/ - фото: Жана Бојанић
17/04/2022 u 13:09 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предлог листе националних приоритета: Борба против кланова и корупције на високом нивоу

Такође, везано за кријумчарење акцизних роба наглашено је да посебан фокус мора бити на даље сузбијање кријумчарења и недозвољене трговине дуванским производа

Надлежни органи, разматрајући закључке дефинисане кроз Процјену опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори, са посебном освртом на SOCTA Еуропол, сматрају да су највеће пријетње по безбједност и друштвено - економске интересе, и приоритети у борби против крминала, криминалне групе и њихово дјеловање. То подразумјева, употребу оружја, односно убиства, покушаје убиства, кријумчарење дроге.

Кланови до оружја преко појединаца: Знање о експлозиву стекли током рата у бившој Југославији

Како је наведено Предлогом листе националних приоритета, која је усвојена од стране Бироа за оперативну координацију, приоритет је борба против дјеловања високоризичних организованих криминалних група са посебним фокусом на ОКГ које у склопу дјеловања карактерише стратешко усмјерење ка извршењу тешких кривичних дјела против живота и тијела, корупцији као методу рада и прању новца кроз злоупотребе посебно „рањивих“ привредних области.

За црногорско нарко-тржиште кокаин чистоће више од 90 одсто: Од 35.000 - 40.000 еура по килограму

Такође, пријетње су препознате и поводом кријумчарења наркотика. То је доминантна криминална активности највећег броја високоризичних организованих криминалних група, а посебан фокусом мора бити на активности које се одвијају на транснационалном нивоу, а које су на подручју Црне Горе и Западног Балкана један од кључних покретача низа других криминалних активности.

image
фото скриншот

- Корупција: са посебним фокусом на корупцију на високом нивоу, почињену од стране лица која имају својство јавних функционера, сходно одредбама Закона о спрјечавању корупције. Уз акценат на покретање истраживања и проактивних истрага усмјерених на откривање и процесуирање корупције у областима јавне управе и органа за спровођење закона, јавних набавки и тендера, здравства, урбанизма (са посебном пажњом на просторно планирање, инфраструктуру и посљедице по животну средину), грађевинарства, образовања и локалне самоуправе. Илегалне миграције и трговина људима: криминалне структуре у претходном четворогодишњем периоду почеле су да користе територијуЦрне Горе као транзитно подручје за кријумчарење људи, док се уобласти трговине људима посебна  пажња мора усмјерити на различите облике сексуалне експлоатације- неки су од предлога листе националних приоритета.

Балкански картел појачао активности: Црна Гора транзитна земља за шверц кокаина

Такође, везано за кријумчарење акцизних роба наглашено је да посебан фокус мора бити на  даље сузбијање кријумчарења и  недозвољене трговине дуванским  производа – цигаретама. Што се тиче сајбер криминала, препознат је као нова пријетња  која током посљедњих година биљежи тренд раста  са диверзификацијом великог броја  потенцијалних опасности, усљед  којих се очекује да се на територији наше земље настави убрзани  развој и повећани обим криминалних  активности из сајбер простора.

Абазовић: Обавјештајно безбједносни сектор јача сарадњу у борби са безбједносним изазовима

- Тероризам и екстремизам: фокус на супротстављање свим облицима радикалног вјерског и националног екстремизма и радикализма и дефинисање јасних корака у супротстављању појавама  које потпомогнуте елементима  иностраности представљају погодно  тло за индоктринацију и радикализацију. Код насиља и злоупотреба оружја од стране оперативно интересантних лица и припадника ОКГ који негативно утичу на стање безбједности, посебан акцент је код употребе импровизованих  експлозивних направа и других облика  злоупотребе ватреног оружја које  доприносе узнемирењу јавности и  стварању субјективног осјећаја и  перцепције о непостојању личне и  имовинске сигурности како грађана,  тако и других лица – странаца који  из приватних или пословних разлога  бораве на територији Црне Горе- осма је тачка  Предлога листе националних приоритета. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:16