Akcija PTJ / - UP
18/09/2023 u 09:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pripadnici PTJ uz druge činioce uspješno sproveli vježbu "Otmica vazduhoplova"

Na osnovu odluke Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, 15. septembra je na Aerodromu Podgorica održana Metodsko -pokazna vježba

Nakon više mjeseci priprema, u organizaciji Uprave policije – Sektora policije posebne namjene - Protivterorističke jedinice i Sektora granične policije, zatim Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, ANB-a, Aerodroma Podgorica, To Montenegra i SMATSA, u cilju uvježbavanja i provjere sistema obavještavanja i koordinacije aktivnosti između nadležnih organa i institucija, provjera kvaliteta donesene zakonske regulative, planova i procedura u slučaju otmice, kao i testiranje objekata/opreme za krizni menadžment i aerodromskog centra za krizne situacije, realizovana je metodsko pokazna vježba "Otmica vazduhoplova".

Crna Gora je jedna od rijetkih država u regionu koja ove vježbe organizuje u redovnim vremenskim intervalima, pokazujući i na taj način da prednjači u kvalitetu sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva i da ispunjava sve svoje međunarodne obaveze u ovoj oblasti.

- Uspješno sprovedena vježba dokazuje zašto je Crna Gora dio sistema "One Stop Security" sa EU, odnosno zašto je prva u regionu porepoznata od strane Evropske komisije kao država sa ekvivalentnim mjerama u odnosu na bezbjednost civilnog vazduhoplovstva - navodi se u saopštenju.

Odluka o održavanju vježbe donijeta je u skladu sa Nacionalnim programom bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, usvojenom od strane Vlade, a koji predviđa da se ove vježbe izvode najmanje jednom u tri godine. Za potrebu organizovanja vježbe, kao najsloženijeg oblika nezakonitog ometanja, Nacionalni odbor je formirao radnu grupu koja je pripremila predlog scenarija vježbe.

Održavanje ovih vježbi je obaveza koja proizilazi i iz članstva Crne Gore u međunarodnim organizacijama civilnog vazduhoplovstva - ICAO i ECAC, odnosno poštovanja odredbi Aneksa 17 Čikaške konvencije i odredbi ECAC.Doc 30.

Osim organizatora, doprinos u realizaciji pružili su Policijska akademija Danilovgrad, Montenegro Airlines i Jugopetrol AD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 21:45