/ -FOTO: ARHIVA
02/02/2023 u 06:59 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porodica Ljubiše Mrdaka traži pravdu: Srbija da ubrza izručenje, pa da počne suđenje

Tatina djela neće biti zaboravljena, imao je život dostojan divljenja, kazao je Ljubišin sin Andrija

Porodica Nikšićanina Ljubiše Mrdaka, koji je ubijen 20. oktobra 2021. godine pokušavajući da spriječi oružanu pljačku više od 400.000 eura namijenjenih za isplatu penzija, apelovala je na nadležne u Srbiji da ubrazaju proces izručenja dvojice uhapšenih u toj zemlji kako bi sudski proces mogao da počne.

Ljubišina supruga Slavica Mrdak kazala je da su veoma razočarani, jer se suđenje osumnjičenima za ubistvo njenog supruga nije pomjerilo s mjesta.

– Razočarani smo, jer se proces suđenja nije pomjerio s mjesta. Iako su pripadnici Uprave policije Crne Gore s kolegama iz okruženja u vrlo kratkom roku rasvijetlili zločin i predali tužilaštvu mnoštvo dokaza koji potvrđuju krivicu sedmorice okrivljenih, ročište se konstantno odlaže. Prvo ročište 22. novembra 2022. i drugo koje je bilo zakazano za 24. januar ove godine odloženi su jer advokati okrivljenih traže da se sačeka ekstradicija uhapšenih u Srbiji kako bi se njihovim klijentima sudilo u prisustvu i tako kupuju vrijeme. S druge strane, Ministarstvo pravde Srbije nije crnogorskom tužilaštvu poslalo nijedan odgovor na njihove zahtjeve da se izručenje i obavi. Apelujemo na nadležne u Srbiji da učine sve u okviru svojih nadležnosti i da obavijeste crnogorsko tužilaštvo šta se može uraditi u vezi s izručenjem dvojice uhapšenih u toj državi. Tako bismo znali šta možemo da očekujemo od sledećeg ročišta zakazanog za 21. mart. Advokati optuženih se pravdaju da brane prava svojih klijenata i izjavljuju da su oni nevini, svi do jednog. A šta je s našim pravima? Mome suprugu su oduzeli pravo na život, a nama ostalima, tu mislim na porodicu i prijatelje, oduzeli su sigurnost, radost, zdravlje – istakla je Slavica Mrdak.

Ljubišin sin Andrija, student treće godine Mašinskog fakulteta u Podgorici, kazao je da je izuzetno ponosan na svog oca.

– Upravo zahvaljujući njegovom poštenom životnom putu, čistoj duši i čistim rukama, zaslužio je i dobio veličanstven ispraćaj u vječnost. O tome svjedoči i način na koji su se od njega oprostili njegovi kumovi, saborci, dobrovoljni davaoci krvi, njegovi Zavjetnici, njegov Nikšić; pjesme kojima su ga opjevali; zahvalnice Crvenog krsta CG i КDDК "Sveti Sava", zatim dodjela Zlatne plakete za najpleminitiji podvig godine 2021. godine od strane "Večernjih novosti". Na zidu Pošte osvanuo je mural sa tatinim likom. Sve to svjedoči da njegova djela neće biti zaboravljena i da je imao život dostojan divljenja – kazao je Andrija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:59