/ - SRDJAN_BOLJEVIC
13/09/2022 u 16:13 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potvrđena optužnica protiv bivšeg javnog izvršitelja: Mugošu terete da je nezakonito naplatio 864.000

Mugoša je telefonski naložio zaposlenom u svojoj kancelariji da na osnovu dokumentacije dostavljene i-mejlom sačini rješenje o izvršenju i realizuje ga

Viši sud u Podgorici potvrdio јe optužnicu koјu јe Više državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg javnog izvršitelja Siniše Mugoše, koji se tereti da јe zloupotrebom službenog položaja na osnovu falsifikovane dokumentacije sproveo postupak potraživanja, blokade i naplate 864.317,51 euro od Crnogorskog telekoma. Postupak protiv frizera Aleksandra Nestorovića, koјi se teretio da mu јe u tome pomogao, obustavljen јe usled nedostatka dokaza, potvrdila јe za "Dan" Mariјa Raković, portparol Višeg suda.

Prema optužnici koju potpisuje tužilac Ana Radović, Mugoša se tereti da je tokom marta 2017. godine, u Podgorici i Beogradu, kao službeno lice – javni izvršitelj, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja pribavio sebi i drugima imovinsku korist, u čemu mu je, kako je ranije pisalo u optužnici, stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela umišljajno pomogao Aleksandar Nestorović, za šta sud nije našao dokaze.

U istrazi su prikupljeni dokazi da je Mugoša 20. marta, u Beogradu, od N.N. osobe nabavio lažnu presudu Privrednog suda u Podgorici, kao i lažni predlog za izvršenje i instrukciju za plaćanje.

U te isprave bili su unijeti lažni podaci o postojanju dužničko-povjerilačkog odnosa između navodnog dužnika Crnogorskog telekoma i navodnog povjerioca "Petjan tim" d.o.o. Ljubljana u iznosu od 802.650, 01 euro sa zakonskom kamatom koja je počela da teče počev od 18. marta 2016. godine.

U istrazi negirao optužbe

Mugoša je u istrazi negirao optužbe tužilaštva. Uhapšen je 27. marta 2017. godine po prijavi advokatskog tima Crnogorskog telekoma. Priveli su ga pripadnici Specijalnog policijskog tima, dok su inspektori Centra bezbjednosti Podgorica zapečatili njegovu kancelariju.

U oktobru 2015. godine, u njegovoj kancelariji u Ulici 13. jula tokom noći je podmetnuta bomba, koja je uzrokovala veću materijalnu štetu.

N.N. osoba je sken ovih dokumenta, po Mugošinom uputstvu, poslala i-mejlom službenicima u njegovoj kancelariji, a zatim mu lično predala lažnu presudu i drugu dokumentaciju.

– Mugoša je nakon toga telefonski naložio zaposlenom u svojoj kancelariji da na osnovu dokumentacije dostavljene i-mejlom sačini rješenje o izvršenju i realizuje ga. Službenik u kancelariji Siniše Mugoše sačinio je rješenje o izvršenju I 526/17 od 20. marta 2017. godine – navodi se u optužnici.

U postupku prinudne naplate koji je uslijedio, novčana sredstva sa zakonskom zateznom kamatom i troškovima na ime nagrade za rad javnog izvršitelja u ukupnom iznosu od 864.317, 51 euro prenijeta su sa računa navodnog dužnika – Crnogorski telekom – kod Crnogorske komercijalne banke a.d. Budva, na račun okrivljenog Siniše Mugoše.

Već narednog dana, 21. marta 2017. godine, Mugoša je naložio saradnicima da pošalju banci instrukcije za prenos 802.650, 01 euro sa njegovog računa na račun navodnog izvršnog povjerica "Petjan tim" iz Ljubljane kod Central kooperativ banke Skoplje, uz zahtjev da se plaćanje vrši u što kraćem roku.

Istovremeno, Mugoša je naložio saradniku iz kancelarije da napravi dokument kojim kompanija "Petjan tim" iz Ljubljane daje punomoćje Aleksandru Nestoroviću da se na njegov račun uplati 56.476, 96 eura na ime zakonske kamate.

– Mugoša je na ovaj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 864.317, 51 euro na štetu Crnogorskog telekoma – piše u optužnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:07