Због ситуације коју је произвела одлука Судског савјета да двадесет и двоје судија, по сили закона пошаљу у пензију, што је изазвало револт и тужбу Управном суду, Пиперовић нема посебан став и не зна да ли је таква одлука била оправдана или не, јер се тиме није бавио.

– Иначе, радном и пензиjском праву ниjесам вjешт. Колапс ниjесам видио, блокаду такође, јер тога ниjе било. Да ли се мало драмило? Имам осjећаj да jесте. Али, добро jе кад људи у зрелим годинама показуjу елан за рад. Значи то да у Црноj Гори старосну границу треба помjерити. Рецимо, да за судиjе важи до 75 године. А можда и више, каже Пиперовић.

Суднице као у Африци, адвокати држе предмете у скут

Када су у питању услови у којима раде судови, при чињеници да смо на прагу Европске Униjе, адвокат примјећује да наших судница нема ни у наjнеразвиjениjим афричким државама.

– Судови и суднице су огледало државе. Овдjе адвокати често држе за вриjеме суђења предмете у скут. Тако да нама корона и не смета. Ми имамо њу приjе ње саме. И од 1945. године ништа се не миjења. Погледаjте гдjе суде Судиjе привредног суда. Да ли мислите да о томе неко размишља? Када су безумни људи на челу правосудних институциjа, онда их друге ствари фасцинираjу. Зато имаjу по 10 тjелохранитеља. Раниjи руководиоци су пjешке долазили до посла и руковали се са сваким уз пут. А онда су скороjевићи осjетили потребу за ескортима и оним што чаршиjа назива - ТИ НУ, НИ НУ, и умислили да jе све около само због њих. Ако Вам се ово чини банализациjом, то и jесте, jер jе наjлакше обjаснити тиме сва ВД стања, мудровања и неискреност, критичан је Пиперовић.

Упитан шта је по њему била препрека да већ више од годину дана у правосудном систему постоји кочница за избор челних позиција од чланова Судског и Тужилачког савjета, Врховног тужиоца, предсjедника Врховног суда, предсjедника поjединих судова и да jе све у в.д. стању, адвокат наводи да је то ствар политичког договора, а све због квалификованих већина нормираних у Уставу.

Он додаје да смо нека земља у Скандинавиjи, све би било брзо риjешено. Адвокат тврди да је овдjе политика иза свега.

– И да будем скроз отворен. Знате ли колико jе брига посланике Скупштине Црне Горе за ВД стање, колико за лањски сниjег, а можда и мање. Њих занимаjу политичке калкулациjе и гдjе су у свему томе њихове политичке партиjе. То је очигледно. Толика неискреност, а погинуше за отварање поглавља 23. и 24. Ту се никоме не жури, а и Европа већ 20 година зна са каквом дружином има посла.

Пиперовић подсјећа да је и вирус короне озбиљно утицао на рад свих судова`у држави, зауставила је суђења, дефинитивно. Он сматра да ако би се строго примjењивале важеће епидемолошке мjере, и сада се суђења не би могла одржавати.

Адвокат је критичан и по питању односа према његовој професији и наводи да адвокати трпе штету управо због тих "безумних и незнавених" због чијих одлука бивају прислушкивани, претресани, принуђени да пролазе рендгене, остављају телефоне на портирницама, за разлику од својих колега тужилаца, који са суђења могу да шаљу и поруке, jер "су сви сваког дана дежурни". Тако да нам jе, закључује Пиперовић, корона стално присутна.

И не заборавите, подсјећа он, да је у адвокатским млађим редовима наjвећи стручни и интелектуални потенциjал у овоj држави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:51