Rakočević / -SRDJAN BOLJEVIC
05/09/2022 u 13:43 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakočević za „Dan”: „Klimanjem glava” obezbјeđivali stanove i napredak u poslu

Pojedini čelnici sindikata sudova i te kako su valorizovali svoje klimanje glavom tako što su nezasluženo napredovali u poslu, koristili ljetovanja i banjska liјečenja i obezbijedili stanove pod povoljnim uslovima, kaže predsјednik Sindikata uprave i pravosuđa

Homogenost i jedinstvo sindikalnih predstavnika sudova kao mjehur su se raspršili samo jednim migom do juče pravosudnog "svevišnjeg" šefa Vesne Medenice, tadašnjih vladajućih partijskih struktura, sekretarke sekretarijata Sudskog savjeta, svesrdno potpomognuti čelnicima Saveza sindikata CG, kazao јe u razgovoru za "Dan" sadašnji predsјednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

”Istražni organi ne treba da uđu samo u ispiti- vanje svih dugogodišnjih zloupotreba koјe su se de- šavale za vriјeme Medenice, već oni prvenstveno treba temeljno i detaljno da ispitaju zloupotrebe sindikalnog novca, odnosno članarine, ko je sve i na koji način tim novcem raspolagao, da li je imao ovlaštenja za to, kao i da li su rađeni i usvajani svake godine obavezni finansijski izvještaji

To se, tvrdi Rakočević, dogodilo 2019. godine kada јe јedan dio čelnika sindikata sudova prvenstveno poveden ličnim interesom, a u kombinaciji golog straha pod pritiskom tadašnje predsjednice Vrhovnog suda i svojih predsjednika sudova, donio odluku da se odvoji od Sindikata uprave i pravosuđa CG. Tako su napravili medveđu uslugu svojim članovima, koje na kraju, dobar dio njih, niko nije ni pitao niti informisao o bilo čemu. Ipak, jedna ogromna većina zaposlenih u pravosuđu i dalje јe zajednički nastavila borbu za svoja prava pa su u mnogim projektima i aktivnostima uspjeli postići značajne uspjehe.

– Nažalost, mnogi su mislili da svoju ličnu materijalnu i radnu situaciju mogu popraviti slijepom servilnošću i poslušnosću poslodavcima kroz sindikalnu prirodu posla. Pojedini čelnici sindikata sudova su i te kako valorizovali svoje klimnjanje glavom tako što su nezasluženio napredovali u poslu, odnosno, sebi obezbjedili stanove pod povoljniјim uslovima. Dobar dio odbjeglih predsjednika sindikalnih organizacija sudova imao јe tu prednost u odnosu na ostale zaposlene u sudovima, iako na to nisu imali pravo – podsјeća Rakočević.

Pomoć Vlade za Stambenu zadrugu

Za sve članove SUPCG na teritoriji Crne Gore u budućnosti biće omogućeno rješavanje stambenog problema preko Stambene zadruge našeg sindikata, odnosno kroz već dogovoreni ili ispregovarani član Granskog kolektivnog ugovora, gdje će Vlada CG godišnje u skladu sa posebnim sporazumom, obezbjeđivati određeni iznos finansiranja ili pomoći, kako bi kvadrat stambenog prostora bio mnogo povoljniji u odnosu na trenutno tržišno stanje, kazao јe Rakočević.

Kada govorimo o trenutnom materijalnom položaju zaposlenih u sudovima, Rakočević kaže da јe on veoma težak, kao i u ostalom položaj drugih zaposlenih u javnoj upravi.

– Svi smo svjedoci ogromne količine uloženog rada zaposlenih u sudovima, a posebno u osnovnim sudovima i sudovima za prekršaje, sa akcentom na sudsku administraciju, gdje je njihov rad nemjerljiv. Na pitanje da li je valorizovan kroz adekvatnu novčanu satisfakciju, naravno da nije – istakao јe Rakočević.

– A sadašnje stanje kroz rapidno i svakodnevno uvećanje cijena svih životnih potrepština gotovo јe identično vraćeno u prethodno stanje – rekao јe Rakočević.

Relaciјe Ćipović–Popović

– Sumnjamo da je zloupotriјebljen novac sindikata iz sporazuma od 2011. godine, odnosno da su stanovi iz zgrade sa Starog aerodroma podijeljeni samo zaposlenima iz Podgorice. Sindikat uprave i pravosuđa godinama unazad pokušava zvaničnim putem doći do pravih informacija u vezi sa svim prethodno navedenim: gdje je novac, ko je sve dobio stanove, zašto nigdje nema ostalih iz svih sudova, zašto su stanove dobili sindikalni prvaci na čelu sa tadašnjim predsjednikom sindikata Nikolom Ćipovićem, koji je, osnovano sumnjamo, sebi obezbijedio stan mimo propisane procedure, a s druge strane bio jedan od glavnih i odgovornih iz sektora za javne nabavke Sudskog savjeta, koji je obezbjeđivao sredstva i pravio dogovore sa izvođačem radova pomenutih stambenih jedinica Danilom Popovićem – rekao јe predsјednik sindikata.

Sindikat uprave i pravosuđa CG, odnosno Strukovni odbor zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, tvrdi sagovornik, uložio јe ogromne napore od 2017. godine pa do danas, kako bi uradio sve u svojoj moći da bi se popravio materijalno finansijski i radni položaj zaposlenih u sudovima i tužilaštvima.

– Pokrenuta je priča rješavanja stambene problematike, našim naporima realizovano je uvećanje zarada samostalnim referentima za koeficijenat 1, uspjeli smo natjerati poslodavce da isplate sva dugovanja po osnovu dežurstva i pripravnosti, pokrenuli smo inicijativu uvećanja zarada za sva ostala zvanja zaposlenih u sudovima sa akcentom na stručne saradnike, zatim formirali ili vratili pod zajednički sindikalni krov svaku sindikalnu organizaciju sudova na teritoriji CG, natjerali poslodavce na svim nivoima da u svakom trenutku budu raspoloženi za sastanke i razgovor povodom svake naše inicijative i još mnogo drugih pozitivnih situacija – saopštio јe predstavnik sindikata.

Medenicu sumnjiče da јe Danilu Popoviću avansirala 800.000 eura

– Sporazumom o prekidu štrajka iz 2011. godine, koji je sa Vladom potpisao Sindikat uprave i pravosuđa, kroz Zaključak Vlade iz 2012. godine, obezbijedio je da za sudsku administarciju na poseban fond SUPCG godišnje bude uplaćivano 100 hiljada eura. Do sada se po tom osnovu sakupilo oko 1,1 milion eura duga prema našem sindikatu, te očekujemo da ćemo veoma brzo da li dogovorom, da li tužbom, taj novac za članove SUPCG iz sudske administracije naplati i kanalisati prema njihovim stambenim potrebama.

Kada smo 2018. godine pokrenuli ovu temu i ova pitanja dugovanja, prema vrhu sudske vlasti u CG, to je bio između ostalog razlog već pomenutog negativnog reagovanja Vesne Medenice prema našem sindikatu, jer je ona kao glava pravosuđa prema opravdanim sumnjama do tada sakupljena sredstva u iznosu od 800 hiljada eura, sumnjamo nezakonitim odlukama kanalisala kao avans prema CSFSSI (Danilo Popović), koji je bio izvođač radova za izgradnju stambene zgrade za sudije i sudsku administraciju, ali samo sa teritorije Podgorice – kaže Rakočević.

Rakočević јe pozvao zaposlene u sudovima Crne Gore da dobro preispitaju rad svojih sindikalnih predstavnika, da ih pozovu na odgovornost i da se vrate jakoj sindikalnoj zajednici zaposlenih u pravosuđu Crne Gore koji bitišu pod krovom jakog i jednog od najbrojnijih granskih sindikata, a to je Sindikat uprave i pravosuđa CG.

Paketići i osmomartovski pokloni samo za „odabrane”

Da višegodišnji diskriminatorni postupci vrha sudske vlasti nisu samo viđeni kroz stambenu priču, ističemo primjere gdje je Sekreterijat sudskog savjeta i uhapšena predsjednica Vrhovnog suda svake godine izdvajali novac za novogodiše paketiće, sindikalne igre, osmi mart, dnevnice i još mnogo toga samo za zaposlene sudova koji se nalaze u Podgorici, ističemo osim Suda za prekršaje.

Pojedini poslušnici uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda, tvrdi on, namjerno obmanjuju i dezavuišu svoje članstvo isticanjem namjerno pogrešnih pojmova.

–Mora se istaći javnosti radi, jedini legitimni reprezetativni sindikat u CG koji učestvuje u ovom procesu je Sindikat uprave i pravosuđa CG, niti ijedan drugi.

Pod lupom tužilaštva sindikalna ljetovanja, zimovanja i banjska liјečenja

U skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom i Opštim kolektivnim ugovorom, poslodavci su dužni da uplaćuju sredstva koja su usmjerena za obezbjeđivanje određenog proporcionalnog broja ljetovanja, zimovanja, odnosno banjskih liječenja. Shodno uplati, odnosno broju zaposlenih, konkretno u ovom slučaju po pitanju sudova, dobija se tačan broj mjesta za navedene povoljnosti, obјašnjava Rakočević.

– Granski sindikati raspodjeljuјu taј određeni broj dodijeljnih mjesta, a u daljoj proceduri kako se ona i kome dodjeljuju unutar sindikalnih organizacija, naša nadležnost prestaje. Da li je bilo zloupotreba po tom pitanju? Јeste, definitivno! Da li su povoljnosti, odnosno mjesta dijeljena pristrasno ili selektivno? Definitivno, jesu! Dal i su predsjednici/ce sindikalnih organizacija, u ovom slučaju sudova, radili sve ove sumnjive radnje? Definitivno, jesu, ali je takođe definitivno da se moraјu na pravosudnim organima ispitati i kazniti odgovorni za zloupotrebe u vezi sa ovim i drugim pitanjima, a nadamo se da će to kroz reformisano pravosuđe biti uskoro – poručio јe Rakočević.

Ističemo da pravosudni ili istražni organi ne treba samo da uđu u ispitivanje svih dugogodišnjih zloupotreba koјe su se dešavale za vriјeme Medenice, već oni prvenstveno treba da temeljno i detaljno ispitaju zloupotrebe sindikalnog novca, odnosno članarine, ko je sve i na koji način njime raspolagao, da li je imao ovlaštenje za to, kao i da li su rađeni i usvajani svake godine obavezni finsijski izvještaji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 19:53