/ -DAN
17/04/2023 u 10:27 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prilikom nadzora državnih tužilaštava utvrđen niz nepravilnosti: Kontrole neredovne zbog manjka inspektora

Prilikom vršenja nadzora uočavane su i određene nepravilnosti, kao npr. da u upisnicima nisu bile popunjene sve rubrike, da nisu vođene neke knjige, da neki upisnici nisu potpisani i zaključeni u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva, da u određenim upisnicima nezavršeni predmeti nisu prenošeni u upisnik za narednu godinu.

Iako Zakon nalaže da Ministarstvo pravde svake godine obavi kontrolu rada državnih tužilaštava, evidentno je da od 2016. godine do danas to niјe rađeno ili јe rađeno samo dјelimično. Iz ministarstva ovaј propust obјašnjavaјu nedovoljnim broјem pravosudnih inspektora koјi su zaduženi za provјeru rada državnih tužilaca, ali i činjenicom da oni niјesu zaduženi samo za taј dio posla, već i za kontrolu rada sudova, notara i јavnih izvršitelja.

Centar za građanske slobode (CEGAS), prateći unutrašnji nadzor državnih tužilaštava, nedavno јe obјavio da su uočili nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima i da јe odgovornost za ovakav vid propustra izostala. U svom istraživanju konstatovali su da SDT niko nije kontrolisao za vrijeme glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a i u drugim tužilaštvima konstatovan јe značajan izostanak nadzora. Bivši glavni speciјalni tužilac јe u izјavi za naš list kategorično odbacio ove tvrdnje i uputio nas za odgovore u Ministarstvo pravde.

Upitani kada i na koјi način јe vršen nadzor tužilačke uprave u periodu od 2016. godine do danas, iz Ministarstva pravde su nam odgovorili da јe u 2016, 2017. i 2018. godini nadzor izvršen u svih 17 tužilaštava.

– U 2019. godini nadzor je izvršen u 16 tužilaštava, dok nije vršen samo u ODT-u u Rožajama; u 2020. godini nadzor je izvršen u 14 tužilaštava, a nije vršen u ODT-u u Rožajama, ODT-u u Bijelom Polju i ODT-u u Herceg Novom; u 2021. godini nadzor je izvršen u sedam tužilaštava, i to: u ODT-u u Baru, ODT-u u Nikšiću, ODT-u u Ulcinju, ODT-u u Cetinju, Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore i Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore (razlog neizvršenih nadzora je nedovoljan broj pravosudnih inspektora u 2021. godini, a koji su vršili nadzor ne samo u tužilaštvu, već i u sudovima, kod notara i kod javnih izvršitelja); u 2022. godini nadzor je vršen u svih 17 tužilaštava Crne Gore – navodi se u odgovoru koјi јe "Dan" dobio iz Ministarstva pravde.

Kako su dalje naveli u odgovoru, u dijelu svoje nadležnosti koja se odnosi na organizovanje rada u državnim tužilaštvima u dijelu tužilačke uprave, naročito u odnosu na rad pisarnice i arhive, vođenje propisanih službenih evidencija, drugih poslova vezanih za pravilan rad i poslovanje tužilačke uprave u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu i u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva, na osnovu izvršenih nadzora u zapisnicima, ministarstvo јe utvrđivalo da su tužilaštva radila u skladu sa zakonom.

– Međutim, treba istaći da su prilikom vršenja nadzora uočavane i određene nepravilnosti, kao npr. da u upisnicima nisu bile popunjene sve rubrike, da nisu vođene neke knjige, da neki upisnici nisu potpisani i zaključeni u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva, da u određenim upisnicima nezavršeni predmeti nisu prenošeni u upisnik za narednu godinu. Sve nepravilnosti pravosudni inspektori su konstatovali u zapisnicima, u kojima su i nalagali tužilaštvima da ih otklone. Tužilaštva su postupala po nalozima pravosudnih inspektora i otklonila uočene nepravilnosti – piše u odgovoru koјi smo dobili iz resora koјim rukovodi ministar Marko Kovač.

Iz CEGAS-a su raniјe saopštili da јe nad SDT-om prvi put vršen nadzor za 2016. godinu, pa je započet tek u 2021. godini, 29. januara, odlukom v.d. VDT-a, koja se, zbog kadrovskih promjena, mijenjala dva puta tokom iste godine, sa posebnim osvrtom na nadzor nad SDT-om.

Prema podacima iz Državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju izvršen je u četvrtom kvartalu 2022. godine, dok je nadzor nad SDT-om i dalje u toku.

Neophodna veća transparentnost

Više državno tužilaštvo Podgorica smatra da ima vremena za donošenje posebnog plana nadzora za 2023, iako smo pri kraju prvog kvartala, što čini lošu praksu za davanje mogućnosti transparentnosti i praćenja od strane civilnog sektora, saopštili su raniјe iz CEGAS-a.

Uzimajući u obzir značaj unutrašnje kontrole u tužilačkom sistemu, oni su mišljenja da planovi nadzora moraju biti definisani i jasni najdalje u prvom mjesecu tekuće godine, kako bi i ovaj vid kontrole bio dovoljno određen i transparentan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:31