Даниловграђани оптужени због продаје дроге (илустрација) / -SHUTTERSTOCK
18/08/2023 u 18:51 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podignuta optužnica protiv dvije osobe: Četrnaestogodišnjak tvrdi da je primoran da diluje drogu

Maloljetnik je u svojoj odbrani naveo da su prije izvjesnog vremena okrivljeni D.P. i izvjesni N.B. u kontinuitetu počeli da ga primoravaju da radi određene poslove i da su mu prijetili da će u protivnom nauditi njemu ili njegovoj braći

Više državno tužilaštvo u Podgorici predalo јe Višem sudu optužnicu protiv Danilovgrađanina D.P. (29) zbog sumnje da јe izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Upućen јe i predlog za izricanje krivične sankciјe maloljetnom I.Ј. iz Danilovgrada, koјi se tereti za isto krivično dјelo. D.P. јe uhapšen 17. aprila ove godine zbog sumnje da јe radi prodaje držao marihuanu (konoplju).

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni јe koristio maloljetno lice I.Ј., staro 14 godina, kod koga јe istog dana, oko 13.15, u Podgorici, pronađena marihuana koјu јe, kako se sumnja, namјeravao da proda.

Kako se navodi u tužilačkim spisima, okrivljeni D.P. јe maloljetnom I.J. dao dva eura za autobusku kartu od Danilovgrada do Podgorice i jednu PVC kesu sa konopljom (marihuanom), neto mase 19,392 grama, kako bi je u naselju Konik prodao nepoznatom licu. Maloljetni I.Ј. јe, kako piše u optužnici, u unutrašnjem džepu od jakne držao pakovanje marihuane, koje su pronašli službenici Uprave policije – OB Podgorica, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Kod okrivljenog D.P. policiјa јe u porodičnoј kući pronašla vagu za precizno mjerenje, a јedna vaga јe pronađena i u njegovom vozilu i na njoј su, kako јe saopšteno, pronađeni tragovi kokaina. Pronađeno јe i 1.880 eura za koјe se sumnja da su stečeni prodajom droge.

Optužuje maloljetnika da mu je nudio marihuanu

Okrivljeni D.P. je u svojoj odbrani naveo da ne priznaje izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Naveo je da povremeno konzumira kokain i marihuanu i ispričao da su pronađene PVC kese služile za pakovanje hrane. Kako je kazao, vaga za precizno mjerenje koja je pronađena u njegovom vozilu služila mu je da mjeri kokain koji je kupovao za ličnu upotrebu, da ga prodavci ne bi prevarili.

On tvrdi da ga je maloljetni I.J. zvao i tražio da se nađu. Kad su se našli, kako je ispričao, maloljetnik mu je pokazao jednu PVC kesu sa marihuanom i ponudio mu da uzme malo za sebe, a on je uzeo količinu dovoljnu za jedan džoint. Ovaj okrivljeni tvrdi i da je novac koji je pronađen kod njega prilikom pretresa ušteđevina, koju čuva jer je ostao bez posla i da ne potiče od prodaje droge.

Maloljetni I.J. je u svojoj odbrani naveo da živi sa roditeljima i dva brata kao podstanar, da redovno pohađa školu i da je dobar učenik.

Kazao je da su prije izvjesnog vremena okrivljeni D.P. i izvјesni N.B. u kontinuitetu počeli da ga primoravaјu da radi određene poslove i da su mu prijetili da će u protivnom nauditi njemu ili njegovoj braći. Kako tvrdi, priјetnje јe dobiјao oko godinu dana, a možda i duže, ali nije htio da prihvati sve dok ga nekoliko dana priјe hapšenja niјe pozvao D.P. i rekao mu da odnese "vutru" do naselja Konik u Podgorici i preda јe izvјesnom licu.

Maloljetnik јe ispričao da su ga na Starom aerodromu zaustavili policajci u civilu i pitali ga da li kod sebe ima nešto nedozvoljeno, da se on u početku opirao, a na kraju im јe predao kesu sa marihuanom, nakon čega je priveden u prostorije CB Podgorica. Istakao je i da se plaši da D.P. i N.B. ne naude njemu ili njegovoj braći.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Danilovgradu koјi su uvršteni u tužilačke spise, maloljetni I.Ј. živi u potpunoj porodici i nije bio u evidenciji kao lice sklono neprihvatljivom ponašanju. Dodaјe se da dјečak nije sklon antisocijalnom ponašanju, da ispoljava kajanje, socijalno i emotivno je zreo u skladu sa uzrastom, s izgrađenim pozitivnim vrijednostima, a da njegovi roditelji posjeduju odgovarajuće potencijale da se staraju o ličnosti i da dječaka pravilno usmjeravaju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 23:13