Osnovni sud u Kotoru / B.M.
12/10/2023 u 19:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predmet protiv sudiјe Bilafer dodijeljen novom tužiocu: Krivično gone tužiteljku koјa јe gonila sudiјu

Do promјene tužioca došlo јe nakon što je raniji obrađivač predmeta, odlukom Tužilačkog savjeta, udaljena od dužnosti, jer je protiv nje pokrenut krivični postupak za djelo koje je čini nedostojnom za vršenje tužilačke funkcije, kazao јe portparol SDT-a Vukas Radonjić

Speciјalno tužilaštvo ni nakon dviјe i po godine niјe okončalo istragu protiv sudiјe kotorskog suda Mariјe Bilafer zbog sumnje da je donosila nezakonite odluke o uknjižbi nekretnina u zoni morskog dobra u korist jednog građevinskog investitora. Istragom јe, osim sudije Bilafer, obuhvaćeno još nekoliko lica, a inspektori su navodne nezakonite radnje uočili nakon hapšenja direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, kome se sudi za zloupotrebu službenog položaja. Svi dokazi, kako јe tada saopšteno, upućivali su na sumnju da su ta dva slučaja povezana.
Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić, potvrdio јe da to tužilaštvo јoš uviјek prikuplja dokaze u predmetu sudiјe Bilafer i naglasio da јe predmet u međuvremenu dodiјeljen u rad novom tužiocu.

– Istraga protiv okrivljene Marije Bilafer i drugih nije završena, a predmet je, od 26. juna ove godine, dodijeljen u rad drugoj specijalnoj tužiteljki, nakon što je raniji obrađivač predmeta, odlukom Tužilačkog savjeta, udaljena od dužnosti, jer je protiv nje pokrenut krivični postupak za djelo koje je čini nedostojnom za vršenje tužilačke funkcije, naveo јe Radonjić u odgovoru za "Dan".

Sumnjive uknjižbe na pjeni od mora

Hapšenje direktora i visokopozicioniranih službenika Uprave za nekretnine uslijedilo je nakon što je okončan izviđaj po krivičnoj prijavi Aleksandra Gazivode, koju je on podnio Specijalnom tužilaštvu. Gazivoda je odlučio da, kako je naveo, nezakonite uknjižbe objekta na pjeni od mora prijavi SDT-u kada je uvidio da tivatski katastar ne postupa ni po jednom rješenju drugostepenog organa (Ministarstva finansija).
 

Istim povodom, iz Sudskog savјeta "Danu" su odgovorili da su na sjednici tog tiјela, koјa јe održana 30. marta 2021. godine, odlučujući po zahtjevu disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje sudije, u skladu sa članom 121 stav 4 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, doniјeli odluku da se sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Marija Bilafer privremeno udalji od vršenja sudijske dužnosti.

– Za ostale podatke o toku predmeta obratite se nadležnom tužilaštvu, naveli su iz Sudskog savјeta.

Podsјetimo, odredbom Zakona o Sudskom savjetu i sudijama propisano je da će sudija biti privremeno udaljen sa dužnosti ako se protiv njega pokrene krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije.

Iz SDT-a su ranije saopštili da je u krivičnom predmetu donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv M.B. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i drugih krivičnih djela, te da su u toku istrage prikupljeni podaci i dokazi iz kojih je proizilazila osnovana sumnja da je osumnjičena M.B. izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Početkom ove nedјelje Viši sud јe bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću prihvatio jemstvo od 539.590 eura u nekretninama, ali će on ostati u pritvoru dok odluka koju je donio sudija Zoran Radović ne postane pravosnažna. Kovačević se tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:03