/ - FOTO: MUP TURKIYE
08/12/2022 u 16:55 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policija Turske o ubistvu Vukotića: Ilegalno ušao u zemlju, operacijama promijenio crte lica

Vukotić je ubijen 8. septembra na autoputu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, koji je 8. septembra ove godine ubijen u Istanbulu na teritoriji Turske, ušao je s falsifikovanim dokumentima na ime Predrag Popović. On je, kako navodi policija Turske, prethodno podvrgnut operaciji izmjene lica, prenosi turski portal artigercek.com. 

Iz Odsjeka turske policije za bezbjednost, borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala (KOM) naveli su kako je u vezi vođe škaljarskog klana Jovanom Vukotićem, o kojem su se ranije oglašavali, bilo neophodno objaviti nove informacije zbog, kako su naveli, "upornog dezinformisanja".

(VIDEO/FOTO) SNIMAK UBISTVA VUKOTIĆA: Za likvidaciju kavčani platili milion i po eura

Portal artigercek.com. podsjeća da je Vukotić  8. septembra 2018. godine uhapšen u Antaliji.

-Dva dana kasnije je iz bezbjednosnih razloga, sa vrećom preko glave predat zamjeniku ministra unutrašnjih poslova Srbije s još pet službenika u pratnji. Petnaest mjeseci proveo je u zatvoru u Srbiji, nakon čega je predat Crnoj Gori. Tu je opet nakon kraćeg boravka u zatvoru pušten na slovodu- podsjećaju iz policije Turske.

Oni u najnovijem saopštenju navode da su su ove informacije dobili pisanim putem od relevantnih zemalja nakon što je Vukotić ubijen u oružanom napadu u Istanbulu, 8. septembra ove godine.

U akcijama sprovedenim 12. i 13. septembra, u okviru istrage nakon ubistva Vukotića, privedeno je 20 osumnjičenih, među kojima je 13 osoba određen pritvor, uključujući tri člana kriminalne organizacije "Kavač".

Iz MUP-a te zemlje  su podsjetili kako snage bezbjednosti  nastavljaju s aktivnostima borbe protiv kriminala i rade na hapšenju osoba koje imaju status bjegunca, a za koje je utvrđeno da su pobjegle u različite zemlje.

Tako je Turskoj  izručeno 12 članova kriminalne organizacija iz Sjeverne Makedonije, Gruzije, Albanije i Njemačke. Isto tako su mnogim državama izručena brojna lica, a osim Srbije među državama su Azerbejdžan, Bugarska, Ukrajina, Iran, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Pakistan, Gruzija, Australija.

- U okviru borbe protiv globalnog kriminala, jasno je da turska policijska služba odlučno pristupa ovom pitanju, koje je postalo problem svake zemlje u svijetu, stvarajući nove reflekse posljednjih pet-šest godina, tačnije od 15. jula 2016. U našoj zemlji se vidi da se sa velikom ozbiljnošću nastavljaju napori za izručenjima našoj zemlji kriminalaca koji su nakon počinjenja krivičnih djela pobjegli u druge zemlje - navodi se u saopštenju. 

Naglasili su kako incident u slučaju Jovana Vukotića nije u potpunosti shvaćen.

- Jovan Vukotić je uhapšen i deportovan u Srbiju 2018. godine kao rezultat naših napora, kao dio našeg odlučnog stava u borbi protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija. Kao rezultat preduzetih mjera u vezi sa ovim organizacijama, on je ilegalno ušao u našu zemlju tako što je promijenio izgled lica i uzeo pasoš druge zemlje pod lažnim imenom. Rad u tom kontekstu nije bio ograničen samo na Jovana Vukotića, već pojedinci povezani sa mnogim važnim kriminalnim organizacijama nisu dobili priliku da se kriju u našoj zemlji i bili su deportovani -naveli us u saopštenju.

Iz policije u Turskoj navode da će nastaviti sa odlučnim stavom u borbi protiv kriminala i kriminalaca, bez obzira na njihovo porijeklo.

Podsjećamo, Vukotić je ubijen 8. septembra na autoputu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik.  Vukotić je ubijen u automobilu u kojem su u tom trenutku bili njegova supruga, maloljetno dijete i vozač, a niko od njih nije povrijeđen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 10:31