/ - FOTO: MEDIAMODIFIER MEDIAMODIFIER, PISMO - ILUSTRACIJA
15/12/2023 u 13:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pismo iz zatvora: Osuđenik se žali na uslove boravka

I na kraju, vladavina prava i resocijalizacije kao svrha kažnjavanja, ovdje nije ništa drugo bez mrtvo slovo na papiru, što je ne mali problem cjelokupnog društva, smatra zatvorenik N.G.

Zatvorenik N.G.(ime poznato redakciji) preko člana svoje porodice uputio je reakciji portala Dan pismo u kojem se žali na tretman boravka u zatvoru.

Pismo prenosimo integralno:

"Zbog sve težeg položaja zatvorenika u dijelu ZIKS-a za izdržavanje kazni, a usled nehumanog postupanja i najgrubljeg kršenja Zakonom propisanih prava i obaveza, obraćam se javnosti uz apel za pomoć.

Da je stanje alarmantno, što bi se u najblažoj forni̇ moglo opisati, stojí činjenica da preko 70 odsto zatvorske populacije čine povratnici povratnici  u i̇zvršenju raznih krivičnih dijela, od najlakših do najtežih.

Odgovor zbog haotičnog činjeničnog stanja, nalazim u urealizatorima programa tretmana, koji nas od trenutka prijema pozivaju na razgovore u kojima nas do krajnjin granica apsolutno demotivišu za i najmanji napredak u pogledu resocijalizacije...  čak ni zdrastvena služba ne funkcioniše...jer zakon nalaže da svaki zatvorenik, bez obzira na krivično djelo i visinu kazne ili boju kože, ima pravo na zdravstvenu njegu i zaštitu. Normalan čovjek ne može ni da zamisli zdrastveni tretman zatvorenika oboljelog u zatvoru i od najteže bolesti. Osnovno ljudasko pravo.

Da se zavod za izvršenje krivičnih sankcija, blago rečeno pretvorio u nekakav horor film, mogu se uvijeriti i nadležni za kontrolu ove instituticje, koje ovon prilikom pozivam i kojima u potpunosti stojim na raspolaganju u ciliu uturđivanja činjeničnog stanja, zbog koga trpe porodice, kumovi, prijatelji..

I na kraju, vladavina prava i resocijalizacije kao svrha kažnjavanja, ovdje nije ništa drugo bez mrtvo slovo na papiru, što je ne mali problem cjelokupnog  canogorskog društva.

Zatvorenik G.N.".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:03