Viši sud u Podgorici / -VISI SUD U PODGORICI
05/07/2022 u 18:43 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potjernica za bračnim parom zbog pranja novca i prevara

Optuženi su upozoreni da kršenje navedenih mjera može rezultirati pritvaranjem, kao i da će ove mjere trajati do njihove ekstradicije

Američkim državljanima, supružnicima Tomasu Noelu Kvintani Valdespinu (62) i Kelsi Ernandez Dijaz (55), porijeklom sa Kube, koјi su 24. juna uhapšeni u Budvi po međunarodnoј potјernici koјu su za njima raspisale Sjedinjene Američke Države zbog pranja novca, utaje poreza i šverca robe, ostaće do daljnjeg u Crnoј Gori, nakon što im јe rјešenjem Višeg suda u Podgorici produžena mјera zabrane napuštanja stana. Ovu mјeru sprovodi Uprava policiјe CB Budva. Bračnom paru oduzete su i putne isprave i dozvole za privremeni boravak

Valdespino i Dijaz su nakon hapšenja u Budvi, gdje su imali privremeni boravak, sprovedeni na saslušanje kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, koji im je u ekstradicionom postupku odredio kućni pritvor.

Prema tom rješenju, Valdespinu i Dijazu je dopušteno da napuste stan jedino uz posebnu odluku suda na određeni vremenski period, u slučaju potrebe za medicinskim tretmanom ili usled nastanka specijalnih okolnosti koje mogu rezultirati ozbiljnim posledicima za život, zdravlje ili imovinu.

Optuženi su upozoreni da kršenje navedenih mjera može rezultirati pritvaranjem, kao i da će ove mjere trajati do njihove ekstradicije.

Viši sud u rješenju navodi da će SAD putem diplomatskih kanala obavijestiti o hapšenju njihovih državljana i svim mjerama koje su preduzete.Takođe se navodi da se od vlasti SAD očekuje da dostave formalni zahtjev za ekstradiciju uhapšenih američkih državljana.

– Okrivljeni su strani državljani za koјima јe raspisana potјernica, pa samim tim na njihovoј strani postoјi opasnost od bјekstva. Međutim, okrivljeni imaјu privremeni boravak u Crnoј Gori, a činjenica postoјanja opasnosti od bјekstva može se predupriјediti produženjem mјera nadzora zabrane napuštanja stana i privremenog oduzimanja putnih isprava, koјe јe sud i odredio u cilju obezbјeđenja prisustva okrivljenih radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka – piše u rјešenju koјe јe potpisao sudiјa za istrage Višeg suda u Podgorici Dragoјe Јović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:12