/ Окривљени Зоран Мрваљевић
23/11/2021 u 14:08 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планирали да убију Зуровца: Одложено рочиште шкаљарцима, није дозвољено суђење без Вујића

Специјалном тужилаштву је наложено да у предмету за покушај убиства Зуровца покрене процедуру за расписивање потјернице за Вујићем након чега ће бити уважен предлог да му се суди у одсуству и у овом предмету

Почетак суђења у предмету против Зорана Мрваљевића и његове групе за планирање убиства Немање Зуровца данас је у подгоричком Вишем суду одложено за 10. децембар. Тада би требало да се заврши процедура којом се дозвољава суђење у одсуству оптуженог Крста Вујића који се налази у бјекству. Ова група означена је као херцегновски огранак шкаљарског клана.

Виши суд није прихватио предлог тужилаштва да се у овом предмету Вујићу суди у одсуству на основу чињенице да је дозвољено суђење без његовог присуства у предмету гдје је оптужен да је са још четри особе организовао убиство Шћепана Рогановића.

Специјалном тужилаштву је наложено да у предмету за покушај убиства Зуровца  покрене процедуру за расписивање потјернице за Вујићем након чега ће бити уважен предлог да му се суди у одсуству и у овом предмету.    

Поред Мрваљевића и Вујића, на оптужници се налазе Слободан Вицо и Јован Ризнић. Они се терете за кривично дјело стварање криминалне организације. Мрваљевић је оптужен и за убиство путем подстрекавања и шверц дроге.

У преправљеној  оптужници Специјалног тужилаштва, Јован Жмукић није означен као припадник ове криминалне групе. Он је то раније и категорички негирао.

У овом предмету Милан Канкараш добио је статус свједока сарадника.  Он је пред тужилаштвом изјавио да је био члан групе и навео како су биле подијељене улоге и задаци.  Према његовим ријечима, он је радио и за Мрваљевића и за покојног  Владимира Рогановића. Мрваљевић према евиденицји полиције важи за припадника шкаљљарског клана, а  Рогановића су истражни органи повезивали са кавачким кланом.

За убиство Зуровца 40.000 еура

Новљанин Зоран Мрва Мрваљевић нудио је Милану Канкарашу 40.000 еура и кило кокаина за убиство њиховог суграђанина Немање Зуровца, о чему је раније писао Дан. У оптужници коју заступа специјални државни тужилац Саша Чађеновић као окривљени су означени Зоран Мрваљевић Мрва, Крсто Вујић Кићо, Слободан Вицо Бобо и Јово Ризнић.

Према ранијем исказу свједока Милана Канкараша , сукоб између двије новске групе настао је јер су сумњали једни на друге и имали информације ко коме ради о глави. Свједок сарадник је раније тужилаштву навео да је  Мрваљевићу и Вујићу јављао гдје се налазе Рогановићи у периоду када је Владимир требало да изађе из затвора.

-Након једног напада, Мрва је казао да криви Немању Зуровца за све и понудио ми кило кокаина за информацију гдје је Зуровац. Рекао сам му да не знам. Мрва је казао да се не боји Рогановића јер и да га убију има ко ће га осветити. Након покушаја убиства Душка Рогановића 2017, Рогановићи смишљају како да убију Мрваљевића и Вујића- испричао је раније свједок сарадник.

Он тврди да је Вујић наредио да се прати кретање Шћепана Рогановића, а праћени су и Владимир и Нико Рогановић.

-Кићо је казао да Влада, кад изађе из затвора, чекају минимум три убице. Након задовољства због Владовог убиства, речено ми је да ће херцегновска полиција појачати контроле и да на неко вријеме обустављамо активности на припреми убиства Шћепана Рогановића. Након тога се јавио Мрваљевић и питао за Зуровца. Казао је да је он следећа мета и за његово убиство ми понудио 40.000 еура и кило кокаина- казао је свједок сарадник тужиоцу.

Он је рекао да је максимално одуговлачио јер није имао намјеру да убије Зуровца, иако је Мрваљевић вршио притисак на њега.

У оптужници, у коју је Дан имао увид, тужилац је навео да је Мрваљевић 2016. године организовао криминалну организацију, те да је од почетка 2019. подстрекавао Милана Канкараша да убије Немању Зуровца, што је Канкараш прихватио. Мрваљевић је набаво пиштољ с пригушивачем, али убиство није извршено.

Претресом просторија које је користио пронађени су двоглед и ронилачко одијело које је, према његовом свједочењу, требало да користи у извршењу тешких дјела.

Приликом претреса код Вица је нађено више кутија од мобилних телефона са идентификованим ИМЕИ бројевима тих телефона, СИМ картица и носача за СИМ картице које су издате од домаћих и иностраних мобилних оператера.

Мрваљевић је крајем септембра прошле године изручен Црној Гори из Србије гдје је ухапшен два мјесеца раније јер су код њега пронађена фалсификована документа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:23