ЦБ БУДВА - ФОТО: ДАН / - ЦБ БУДВА - ФОТО: ДАН
26/06/2022 u 19:16 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pokrenut disciplinski postupak protiv službenika budvanske policije: Žrtva nasilja tvrdi da je inspektor "pojačao" strah

Umjesto da svojim ponašanjem zaštiti žrtvu nasilja, doprinio je njenom osjećaju ugroženosti, strahu za posao i ličnu bezbjednost, navodi se u pritužbi

Postoji osnovana sumnja da je policijski službenik Stanice kriminalističke policije CB Budva K.M. počinio težu povredu službene dužnosti, a u vezi sa načinom ponašanja i postupanja po prijavi koju je L.E. podnijela stanici u kojoj on radi 14.2.2022.godine. To je ocijenilo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije u postupku po pritužbi nevladine organizacije iz Podgorice. Naime, pritužbom je traženo da se preispita postupanje K.M. na osnovu svih prijava koje je L.E. podnosila toj organizacionoj jedinici policije od 2010. godine pa nadalje, uz posebno ukazivanje na potrebu ispitivanja postupanja policijskog inspektora K.M. povodom prijave od 14. februara ove godine.

– Umjesto da svojim ponašanjem zaštiti žrtvu nasilja, doprinio je njenom osjećaju ugroženosti, strahu za posao i ličnu bezbjednost, što je kod L.E. izazvalo stresnu reakciju, zbog čega je bila prinuđena da zatraži ljekarsku pomoć – navodi se u pritužbi.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je direktoru Uprave policije na dalje postupanje – preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti K.M. zbog načina postupanja u predmetnom slučaju.

– Osim navedenog, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je i ODT Kotor na olučivanje da li u radnjama K.M. ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti – navodi se u izvještaju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije za prethodni mjesec.

Kako se dalje navodi, u tri slučaja u kojima su sprovođeni postupci unutrašnje kontrole povodom pritužbi građana zbog upotrebe sredstava prinude od strane policijskih službenika prilikom održavanja protesta građana na Cetinju dana 5.9.2021.godine spisi su dostavljeni cetinjskom tužilaštvu.

– Građani su se žalili zbog zdravstvenih tegoba koje su nastale kao posljedica upotrebe hemijskih sredstava, kao i zbog oštećenja njihove imovine – vozila. Izvještaji o izvršenim provjerama sa spisima dostavljeni su ODT-u Cetnje na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje da li u radnjama policijskih službenika za koje je u postupcima unutrašnje kontrole utvrđeno da su upotrijebili sredstva prinude u ovim slučajevima ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti – navodi se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. avgust 2022 20:31