/ - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
06/12/2023 u 12:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Planiranje ubistva Kana - Ilić: Policajci me tukli, koristili elektrošoker i rekli da ću biti kao Pista Bajrami

Ilić je pokušao da pobjegne, opirao se i tada je pao niz stepenice. Kolege su mi rekle da je i udarao glavom o pod. Kada sam mu stavljao lisice na ruke, nije imao vidljive povrede, naglasio je svjedok

U Podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje Lazaru Iliću i grupi koji su optuženi za planiranje likvidacije Marka Ljubiše Kana 2021. godine. Pored Ilića optužen je i Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković koji je u bjekstvu.

Optuženi Lazar Ilić je u svom obraćanju sudu, nakon svjedočenja Vula Kovinića inspektora u CB Budva, kazao je da su ga neki službenici policije tukli i da je jedan od njih koristio vodu i elektrošoker.

Kan sproveden radi svjedočenja: Petar Lazović mi je oduzeo vozilo 2020. pred izbore

Svjedok Kovinić je bio izričit, on je  više puta naglasio da on nije tukao ovo lice i da je jedina radnja koju je preduzeo prema njemu, hapšenje, odnosno vezivanje ruka sredstvama prinude. lisicama. Sudija Vesna Kovačević je pitala zašto Ilić tek danas govori o tome.

Савић негирао ранији исказ: Кан требао да буде убијен по налогу "Пиране" и "Предатора"

- Bili smo u stanicu policije. Čuo sam da se dogodila rasprava između Gorana Slovinića i još jednog lica. Znam da je Slovinić član OKG, čija su lica već bila meta. Ja sam legitimisao tog momka sa kojim se svađao  i utvrdili smo da se radi o Savić Strahinji iz Kragujevca. Tražio sam mu telefon, u njemu nije bilo ništa. Zatim smo pregledom napipali drugi telefon. On je rekao:"Možete me ubiti, ali ja vam telefon ne smijem dati". Istog momenta sam zvao šefa kriminalistike. Otišao sma i do lokala ispred kojeg se dogodila rasprava ali tamo nisam zatekao Slovinića. Savića smo predali službenicima. Ja sma otišao na teren, jer nam je nadređeni rekao gdje je stan koji je Savić koristio, njemu je tu lokaciju rekao Savić. Otišao sam ka tamo da lociramo stan i obezbjedimo zgradu - kazao je službenik policije Kovinić.

On je zatim dodao da je uslijedila informacija od strane njemu nadređenog da ide na drugu lokaciju, za koju se sumnja da je tu drugi stan koji je korišten i da se u njemu nalazi Lazar Ilić.

- Ilića smo sreli kada smo išli, uz stepenice zgrade, da lociramo stan. Sreli smo momka, nosio je crnu košulju. Bili smo orpezni, jer se sumnjalo da ima oružje. Tražio sam mu ličnu kartu. Bila je lažna. Ilić je pokušao da pobjegne, opirao se  i tada je pao niz stepenice. Kolege su mi rekle da je i udarao glavom o pod. Kada sam mu stavljao lisice na ruke, nije imao vidljive povrede -  naglasio je svjedok.

"Bićeš kao Pista Bajrami"

Optuženi ilić je kazao da su ga policajci tukli i da su tražili da govori o stvarima o kojima on ne zna ništa.

-  Prilikom pretresa meni je stigla poruka na mobilni telefon. Policajci su me udarali, pištoljem po glavi me udarao jedan krupniji inspektor. Rekli su da otključam telefon. Šutirali su me dok sam bio na podu. Bilo ih je 3,4. Ja sam rukom prekrio glavu. Ovaj svjedok me nije udarao pištoljem. Tu nema gdje da se pobjegne, ta zgrada i ulaz su mali.Nema prozora. Imao sam vidne povrede.Odveli su me kod doktora nakon par sati i rekli su da ništa ne pričam. Jedan puniji inspektor u stanici policije mi je sa vodom prskao polni organ i koristio je elektrošokere - kazao je optuženi Ilić pred sudom.

On je dodao da su mu u CB Budva rekli policajci da će je Bajrami Pista dobar momak i da će on biti kao on.

- Sigurno su mislili na to da ću biti svjedok saradnik. Pista je u nekom predmetu saradnik tužilaštva. Tražili su od mene da govorim stvari koje ne znam - naglasio je optuženi Ilić.

Svjedok je na pitanje Nataše Bošković, kojem klanu pripada Goran Slovinić, kazao da Slovinić pripada škaljarskom klanu. Sudija Vesna Kovačević je ukazala da se to ne može zavesti u zapisnik, jer to je tvrdnja policije, već da umjesto toga može da se stavi da je Slovinić Bezbjednosno interesantno lice.

NAVODI OPTUŽNICE

Prema navodima optužnice, Lazar Ilić je trebao da ubije Kana, Prijatelj od Goran Slovinić. je 22. janura 2021. zaustavio Strahinju Savića i tražio od njega da mu kaže ko ga je poslao jer je prethodno primjetio da se ovaj optuženi ponaša sumnjivo i već dva dana nadgleda lokal,,Kadmo” u kojem je boravio.

Verbalni konflikt Slovinića i Savića registrovali su policajci koji su se nalazili u blizini. Nakon toga je on priveden. Pored Ilića i Savića na optužnici su Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bjekstvu

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić,Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. Godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni.

Pored osoba koje se nalaze na optužnici članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

Džoni sa Vračara je bio zadužen za planiranje i finansiranje izvršenja najtežih krivičnih djela. Savića je imao zadatak da prati i opservira kretanje mete.

Grga i Klečak su se prihvatili izvršioce krivičnih djela prevoze preko graničnih prelaza i povezuju sa drugim članovima kriminalne organizacije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:33