Privođenje Kovačevića / Dan
27/06/2023 u 12:17 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović: Gazivoda nas uslovljavao SDT-om, Čukić prijetila hapšenjem, advokat izdao

Ni riječima ni djelom nisam učinila ništa protiv zakona...poručujem Gazivodi, Čukić i Lekiću da me neće zaustaviti

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću i ostalim okrivljenima. On se tereti da je formirao kriminalnu organizaciju  radi prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Danas je odbranu iznosila optužena Sanja Popović. Ona se u  svom iskazu detaljno izjašnjavala na navode optužnice.  Popović je naglasila da je od strane svjedoka-oštećenog Aleksandra Gazivode vršen protisak na nju i njenog brata od strica Aleksandra Sašu Boljevića. Dodala je da je Gazivoda to uradio u sprezi sa advokatom Damirom Lekićm za kojeg tvrdi da ih je izdao i sa službenicom Specijalnog policijskog odeljenja Milijanom Čukić koja joj je "prijetila hapšenjem". 

Popović je negirala izvršenje krivičnog djela. 

- Ni riječima ni djelom nisam učinila ništa protiv  zakona...poručujem Gazivodi, Čukić i Lekiću  da me neće zaustaviti. Ja ne pripadam ni jednoj političkoj ili kriminalnoj organizaciji, već svojoj porodici i svome suprugu- poručila je ona. 

Istakla je da se Draganu Kovaleviču obratila kako bi pomogla bratu je jer je, kako kaže, imao situaciju sa parcelom do koju je država htjela da nametne. 

- Nisma tražila ništa protivzakonito, samo da se otkoče papiri koji su u toj instiruciji. To ni dan danas nije riješeno. Tako da čovjek nije ništa uradio- pojašnjava ona. 

"Gazivoda i Kovačević imali spor"

Popović je navela da  Dragan Kovačevića poznaje više od 20 godina i da su na osnovu tog poznanstva išli par puta na ručak. 

- Moj brat je tražio da kupi neki stan, želio je da se vrati iz Danake za Crnu Goru. Dragan je pitao da li da mu ponudi kuću u Tivtu koju prodaje. Kada smo pošlo da vidim kuću, ja sam pričala sa nekom ženom koja mi je rekla da i oni kao i Dragan imaju problem sa Gazivodom, da im je ušao u posjed s vlasništvom. Saša mi je rekao da je njenu sve to Dragan ispričao ali da on kod notara i uzeti sprat kuće na tri mjeseca- kazala je Popović. 

Nakon toga, kako je navela, njen brat kada je došao ponovo u Tivat nije mogao da otključa vrata kod kuće i tražio joj je da pozove Kovačevića.

- Dragan mi je rekao da Gazivoda to često radi, sam mijenja brave. Moj brat je onda, kako je Dragan i rekao, ušao tako što je pomjerio jednu roletnu. Tom prilikom mi je rekao da je malo oštetio ali da će srediti. Ja sam bila pod stresom, nelogično je da sam u SDT izjavila da je on polomio vrata- naglašava Popović. 

Popović je dodala da je jedne prilike Aleksandar  Saša Boljević njoj rekao da je vozilo parkirano na mjesto kod pomenute kuće, za koje mu je rekao Dragan Kovačević da može on da koristi. 

- Pitao je komšije, saznao je da je vozilo od Gazivode. Kada je došao kod mene pozvao je Gazivodu, on mu se nije  javljao. Ja sam dala da pozove s mog broja jer možda neće da se javi na danski broj. Kada mu se javio čula sam viku od strane Gazivode. Gazivoda je pitao mog brata zna li on ko je on i predložio da se sastanu. Nije tačno da sam bila u "Hilton" i da sam bratu pokazala rukom ko je Gazivoda. Ja sam dobila njegovu sliku  i bratu pokazala da zna ko je on- pojašnjava ona. 

Navela je da joj je brat kazao da kada se sreo sa Gazivodom da je Gazivoda bio neprijatan. 

-Saša mi je rekao da je stekao utisak da je Gazivoda iz kriminalnpg svijeta i da sa njim može biti samo problema. Otišao je za Dansku i kuća je ostala prazna i iznajmljena- kazala je Popović. 

"Torbica kao uspomena"

Ona je navela da su pred odlazak njenog brata od strica za Dansku otišli sa Kovačevičem na ručak. 

- On je mome bratu poklonio torbocu svoju. Rekao je da da želi da mu to bude uspomena i da njegova torbica kod nas nije moderna. Kada smo došli kući vidjeli smo da su u torbici ostali Draganovi neki papiri. Zvali smo ga i odma vratili- pojašnjava ona. 

"U crno ću vas zaviti"

Popović je kazala sudu da nakon što je uhapšena na vrata njene kuće je došao Mićo Vujadinović, koji zastupa na neki način Gazivodu, i rekao sa će im on doć kući. Kazala je da je to odbila i da je i njen muž to odbio i nije dozvolio.. 

- Gazivodi sam poslala poruku da mi ne šalje ljude na vrata i da ako me traži možemo se naći sjutra. Našli smo se u Ariju. Nisam htjela da sjednem i pružim ruku. On mi je rekao da sam drčna i da sam ljepša nego na Fejsbuku.Rekla sam mu da ima pet minuta. Rekao je da mu ništa u životu nismo učinili ali da će  nas u crno zaviti ako ne uradimo šta traži. Pozvala sam brata i on je i njenu sve to rekao. Tražio je od njega da se pojavimo na aerodromu i da će on i Čukić i Ervin inspektor iz policije da budu u trenerke da niko ne primjeti situaciju i da samo treba da damo iskaz i slobodni smo- pojašnjava Popović. 

"Čukić mi prijetila hapšenjem" 

Ona je navela da je imala broj pomenutog Ervina jer je on hapsio i da je službeno dao broj. 

- Pozvala sam ga i rekla šta se desilo o da dolazim u SDT. Tamo me dočekala Čukić i imam utisak kao da je očekivano da ću da prohvatim dogovor. Kad sam ih pitala što mi šalju Gazivodu i ljude i ko su oni, onda je ona postala neprijatna. Uzela je štap, prijetila mi i rekla da će me uhapsiti ali da imam sreće jer je "Spuž" pun. Tada je naišla tužiteljka Lidija Mitrović, i pitala me otkud ja tu, začuđeno. Imam utisak da je i ona očekivala da prihvatim dogovor. Tog trena su prekinuli svu priču- precizira Popović. 

Kazala je da je advokata Lekića prijavima nadležnima i da je nakon odbacivanja prijave VDT opet pokrenulo izviđaj. 

"Lekić zastupao nas i Gazivodu" 

Popović je navela da je advokat Damir Lekić zastupao njih i da je priznao da je išao na kafu sa Gazivodom. Brat joj je ispričao da su mu slali Lekić i Gazivoda ceduljice dok je bio u zatvoru i da su i dalje i kad je izašao vršili pritisak na njega. 

- Mene je pratio jedno vrijeme crni mercedes, ne znam ko je bio, kada sam vodila djecu u školu. Vozio ga je muškarac koji liči na Roma - navodi ona.

Navodi optužnice:

Pored Kovačevića, za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra terete se i Ana Lakićević Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Goran Tufegdzić, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija,,Geo&Arh". Oni se terete da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura. Ročište za kontrolu optužnice protiv ovih okrivljenih biće održano u Višem sudu u Podgorici 11. oktobra.

Kako je se navodi u spisima tužilaštva, a kako je ranije pisao Dan, Dragan Kovačević je u septembru 2020. godine stupio u kontakt sa okrivljenim Aleksandrom Boljevićem preko okrivljene Sanje Popović, koja je ponudila Boljeviću da u ime organizatora kriminalne grupe prijetnjom i silom prinudi Aleksandra Gazivodu da proda suvlasnički dio Danku Kovačeviću i tako mu omogući da raspolaže cjelokupnom nekretninom u Bogišićima, što je i učinjeno. Kako se sumnja, Kovačević je za uslugu iznude častio Boljevića 10.000 eura, a Popovićeva je kao nagradu dobila zlatni lanac.

SDT sumnja da je Lakićević Grdinić prihvatila da po nalogu Kovačevića vrši upis i promjenu podataka u katastarskom operatu na nepokretnostima bez validnog pravnog osnova, da donosi nezakonita rješenja o upisu nelegalno sagrađenog objekta na osnovu lažnih elaborata koji ne sadrže potpise svih suinvestitora i da ne prihvata elaborate koji prikazuju stvarno stanje na terenu, da ne postupa po drugostepenim rješenjima Ministarstva finansija kojima su poništena rješenja o takvom upisu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:39