foto: Cozy Montenegro / -FOTO: COZY MONTENEGRO
09/01/2023 u 14:33 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plavljaninu se sudi za krađe, a nije na teritoriji Crne Gore

Iz Višeg suda je pojašnjeno da krivično gonjenje za predmetno krivično djelo zastarijeva nakon deset godina i da ima dovoljno vremena da se prisustvo okrivljenog obezbijedi prije isteka roka

Viši sud u Bijelom Polju odbio je predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu da se Plavljaninu M.V. sudi u odsustvu zbog krivičnog djela teška krađa

Osnovno državno tužilaštvo u Plavu podiglo je 4. marta 2020. godine optužnicu protiv okrivljenih M.V. i К. R. zbog krivičnog djela teška krađa.

Na glavnom pretresu pred Osnovnim sudom u Plavu, iz tužilaštva su saopštili da se optuženi M.V. ne nalazi na teritoriji opština Plav i Gusinje, niti u državi Crnoj Gori, već da živi u Bosni i Hercegovini bez bliže adrese.

Istakli su da je okrivljenom bilo poznato da je u toku krivični postupak protiv njega i da je dužan da svaku promjenu adrese ili namjeru da promijeni boravište prijavi nadležnom državnom organu, u konkretnom slučaju sudu, pa smatraju da su ispunjeni uslovi da mu se sudi u odsustvu.

Кako su naveli, okrivljeni je nedostupan državnim organima, a postoje naročito opravdani razlozi da mu se sudi u odsustvu, s obzirom na to da u konkretnom slučaju postoji bojazan da će doći do odugovlačenja krivičnog postupka i zastarjelosti krivičnog gonjenja, jer je krivično djelo izvršeno 25. decembra 2019. godine.

Osnovni sud u Plavu dostavio je spise predmeta К. br. 14/2020 sudu u Bijelom Polju radi donošenja odluke po predlogu ODT u Plavu, jer se zbog nedovoljnog broja sudija u tom sudu ne može formirati vijeće.

– Da bi se moglo donijeti rješenje o suđenju u odsustvu, potrebno je da budu kumulativno ispunjena tri uslova – da je optuženi u bjekstvu ili da na drugi način nije dostupan državnim organima, da postoje naročito važni razlozi da se optuženom sudi iako je odsutan i da postoji predlog državnog tužioca – navodi se u obrazloženju rješenja suda.

Iz Višeg suda je pojašnjeno da krivično gonjenje za predmetno krivično djelo zastarijeva nakon deset godina i da ima dovoljno vremena da se prisustvo okrivljenog obezbijedi prije isteka roka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:35