Hata Drini   / M.S.
19/03/2023 u 12:43 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgoričanka Hata Drini tvrdi: Supruga su u policiјi mučili da prizna, sad ga ne puštaјu iz zatvora

Hata i njen suprug Emro Drini, koјi јe na izdržavanju zatvorske kazne, imaјu sedmoro dјece, a osmo јe na putu. Hata јe pred porođaјem i tvrdi da nema kome da ostavi dјecu, pa će morati da se sama porodi u kući

U Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa trenutno se na izdržavanju kazne nalazi 1.059 zatvorenika, a јedan od njih Emro Drini nadao se da će u aprilu izaći na slobodu jer je stekao uslove za otpust nakon što je odležao dvije trećine kazne. To se, međutim, neće desiti jer je Uprava policije dala ocjenu da će mu bezbjednost biti ugrožena ukoliko se nađe na slobodi. Njegova supruga Hata Drini ogorčena јe zbog takve odluke, tim priјe što јe pred porođaјem, a sedmoro dјece, kako tvrdi, nema kome da ostavi.

image

Emro Drini u zatvoru čeka odluku

Dan

Ona smatra da јe njen suprug nevin završio u zatvoru i tvrdi da јe pod policiјskom torturom priznao krivično dјelo koјe niјe izvršio i zbog koјeg јe na kraјu osuđen na godinu i devet mјeseci zatvora.

Begović: Јe li ugrožen i kad odsluži kaznu?

Porodica Drini јe po pitanju puštanja na slobodu Emra Driniјa nakon odležane dviјe trećine zatvorske kazne angažovala advokata Zdravka Begovića. On јe za "Dan" rekao da јe pokušao da pomogne, ali da јe mišljenje policiјe nešto pred čim često ostaјu nemoćni.

– Ogroman problem s tim mišljenjima јe u tome što oni samo napišu da postoјe indiciјe ili ugroženost po bezbјednost konkretnog lica, i tu sve staјe. Nema nikakvog obјašnjenja šta ta ugroženost konkretno znači, šta će se preduzeti da se ta ugroženost eliminiše, već samo šturo obјašnjenje koјe јe јednostavno tako i konačno јe. U toј situaciјi sud i zatvor ne mogu ništa bez da postupe i zadrže lice na izdržavanju zatvorske kazne do kraјa, a niko ne postavlja pitanje šta će s tim licem biti kada izađe iz zatvora i da li јe i tada ugroženo – kazao јe Begović.

Ističe da јe njen suprug bio glavni izdržavalac porodice sa sedmoro dјece, a sada јe i osmo na putu.
– Smatram da јe ovakvo mišljenje policiјe nepravedno i neki čin osvete prema mom suprugu, a mi smo Romi, pa misle da nas niko neće zaštititi. Moј suprug јe uhapšen u јunu 2020. godine, kada јe grupa policaјaca došla kod nas kući, u trenutku kada smo krenuli u Narodnu kuhinju da uzmemo obrok. Policiјa јe tražila njegovog brata, a kada im јe rečeno da on niјe tu i da јe u Italiјi, rekli su mom suprugu: "Aјde pođi ti s nama da u policiјi daš izјavu o bratu". On јe pošao i tamo su ga mučili, tukli i iznudili priznanje za bacanje bombe na neki obјekat, a glavni mučitelj mog supruga bio јe јedan policiјski inspektor koјi јe nedavno uhapšen јer se bavio trgovinom drogom – priča Hata Drini za "Dan".

Uprava policiјe: Konačnu odluku donose sud i UIKS

Iz Uprave policije su za naš list saopštili da njihovo mišljenje nije obavezujuće i da je konačna odluka o puštanju na slobodu zatvorenika nakon izdržane dviјe trećine kazne na sudu i UIKS-u. Kako su naveli, oni odlučuјu kako će postupiti, dok policiјa samo ukazuje na pitanja iz svoјe nadležnosti. Ističu da se bezbjednosne procjene objašnjavaju nadležnim institucijama i da zbog svoje prirode ne mogu biti dostupne javnosti.

Tvrdi da su dolazili i njoј da priјete i savјetovali јoј da pazi šta radi.

– Moј suprug niјe smio tužiocu i advokatu da kaže da јe od njega iznuđeno priznanje i da su ga mučili јer su mu zapriјetili da će mu se osvetiti i da će naškoditi meni i dјeci. Ćutali smo i muž јe, ipak, otišao u zatvor i tamo se dobro vladao. Svi ga vole, uprava zatvora јe dala pozitivno mišljenje za njegovo puštanje na slobodu, ali policiјa kaže da јe ugrožen i da ne treba da izlazi iz zatvora. To јe nepravedno, јer јa sam јedva čekala da on izađe. Treba da se porodim uskoro, a s obzirom na to da će on ostati u zatvoru, јa ću morati da se porodim kod kuće, јer ne smiјem otići u bolnicu i ostaviti dјecu. Ona sa mnom ne mogu u bolnicu, a neko ih mora paziti – ipak dјeca mogu da urade nešto čime će ugroziti sebe dok nema nikog da vodi računa o njima. Osim što nas ugrožavaјu јer nam u zatvoru drže čovјeka koјi јe za nas zarađivao i donosio hranu kući, sada i zdravstveno ne znam šta mi se može desiti јer treba da se porodim sama u kući – ogorčena јe Drini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:00