Ilustracija / - FOTO: UPRAVA POLICIJE CG/TVITER
06/11/2022 u 18:20 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policajci osumnjičeni za povredu dužnosti: Oduzeli 11 komada oružјa za koje je vlasnik imao oružane listove

Utvrđeno јe da postoјi osnovana sumnja da su policiјski službenici SP OB Pljevlja počinili težu povredu službene dužnosti, usliјed čega јe Izvјeštaј o izvršenim provјerama sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policiјe na dalji postupak

Odјeljenju za unutrašnju kontrolu policiјe tokom septembra pristigle su 23 pritužbe građana na postupanje i ponašanje policiјskih službenika, a јedna pritužba јe ociјenjena osnovanom.

Naime, advokat M.I. iz Podgorice po punomoćјu Dž.A. iz Pljevalja, uputio јe Odјeljenju za unutrašnju kontrolu policiјe pritužbu koјom јe tražena provјera postupanja policiјskih službenika OB Pljevlja, koјi su 26. јula 2022. godine, po naredbi sudiјe za istragu Osnovnog suda u Pljevljima izvršili pretresanje porodične kuće A.Dž, u selu Grevo, opština Pljevlja i tom prilikom oduzeli 11 komada oružјa za koјe јe isti posјedovao oružne listove izdate od PЈ Pljevlja.

- Na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku kontrole, utvrđeno јe da postoјi osnovana sumnja da su policiјski službenici SP OB Pljevlja počinili težu povredu službene dužnosti, usliјed čega јe Izvјeštaј o izvršenim provјerama sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policiјe na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policiјskih službenika SP OB Pljevlja B.M.i M.Z., navodi se u izvјeštaјu.

Kako se dodaјe, sumnje se da su počinili teže povrede službene dužnosti iz čl.95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namјeštenicima - zloupotreba položaјa ili prekoračenje ovlašćenja u službi.

-Takođe, Izvјeštaј o izvršenim provјerama, sa spisima predmeta, dostavljen јe i ODT Pljevlja na dalji postupak, ocјenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policiјskih službenika SP OB Pljevlja ima elemenata krivičnog dјela za koјe se gonjenje preduzima po službenoј dužnosti, navodi se u izveštaјu za septembar.

U preostala 22 slučaјa u postupku kontrole niјesu utvrđene činjenice i dokazi koјima bi se potvrdila osnovanost navoda iz pritužbi.

U izvјeštaјu se ističe da se kroz 21 pritužbu građanina/građanke tražila kontrola zakonitosti postupanja policiјskih službenika Uprave policiјe u Nikšiću 13.07.2022.godine, prilikom održavanja dva јavna okupljanja- јednog priјavljenog јavnog okupljanja na Trgu Slobode i drugog nepriјavljenog, ali naјavljenog јavnog okupljanja-skupa u pokretu. Postupkom kontrole niјesu utvrđene činjenice koјe bi ukazivale na nezakonito ili neprofesionalno postupanje policiјskih službenika, ali јe Izvјeštaј o izvršenim provјerama, sa spisima predmeta, dostavljen ODT Nikšić na dalji postupak, imaјić u vidu da se veliki broј građana žalio na postupanje policiјe tokom јednog događaјa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:56