Одлуку донио Апелациони суд / -нет
01/12/2021 u 08:18 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

По одлуци Апелационог суда: Конатару поново суде за убиство кошаркаша

Није прихватљив став првостепеног суда да се не уважи предлог заступнка оптужбе да се у својству свједока саслушају Александар Јанчић, Лазар Пејовић, Дејан Гилић и Драган Ивановић, стоји у образложењу Апелационог суда

Виши суд у Подгорици поново ће судити Александру Конатару, који је првостепеном пресудом тог суда ослобођен оптужбе за убиство кошаркаша Љубомира Љуба Јовановића на Цетињу 30. јуна 2011. године, током пљачке аутомат клуба Лутрије Црне Горе. То је одлука Апелационог суда, који је у истом предмету потврдио пресуду којом је Никола Вулетић ослобођен оптужбе да је са Конатаром починио разбојништво током којег је убијен Јовановић. Како је за "Дан" казао Конатаров адвокат Борис Мариновић, Апелациони суд је наложио да се у поновљеном поступку саслуша још неколико свједока, а биће спроведено и ново антрополошко вјештачење.

– Није прихватљив став првостепеног суда да се не уважи предлог заступника оптужбе да се у својству свједока саслушају Александар Јанчић (по надимку Ацо поштар), Лазар Пејовић и Драган Ивановић на околности које су наведене у предогу тужиоца, јер, по налажењу овог суда, провођењем тих доказа и њиховом оцјеном са већ проведеним доказима потпуније би се разјаснило и утврдило чињенично стање – пише у одлуци Апелационог суда.

Како се даље наводи, првостепени суд је на основу налаза вјештака судске медицине и вјештака форензичке антропологије констатовао да се антрополошке карактеристике оптуженог Конатара и маскираног лица подударају "везано за ход и поскакивање у кретању", из чега је закључио да маскирано лице није оптужени Конатар, јер је он знатно виши од маскираног лица.

–Првостепени суд није потпуно утврдио чињенично стање, неосновано одбијајући предлоге тужиоца и пуномоћника оштећене породице да се изврши поновно антрополошко и форензичко вјештачење снимка камере и оптуженог Конатара, уз упоређивање и изјашњење о поклапању тих карактеристика, јер није довољно јасан закључак првостепеног суда оптужени Конатар није маскирано лице само на основу двије чињенице – налаза вјештака Балше Савића о разлици у висини маскираног лица и оптуженог Конатара и чињеници да је оптужени дешњак, а маскирано лице љевак, јер такав закључак не произилази из налаза и изјашњења наведених вјештака ни о једној ни о другој чињеници као несумњив – наводи се у одлуци Апелационог суда.

image

Љубо Јовановић

-DAN
Оптужен да је након пљачке испалио метак у Јовановића

Према оптужници, Александар Конатар и Никола Вулетић су 30. јуна 2011. године, око 22.25, у аутомат клубу Лутрије Црне Горе на Цетињу учествовањем у радњи извршења са умишљајем заједнички извршили кривично дјело и употребом силе против неког лица одузели туђу покретну ствар у намјери да њеним присвајањем себи прибаве противправну имовинску корист.

– Након пљачке, Конатар је потрчао ка излазу и испалио метак у правцу Јовановића, који се налазио поред врата – пише у оптужници.

Првостепену пресуду у овом предмету изрекао је судија Вишег суда у Подгорици Владимир Нововић. У образложењу првостепене пресуде наводи се да особа са снимка надзорне камере на коме се види убица не одговара опису окривљеног Конатара. Суд је прихватио и доказе одбране оптуженог Вулетића којим се потврђује да је у вријеме извршења кривичног дјела за које се теретио био у иностранству. Као истинит узет је исказ свједока Василија Тодоровића да је под притиском тадашњих челника полиције у истрази и први пут пред судом изјавио да су Конатар и Вулетић одговорни за убиство Јовановића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:01