Специјално државно тужилаштво
12/03/2022 u 09:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предмет против бивше директорице барске филијале ЦКБ уступљен СДТ-у

Полиција је прву кривичну пријаву против М.М. поднијела почетком фебруара, а прије два дана још једну, a сумња се да је банка радњама у којима је учествовала М.М. оштећена за преко 390.000

Списи предмета против бивше директорице барске филијале Црногорске комерцијалне банке М.М. (50), формираног у ОДТ-у у Бару, биће уступљени Специјалном државном тужилаштву, потврђено је "Дану" из барског тужилаштва. Полиција је прву кривичну пријаву против М.М. поднијела почетком фебруара, а прије два дана још једну, а сумња се да је банка радњама у којима је учествовала М.М., оштећена за преко 390.000 еура. У предмету формираном по првој кривичној пријави М.М. се терети да је противправно прибавила не мање од 378.510 еура, а за тај износ оштетила банку у којој је радила.

Наиме, службеници Управе полиције су Основном државном тужилаштву у Бару почетком фебруара поднијели 24 кривичне пријаве против осам лица због сумње да су починила злоупотребу положаја у привредном пословању. Осим М.М., кривичним пријавама обухваћене су и В.Ј. (63), Х.Л. (56), Л.С. (46), В.К. (59), В.Г. (66), Г.К. (55) и С.Ј. (42).

– Полиција је криминалистичком обрадом дошла до сумње да су осумњичене заједно, у својству одговорних лица привредног друштва једне банке – филијале у Бару, злоупотребом свог положаја и повјерења у погледу располагања личним подацима клијената банке и њиховом и имовином банке, прекорачењем граница свог овлашћења и невршењем своје дужности, креирале 24 фиктивна кредита и учиниле укупно 26 кривичних дјела злоупотреба положаја у привредном пословања – саопштили су из Управе полиције.

“Молимо вас да на путу правде не страдају поштени и невини“

Након првих кривичних пријава, којим су, осим М.М., обухваћене и запослене у банци, на десетине грађана Бара средином фебруара окупило се у Улици маршала Тита како би пружили подршку осумњиченој Л.С. и њеним колегиницама које су, како сматрају, радиле часно. Супруг осумњичене Л.С., Е.С. том приликом је поручио управи банке да су те жене њихове раднице.

– Нијесу ваши робови, нијесу ни роботи. Оне које су поштено радиле заслужују да их подржите и заштитите – истакао је Е.С.

Он је том приликом послао поруку и држави.

– Вјерујемо вам и вјерујемо да правда на крају побиједи, али вас молимо да на том путу не страдају поштени и невини – казао је Е.С.

На тај начин су, како се сумња, оштетиле 24 физичка и једно правно лице. Како се сумња, В.Ј., Х.Л., Л.С., В.К., В.Г., Г.К. и С.Ј. су ова кривична дјела починиле путем помагања, док је М.М. за себе прибавила противправну имовинску корист у износу не мањем од 378.510 еура.

– Банци је нанијета имовинска штета у поменутом износу, а клијенти ЦКБ-а су оштећени у висини износа одобрених средстава – наводи се у саопштењу полиције.

Из ЦКБ-а су раније саопштили да је могућа злоупотреба службеног положаја уочена кроз процес интерне контроле пословања коју банка у континуитету спроводи, истичући да ће свака евентуална штета причињена клијентима бити надокнађена.

Другу кривичну пријаву против М.М. полиција је поднијела ОДТ-у у Бару прије неколико дана, а њом је обухваћена и В.Ј., запослена у тој филијали као кредитни референт. Оне су осумњичене да су 25. фебруара 2016. године,у својству одговорних лица ове банке, злоупотребом свог положаја и повјерења у погледу коришћења личних података клијената банке и располагања имовином клијената и саме банке, прекорачењем граница свог овлашћења и невршењем своје дужности, прибавиле противправну имовинску корист у укупном износу од 15.000 еура, те тиме нанијеле штету клијенту и банци у истом износу.

– Сумња се да су без присуства и овлашћења клијента приступиле личним подацима из базе података клијената банке, те да је М.М. од В.Ј. захтијевала да на основу представљеног захтјева који је лажан у погледу постојања овлашћеног подносиоца захтјева за добијање кредита, креира кредитну документацију на име оштећеног клијента – саопштено је из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 18:06