ЦБ Никшић / - RADOJE ZIVKOVIC
23/11/2021 u 06:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подигнута оптужница против полицајаца из Никшића због злоупотребе положаја и примања мита: Пуштени да се бране са слободе

Оптужницом су обухваћени Зоран Гашовић, Маринко Симовић, Владан Конатар, Никола Ђукановић, Живко Миловић, Веселин Биговић и Немања Делић

Након што је Више државно тужилаштво у мају ове године подигло оптужницу против полицијског службеника из Никшића Зорана Р. Гашовића, оптуженог за злоупотребу службеног положаја и примање мита, подгорички Виши суд му је по упутима вишестепеног суда укинуо притвор и он ће се у даљем току поступка, као и његове оптужене колеге, бранити са слободе.

Оптужницом коју заступа тужилац Милош Шошкић, осим Гашовића, обухваћени су и Маринко Симовић, Владан Конатар, Никола Ђукановић, Живко Миловић, Веселин Биговић и Немања Делић. Њима се на терет ставља извршење кривичних дјела примање и давање мита, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба путем подстрекавања.

Након акције која је спроведена 22. фебруара ове године, из полиције је саопштено да је осам припадника полициjе и троjе грађана ухапшено због примања мита, давања мита и криjумчарења људи.

– Одjељење за унутрашњу контролу полициjе Министарства унутрашњих послова jе, у координациjи са поступаjућим државним тужиоцем Вишег државног тужилаштва у Подгорици, реализовало оперативну акциjу, коjа jе спровођена у претходном вишемjесечном периоду и била усмjерена на откривање незаконитог поступања полициjских службеника у вршењу полициjских послова и примjени полициjских овлашћења. По налогу подгоричког Вишег државног тужилаштва, Одjељење за унутрашњу контролу полициjе, уз логистичку подршку и сарадњу са надлежним организационим jединицама Управе полициjе, предузело је низ мjера и активности коjе су резултирале лишењем слободе осам полициjских службеника и три грађанина– саопштено је тада из МУП-а.

У оптужници се, између осталог, наводи да је Гашовић као службеник ЦБ Никшић тражио од осумњиченог Николе Ђукановића да му у пошти уплати 100 еура на име Б.Б. како би као криминалистички техничар сачинио службену забиљешку о прегледу возила, а коју службену радњу није смио да изврши с обзиром да 20.7. 2020. није био на послу и није извршио преглед возила.

– Осумњичени Никола Ђукановић је у пошти уплатио новац на име Б.Б. како би окривљени извршио радњу прегледа његовог возила и тим поводом сачинио службену забиљешку не знајући да Гашовић тог дана није радио – пише у оптужници.

Биговић тврди да никоме није давао новац

Окривљени Веселин Биговић је у својој одбрани пред тужиоцем навео да се не сјећа да је 5.8.2020.звао Симовића како би му понудио да за 150 еура неко лице мимо граничног прелаза из Билеће пребаци у Црну Гору. Сјећа се да га је 7.11. позвао возач његовог камиона који је држављанин БиХ да га обавијести да га је зауставила полиција, а да камион није регистрован. Сјећа се и да је тим поводом позвао Маринка Симовића да интервенише и да му је он јавио да је то завршено. Како тврди, никоме за то није дао новац, нити било шта друго, једино је Владану Конатару рекао да ће да му багером беспалтно поравна плац који је гледао да купи, али то је урадио пријатељски, а не због тога што је Конатар завршио да му се пусти камион, пише у образложењу оптужнице.

Гашовић је, како се даље наводи, прибавио корист и Живку Миловићу тако што је сачинио службену забиљешку о прегледу његовог возила иако то возило није ни било на прегледу.

Маринко Симовић се терети за примање мита, а Живко Миловић за давање мита. Према оптужници, Миловић је Симовићу купио четири гуме у вриједности 232 еура да он заузврат не пријави да превози грађевинску машину без добијене дозволе за превоз ван габаритног превоза.

Маринку Симовићу се ставља на терет и злоупотреба службеног положаја путем подстрекавања, а Немањи Делићу злоупотренба положаја, док се Владан Конатар терети за злоупотребу службеног положаја путем подстрекавања, а Веселин Биговић за давање мита.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:41