/ foto: -Objektiv.rs
29/10/2023 u 17:15 h
R.H.R.H.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poruke optuženih za šverc kokaina otkrivaju brojne relacije: "Brate, cijela ta ekipa oko Šarića je zlo"

Službenica BIA Dušica Jovanović, kako piše u optužnici, tokom jednog dana je čak pet puta bazi podataka BIA pretraživala ime Mila Božovića, podatke je prenosila suprugu, a on Ljubu Miloviću

Službenica Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Dušica Jovanović je 21. januara 2020. godine čak pet puta pretraživala ime uhapšenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića u elektronskom sistemu baze podataka BIA. Kako je prenijela beogradska "Politika", u dokumentu BIA pored imena Mila Božovića pisala je napomena da se radi o licu iz kriminogene sredine u Crnoj Gori. Podatke o Božoviću, kako se navodi, njen suprug Daniel Jovanović, istog dana je prosleđivao odbjeglom crnogorskom policajcu Ljubu Miloviću. 

Optužnicom srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal Dušica Jovanović se sa svojim suprugom, pripadnikom MUP-a Srbije, Danielom Jovanovićem, tereti da je strogo povjerljive podatke iz sistema službi bezbjednosti prenosila Miloviću, koji ih prosleđivao navodnom vođi "kavačkog klana" Radoju Zviceru.

U elektronski sistem baze podataka BIA Jovanović je pristupala preko računara koji je lično zadužila i preko lične pristupne šifre. Kad je otkriveno da je zloupotrijebila službeni računar, on je stavljen pod tajnu kontrolu, a svi podaci koje je skidala automatski su skrinšotovani.

"Zabolje nas, mi smo kriminalci"

U optužnici crnogorskog SDT-a, između ostalog, navodi se da je Milo Božović putem skaj aplikacije dogovarao šverc kokaina. Navodno je članovima grupe obećao i informacije koje će dobijati kao član Odbora za odbranu i bezbjednost.

– Osumnjičeni Milo Božović dana 22.2.2021. godine korisniku pina YFICVI šalje poruku sadržine "mi smo van sistema", na šta mu korisnik pina YFICVI odgovara "ali moramo biti u sistemu", na koju poruku mu osumnjičeni Milo Božović navodno šalje poruke sadržine: "Ma, šta moramo? Zabolje nas, mi smo kriminalci".

Kako se navodi u optužnici, 23. januara 2020. godine, Jovanovićeva je došla u posjed dokumenta Pete uprave BIA koji je nosio oznaku "strogo povjerljivo" i iz njega saznala podatke koji se odnose na aktivnosti navodnih pripadnika "škaljarskog klana" na teritoriji Srbije. Podatke koje je tamo pronašla za Aleksandra i Milana Matkovića iz Novog Sada i Jaka Zaletela iz Slovenije, Đoka Lješkovića, Valentinu Valentino, Dragana Markovića, Marka Ljubišu, izvjesnog Bajgorića, Sjekloću, Vojka Planinca, Daniela Cibarića, Mladena Tomazića i Svetozara Vukadinovića navodno je prenijela suprugu, a on kasnije Miloviću.

Na spisku imena koje je Jovanović pretraživala u sistemu BIA za potrebe organizovane kriminalne grupe koja se tereti da se bavila švercom narkotika iz Ekvadora u zemlje Evropske unije, nalazili su se i Veljko Banović Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, navodni "škaljarac" Miloš Nilović, na koga je iz zolje pucano u kafiću na Vračaru i desetak imena za koje su prikupljane informacije koje se odnose na aktivnosti "kavčana" na teritoriji Srbije.

Međusobnu komunikaciju članovi grupe vodili su preko skaj aplikacije. U jednom od presretnutih razgovora, okrivljeni Jovanović 10. februara 2021. godine obavještava Milovića da mu uskoro ističe rješenje o upućivanju na rad u Službu za kriminalističko-operativni rad.

– Brate, pošto mi ovo moje rešenje za službu ističe za dve nedelje, moram nekako da dođem do Milića (Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd prim. aut.) da mi odobri produženje. Gde god da pokucam, sve "škaljarci" brate moj – piše u jednoj od poruka koju je Jovanović poslao Miloviću, prenosi "Politika".

Jovanović u poruci koju je uputio Miloviću komentariše i Darka Šarića i osobe iz njegovog okruženja.

– Video sam se sa Klošarom. Brate, cijela ta ekipa oko Šarića je zlo, videli su u tebi šansu i odmah okrenuli leđa svojim drugovima sa kojima su bili odvajkada – navodi se u jednoj od Jovanovićevih poruka.

"Insajder" je u ljetos objavljenom videu, između ostalog, naveo da se Milo Božović u Bezbjednosno-informativnoj agenciji Srbije vodi kao pripadnik škaljarskog kriminalnog klana.

Daniel Jovanović je, kako tvrdi tužilaštvo, Miloviću prenosio i policijske podatke do kojih je dolazio u MUP-u, ali i službene podatke do kojih je dolazila njegova supruga zaposlena u BIA.

U Beogradu je 18. oktobra počelo suđenje kriminalnoj grupi koju je, prema optužnici, organizovao Ljubo Milović. Miloviću i dvojici njegovih saradnika Strahinji Kutlešiću i Aleksandaru Milojeviću sudi se u odsustvu budući da su u bjekstvu. U optužnici se detaljno opisuje prevoženje više od šest miliona eura u kešu kamionima iz manjih gradova u Holandiji preko Srbije do Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:02