Специјалци током претреса прошле недјеље / -Драган Стојановић
21/06/2021 u 11:13 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Под лупом складиште у Луци Бар које је користила италијанска мафија

Инспектори провјеравају складиште број 25 у слободној зони Луке Бар, које је коришћено приликом шверца са италијанском мафијом, а како су пронађене легалне цигарете, испитује се да ли су у ранијем периоду цигарете из складишта излазиле испод царинског радара

У оквиру истраге о шверцу цигарета коју је покренула Управа полиције са Управом царина, под лупом Одјељења за организовани криминал нашло се складиште број 25 у слободној зони Луке Бар. Ради се о складишту које је, према сумњама истражитеља, коришћено за шверц цигарета у којем је учествовала италијанска мафија. Полиција је изузела документацију неколико фирми, а у складишту су пронађене цигарете. Те цигарете су имале царинске декларације и нису биле спорне. Међутим, према сазнањима "Дана" из истраге, инспектори провјеравају да ли су у ранијем периоду цигарете из складишта излазиле испод царинског радара. Из полиције је "Дану" речено да се ради о комплексној истрази, која ће, због обимности документације, потрајати више мјесеци. У међувремену, појачан је и полицијски и царински надзор у луци Бар.

Претреси у луци Бар обављени су прошле недјеље. Инспектори Одјељења за организовани криминал сатима су контролисали складишта, гдје су заплијенили бројну документацију, а све не би ли се стало на крај нелегалном пословању са цигаретама које је деценијама присутно у Црној Гори и који односи милионе из државне касе. Акцију је покренула Управа полиције, без тужилаштва, иако је то до сада била пракса. Наводно, исту документацију раније су провјеравали и по налогу Специјалног државног тужилаштва.
Полицијској акцији прошле недјеље присуствовали су и припадници САЈ- а како би обезбиједили лице мјеста и да контроле прођу без опструкција. Истог дана, у Влади је одржана сједница Бироа за оперативну координацију, са које је поручено да креће борба против организованог криминала и шверца цигарета.

– Снажна борба против организованих криминалних група и шверца цигарета и истраге о нападима на новинаре биће приоритетне активности безбједносних служби у наредном периоду – одлучено је на конститутивној сједници Бироа за оперативну координацију (БОК), којом је предсједавао потпредсједник Владе Дритан Абазовић.

Контроле тражила и ЕУ

Канцеларија ЕУ за спречавање превара и шверца (ОЛАФ) прослиједила је захтјеве црногорским властима да се провјери пословање једног броја компанија и њихових овлашћених заступника који послују у Слободној зони лука Бар, због сумње у илегалне активности. Та информација је потврђена у званичном Прилогу Владе Црне Горе за извјештај Европске комисије (ЕК), који је усвојен на једној од сједница.

Управа царина је поступала по захтјевима ОЛАФ-а у односу на компаније и њихове овлашћене заступнике који послују у Слободној зони лука Бар. Одговорено је на 17 захтјева партнерских служби и других међународних организација и упућено 12 захтјева за пружање помоћи партнерским службама.

Како је саопштено, на првој сједници БОК-а договорене су активности и стратегија рада свих безбједносних служби у Црној Гори, које ће приоритетно бити усмјерене против рада организованих криминалних група и њихових повезаних активности.

– Ниједна криминална група у Црној Гори неће и не може бити јача од државе, а безбједносне службе ће кроз појачан оперативни рад и сарадњу са међународним институцијама предузети све активности на интензивирању и конкретизовању те борбе – саопштили су тада из Владе.

Шверц цигарета недавно је био главна тема и у Скупштини Црне Горе. Посланик Небојша Медојевић саопштио је да има доказе да се кроз луку Бар шверцују велике количине цигарета, због чега је држава за свега неколико мјесеци оштећена за десетине милиона еура. Тада је на његов предлог прихваћено да се обави контролно саслушање представника безбједносног сектора, али и премијера и министар финансија. Међутим, премијер Здравко Кривокапић и министар финансија Милојко Спајић се нијесу одазвали позиву за контролно саслушање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:16