/ - ФОТО: ИЛУСТРАЦИЈА, ПОРТАЛ ДАН
08/12/2021 u 13:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покушај убиства Беливука и Миљковића: "Ово је сценарио безбједносних служби и кавачког клана"

Такозвани свједоци сарадници, агенти провокатори, инсталирани су од стране безбејдносних служби које тијесно сарађују са кавачким кланом, казао је оптужени Вукадиновић

Јанко Вукадиновић, један од оптужених за планирање убиства Марка Миљковића и Вељка Беливука, казао је данас  током контроле оптужнице да је " то све заједнички сценарио безбједносних служби и кавачког кала".

Поред Јанка Вукадиновића на оптужници су Алмира Мујахоџић, Радован Станишић, Милета Јовановић,  Момчило Милић и Душан Ивановић. Мујахоџић се ни данас није појавила у суд, она се брани са слободе.

Вукадиновић и остали оптужени негирали су извршење кривичног дјела за које се терете и тражили суд а суд одбије оптужницу.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци планирали да "одеру" Беливука и Миљковића, "метак у главу" па бјекство у шуму

-Оптужница је правно неутемељена. Такозвани свједоци сарадници, агенти провокатори, инсталирани су од стране безбејдносних служби које тијесно сарађују са кавачким кланом. Ово је њихов уаједнички сценарио-казао је Вукадиновцић изјашњавајући сена оптужницу којом се терети за поменуто кривично дјело.

Он је додао да је "истражни судија Башовић одредио ове сараднике".

- А сви знамо како је Башовић поступао и у другим предметима. Захтјевам да вијеће одбаци оптужницу а нас пусти на слободу-додао је оптужени Вукадиновић.

Оптужени Станишић је казао да је  "ово све намјештено". И он је негирао извршење кривичних дјела за која с етерети.

-Нисам крив и сматрам да иза свега стоји држава. Током хапшења доживио сам тортуту. Због тога сам се бранио ћутање. Како је могуиће да обични наркоман буде свједок сарадник- изјавио је коментаришући оптужницу оптужени Јовановић.

Оптужени Милић је казао да остаје при свему што су адвокати навели и негирао је кривицу. Оптужени Ивановић казао је да је од оптужених познавао само Милић Момчила и да се никад није бавио криминалом. Према његовим ријечима, он је ухапшен на радном мјесту стражара и то док је био у униформи.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци организовали више група које су мотриле на Кашћелана, „поуздани извор“ јавио за одлагање суђења

Адвокат Дамир Лекић током контроле оптужнице казао је да сматра да је она неутемељена и да нема доказа за кривично дјело убиство у покушају јер како је казао оптужени се нису налазили ни близу мјеста гдје су се налазиле жртве а гдје су наводно требале да буду убијене. Са њим се сложио и адвокат Ратко Пантовић и адвокатица одбране.

-...Заиста не могу да увидим о којем покушају убиства је овдје ријеч.  Да ли о свршеном покушају убиства, несвршеном или пак о иреалном који је само теорији познат. У конкретном случају имамо да су ова лица била на другом мјесту и у друго вријеме у односу гдје су се жртве налазиле. ..Евидентно је да овдје није преузета радња извршења кривичног дјела убиство у покушају. У односу на кривично дјело стварање криминалне организације и недозвољено држање оружја главни докази су свједоци сарадници... Шта можемо очекивати од тврдњи једног човјека који је инволвиран у одређена дешавања а затим свједочи против осталих како би се извукао из свега- казао је, између осталог адвокат Лекић.

Он је додао да је због тога ЗКП с резервом узео околност свједока сарадника.

ЕКСКЛУЗИВНО: Како су шкаљарци планирали бјекство из затвора-"Командиру дали 1000 еура за конопце и куке"

- По аутоматизму значи да се таквим лицима мора "мало мање" вјеровати него осталим свједоцима и лицима који су у поступку...Остали докази немају основану сумњу да је Јанко Вукадиновић са Н.Н. лицем организовао криминалну групу., као и да су остали чланови исте...- сматра адвокат Лекић. Са њим је био сагласан и адвокат Ратко Пантовић.

Подсјећамо, Специјално државно тужилаштво у овом поступку обезбједило је свједока сарадника и заштићеног свједока кодног назива Каменко Куч.

Према наводима оптужнице, у којој је портал Дан раније имао увид, Вукадиновић се терети да је  са НН особом крајем 2019. године формирао криминалну организацију ради вршења тешких кривичних дјела.

Контрола оптужнице против "шкаљараца" одложена трећи пут: Из затвора планирали ликвидацију Беливука и Миљковића?

Тако, према наводима тужилаштва, Вукадиновић и Каменко Куч су уз помоћ Станишића 22. јунуара планирали да ликвидирају Беливука и Миљковића на тиватском аеродрому, када су требали да полете за Београд после посјете вођи кавачког клана Радоју Звицеру.

Истрага сумња да су они у једном стану, у Тивту за извршење овог кривичног дјела држали два пиштоља и муницију. Они су планирали да Беливука и Миљковића  " треба убити  док буду чекали у реду за чекирање карата".

Како тужилаштво тврди у списима, они су на аутомобилу марке  ,,опел Зафира” поставили лажне табилице и наредног дана, рано ујутро се упутили према Аеродрому Тиват. Тада их је пресрела полиција.

Каменко Куч је у свом исказу пред тужиоцем  навео да је  план групе Вукадиновића прво био да убију  вођу кавачког клана  Слободана Кашћелана. Тужилаштво је дошло до навода да је Кашћеланова ликвидација била  планирана за 22. јануар, када је требао да дође у подгорички Виши суд на заказано суђење.

Након што су, како СДТ у списима наводи, сазнали да је то суђење одложено ова  група је промијенила план и радила на организацији  ликвидације Беливука и Миљковића, који важе за блиске сараднике кавачког клана. 

Истражитељи су прикупили доказе да је непосредним извршиоцима ликвидације Кашћелана требало да буде исплаћено 500.000 еура, док су за злочин у Тивту требали да буду исплаћени са 700.000 и 1.300.000 еура.

Беливук и Миљковић су 30. јануара ујутро напустили Црну Гору, а на београдском аеродрому их је дочекала полиција која их је спровела  на саслушање. Они су након тога ухапшени због сумње да су извршили више кривичних дјела и неколико монструозних убистава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:19