oružje - foto: uprava policije / - ORUžJE - FOTO: UPRAVA POLICIJE
20/06/2024 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

"Poštuj život vrati oružje": Građani predali 2.929 komada vatrenog oružja

Uprava policije sprovodi akciju "Poštuj život vrati oružje" kroz koju, shodno Zakonu o oružju građani mogu bez bilo kakvih pravnih posljedica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira da li oružje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ.

- Način na koji građanin oružje može predati je veoma jednostavan, a to je pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju. Od stupanja na snagu Zakona o oružju građani su dobrovoljno vratili 2.929 komada vatrenog oružja, 521 minsko eksplozivno sredstvo (najčešće ručne bombe), 1453 komada djelova oružja, 61.159 komada metaka različitog kalibra, navode iz UP.

Naoružani poslanici, ministri, direktori, sudiјe, tužioci...

Odredbe Zakona o oružju u članu 33 propisuju, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

- U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nijesu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način. Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan  da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom mjestu ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana, podsjetili si iz UP.

Pozivali su građane da o eventualnim saznanjima da druga lica posjeduju nelegalno oružje i krše odredbe Zakona o oružju, pozivom na broj 122 anonimno upoznaju službenike  policije, koji će u najkraćem mogućem roku shodno svojim ovlašćenjima preduzeti zakonom propisane mjere i aktivnosti kojim će spriječiti dalje zloupotrebe i kršenje zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 08:49