Nik Đeljošaj / - FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć
31/01/2024 u 15:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Po četvrti put odložen pretres protiv Đeljošaja u Osnovnom sudu

Đeljošaju, sada potpredsjedniku Vlade i ministru ekonomskog razvoja, i grupi se sudi zbog pozivanja na otpor

Pred Osnovnim sudom u Podgorici četvrti put odložen glavni pretres u krivičnom postupku koji se pred ovim sudom vodi protiv okrivljenog N.Đ. i drugih zbog krivičnog djela pozivanje na otpor.

Kako saopštavaju iz Osnovnog suda Podgorice, branilac okrivljenog Nika Đeljošaja je 12. septembra prošle godine od suda zahtijevao da se krivični postupak protiv okrivljenog prekine, budući da okrivljeni kao poslanik uživa imunitet i ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost. Podnesak o zahtjevu je upućen nadležnom državnom tužilaštvu.

Na današnjem glavnom pretresu, zakazanom za 13 sati nadležni državni tužilac je obavijestio sud da je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Podgorice 12. oktobra zatražilo od Skupštine Crne Gore odobrenje za krivično gonjenje okrivljenog Đeljošaja. Parlamentu je Isti zahtjev je upuđen 15. novembra. kako se navodi, Skupština Crne Gore do danas ODT-u Podgorice nije dostavila tražena akta.

- Dana 27.11.2023. godine Skupština Crne Gore od ODT-a u Podgorici zatražila dostavljanje optužnog akta iz ovog predmeta, koji joj je i upućen i ista ga je primila dana 08.12.2023. godine. Međutim, do dana održavanja ovog glavnog pretresa Skupština Crne Gore nije obavijestila ODT Podgorica po navedenim aktima, iz kojih razloga će ODT Podgorica uputiti urgenciju radi postupanja - navodi se u saopštenju Osnovnog suda. 

Kako nisu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa, navodi se u saopštenju, pretres je odložen.

Naredni glavni pretres u slučaju protiv Nika Đeljošaja je zakazan za 28. februar.

Podsjećamo da je protiv tadašnjeg predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja po nalogu zamjenika rukovodioca Nikole Boričića u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran krivični predmet povodom njegove izjave, radi utvrđivanja postajanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo pozivanje na otpor ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đelošaj, putem svog Fejsbuk naloga  poručio je da vjerovatno neće prihvatiti Vladinu mjeru kojom se zatvaraju ugostiteljski objekti u Tuzima ta vrijeme pandemije Korona virusa.

On je pozvao Vladu da zatvori međugradski saobraćaj, kako u Tuzima ne bi dolazili ljudi iz onih gradova u kojima su lokali zatvoreni.

On je poziv vlade da se zatvore ugostiteljski objekti u Tuzima okarakterisao kao poniženje i napisao da "Ovo poniženje nećemo dozvoliti".

- Reagujte i izmijenite hitno, ili ćete imati kontrareakciju i organizovanje opštine da zaštiti našu privredu - poručio je tada Đeljošaj.

On je tada kazao da je sramno da neko može donijeti ovakve odluke bez konsultacija sa opštinom Tuzi, te da je sramno da on kao predsjednik opštine saznaje za ovu informociju putem medija.

- Ova odluka Vlade je i politička ali će dobiti žestoki odgovor... - rekao je on tada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 16:47