/ foto: dušan roganović
17/09/2023 u 10:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijava protiv hirurga: Tužilaštvo istražuje je li bilo krađe organa u KCCG

Organizacija Alternativa Crna Gora objavila je nedavno da je policija pretresala prostorija gdje borave hirurzi

Povodom prijave da je jedan hirurg iznio iz Kliničkog centra dio ljudskog tijela obavljen je pretres, potvrđeno je za portal Dan iz više izvora. Osnovno državnog tužilaštva istražuje ovaj slučaj, a prijava je podnesena protiv jednog hirurga. Organizacija Alternativa Crna Gora objavila je nedavno da je policija pretresala prostorija gdje borave hirurzi.

Prema njihovim saznanjima, tokom pretresa nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. 

Predstavnik Alternative Crna Gora Vesko Pejak  naglašava da po njihovim saznanjima, cijeli događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u "elitnoj" zdravstvenoj instituciji Crne Gore.

- Naime, N.F. je prijavljen da je ‘trgovao organima‘, što je prva takva optužba u Crnoj Gori da mi znamo. Drugo, u pitanju je prijava kćerke jednog pacijenta (75), koji je preminuo i kojem je operacijom uklonjen krvni ugrušak - tromb. Kćerka pacijenta je osumnjičila doktora, da li na nečiju sugestiju ili samoincijativno utvrdiće istraga, da je uzeo taj medicinski otpad (tačna definicija, nije u pitanju organ) i odnio kući. Policija je pretresom utvrdila da to nije istina, da se tromb nalazi u prostoriji gdje se dalje upućuje na uništavanje medicinskog otpada- tvrdi Pejak, piše RTCG portal.

On tvrdi da je Alternativa je upoznata sa očajnim stanjem u Kliničkom centru po pogledu discipline i procedura. Nova prijava, smatraju, samo je dio haosa koji vlada u Kliničkom centru Crne Gore. 

- Ako uzmemo da su predstavnici naše organizacije svjedočili sukobu i svađama ljekara na hodnicima, spletkarenju, listama pacijenata koji čekaju preko šest mjeseci na preglede, lažnim zakazivanjima da bi se pacijenti prebacili da rade preglede kod privatnika, onda smatramo da je ovo kap koja je prelila čašu. Ono što čekamo je epilog istrage Tužilaštva i utvrđivanje svih činjenica, kao i epilog istrage koju je navodno uprava te institucije i Ministarstva zdravlja pokrenula prije 7-8 mjesec u vezi lažnih zakazivanja termina, da bi pacijenti išli kod privatnika- naveo je Pejak. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:12