/ foto: lazar ružić
24/12/2022 u 15:18 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Postupak protiv Miloševića: Zaštićeni svjedok ili šef kriminalne grupe

Direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović kazala je da se opravdano postavlja pitanje koje podatke može da ponudi istražiteljima doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina, ako mu je već ponuđen status svjedoka saradnika

Direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović kazala je da se opravdano postavlja pitanje koje podatke može da ponudi istražiteljima doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, ako mu je već ponuđen status svjedoka saradnika.

Švercuju li u Vladi cigarete ili su žrtve švercera?

Prema saznanjima Portala RTCG, tokom saslušanja u Višem sudu Milošević je ispričao da su mu tužioci prethodno ponudili da bude zaštićeni svjedok.

Milošević je to sam pomenuo tokom iskaza. Na pitanje  da li se radi o tačnim informacijama, Miloševićev advokat Vladan Bojić kazao da to ne može ni da potvrdi ni da demantuje, niti može da da bilo kakav komentar.

Švercuju li u Vladi cigarete ili su žrtve švercera?

Indikativno je da se u naredbi SDT-a o proširenju istrage protiv Miloševića koju su objavili mediji on označava kao šef kriminalne grupe što znači, da on ne može biti svedok saradnik. Naredbu o proširenju istrage potpisao je tužilac Jovan Vukotić.

Komentarišući ove navode, direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović saopštila je da sa pravne tačke gledišta, ukoliko se Milošević označava kao vođa kriminalne organizacije, a a što se navodi u Naredbi tužilaštva, onda mu se ne može ponuditi status svjedoka saradnika u konkretnom predmetu.

"Međutim, ovakva informacija otvara pitanje koji bi to mogao da bude nivo novih podataka, koje uhapšeni Milošević može da saopšti, odnosno da li on prstom (i dokazima) može pokazati na nekoga, ko je u šemi, za koju ga goni Specijalno državno tužilaštvo, iznad njega", smatra Mrdović.

Ona se osvrnuča i na odbranu Miloševića koja "poziva na tvrdnje da je čitava stvar velika namještaljka, u koju su uključeni, kako navode neki pojedinci povezani sa tajnom policijom".

"Tužilaštvo tvrdi drugačije, pa sve stvari tek treba da se rasvijetle u nastavku postupka. Imajući u vidu da se radi o slučaju velike javne pozornosti, jer je u njegovom centru visokopozicionirani službenik nove vlasti, te ozbiljnost optužbi o švercu cigareta, jasno je da je ovaj predmet od izuzetne važnosti za novog Specijalnog državnog tužioca, koji ima jaku podršku javnosti i na ovom predmetu ne smije omanuti i poljuljati to povjerenje", ocijenila je Mrdović.

Podsjeća da se Crna Gora godinama u različitim međunarodnim izvještajima označavala kao zemlja preko koje se intenzivno švercuju cigarete, "pa novi Specijalni državni tužilac treba da zna da javnost od njega očekuje da otvori i istraži i te vrste navoda".

Prema njenoj ocjeni vrlo je moguće da će biti i novih hapšenja, ali tek treba da vidimo kojom će se dinamikom razvijati čitav postupak.

"U svakom slučaju, a nevezano na pravosudni dio ovog slučaja, ono što se može primijetiti jeste izostanak bilo kakve političke odgovornosti. Mi smo ranijih godina posmatrali kako se neki funkcioneri bivše DPS vlasti i njihovih saveznika ozbiljno optužuju, ali niko iz tih partija nije preuzeo odgovornost podnošenjem ostavke zbog toga što se njihovi bliski saradnici dovode u vezu sa kriminalnim radnjama. Sada isto vidimo da niko u partiji, gdje je Milošević bio visoko pozicionirani funkcioner, nema tu vrstu odgovornosti prema svojim pristalicama. Stoga se čini da će taj nivo političke zrelosti ostati na „dugom štapu“ u Crnoj Gori", zaključila je Mrdović u razgovoru za Portal RTCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:19