zatvor u spuzu / - RADOJE ZIVKOVIC
22/10/2022 u 18:56 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PORTAL DAN SAZNAJE: Pritvorenici prekinuli protest nakon razgovora sa Upravom

Podsjećamo, portal Dan je jutros objavio pismo iz spuškog zatvora kojm se oglasila grupa nezadovoljnih pritvorenika

Grupa pritvorenika, njih oko stotinjak, odustala je od daljeg nastavljanja protesta nakon što je Uprava zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sa njima obavila razgovore, saznaje zvanično portal Dan iz te institucije. Sa njima je od jutros razgovore vodio Nebojša Janković.

U protestu je učstvovalo oko 90 od oko 450 pritvorenih lica.

PROTEST U ZIKS-u: Uprava pregovara sa pritvorenicima povodom njihovih zahtjeva

Kako nam je rečeno od strane predstavnika UKIS-a, ustanovljeno je da se radi više o nesporazumima u određenim procedurama koje su pojašnjene pritvorenicima.

Prema nezvaničnim informacijama, ogarničenja koja su pritvorenici naveli u pismu, koje je portal Dan jutros objavio, nastala su kako bi se osigrala bezbjednost u zatvoru i ispoštovale potrebe i prava svih:

-Pravo na šetnju -  koje je vremenski dodatno ograničeno, u odnosu na ranije periode, zbog popunjenosti zatvora, da bi sva lica mogla iskoristitit to pravo

-Količina robe koja može da se unese i hrane-ograničena je na 5 kg da bi se svima stiglo pregledati i dopremiti...( i slično)

Takođe, nadležni u spuškom zatvoru preduzeće aktivnosti kojima bi eventualno doprinjeli poboljšanju određenih situacija.Prema za sada nezvaničnim informacijama, ustanovljeno je da ima prostora da se par stavki poboljša, što bi dovelo do ažurnog rješavanja i uavžavanja pritvorenika od strane nadređenih u UIKS-u.

Podsjećamo, portal Dan je jutros objavio pismo iz spuškog zatvora kojm se oglasila grupa nezadovoljnih pritvorenika. Oni su nabrojali konkretne stavke za koje smatraju da im otežavaju boravak i ugrožavaju prava.

PISMO IZ ZIKS-a: Grupa pritvorenika najavila mirne proteste zbog loših uslova u Istražnom zatvoru

-Naš protest će se sastojati u vidu mirnog i demokratskog odbijanja svih aktivnosti, počevši od šetnji, kantina, kupanja i uzimanja obroka- naveli su između ostalog u pismu koje je portal Dan objavio.

Nakon što je redakcija portala Dan o ovim navodima kontaktirala i Upravo zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, saopšteno je da će se odmah preduzeti konkretne radnje radi sagledavanja cijele situacije, a koje obuhvataju i razgovore sa pritvorenicima.

UIKS o štrajku pritvorenika: Obavićemo razgovor sa njima, pratimo aktivnosti

Podsjećamo, iz UIKS-a su, između ostalog, ranije danas  posebno istakli da do sada nije registrovana ni jedna pritužba prema nadležnima, eventualno instituciji Zaštitnika, kao ni putem advokata a u vezi povrede prava pritvorenih lica u odnosu na navedeno.

Kako su saopštili, prepoznato je da kako je boravak na otvorenom prostoru ograničen objektivnim kriterijumima, da je neophodno unaprijediti uslove za održavanje fizičkih aktivnosti i to je prezentovano i u toku je stvaranje uslva za isto u što skorijem periodu.

-U odnosu na trenutnu situaciju, tokom dana, ali i u narednom periodu kontinuirano će se sa posebnom pažnjom prati aktivnosti pritvorenika, te biće obavljani razgovori u okviru kojih će se kroz konkretne slučajeve tražiti indentifikavanje eventualnih slučajeva nepoštovanja prava pritvorenika na koja oni ukazuju, a o čemu će i javnost biti blagovremeno obavještavana- saopštili su ranije danas iz UIKS-a.

Iz UIKS-a je saopšteno da će i dalje posvećeno i sa pažnjom da razmatraju predloge ili zahtjeve pritvorenih i zatvorenih lica, kako bi provjerili da li je došlo do eventualni nepravilnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:21