Илир Ђокај осумњичен да је убио невејенчану супругу / Дан
24/01/2022 u 08:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приводи се крају истрага за убиство Шејле Бакије: Чекају налаз балистичара и одговор полициjе

У досадашњем току истраге, ВДТ у Подгорици jе саслушало 17 свjедока, прибавило више вjештачења и материjалних доказа, а извршено jе и превођење аудио-видео материjала

Више државно тужилаштво у Подгорици привело је краjу истрагу против Илира Ђокаjа, осумњиченог за убиство Шејле Бакије (19). Ђокаj се сумњичи да jе са умишљајем и из ниских побуда 30. септембра прошле године, у насељу Карабушко поље у Тузима, лишио живота оштећену, при чему је са умишљајем довео у опасност животе Шабана, Индире и Бада Бакије.

Више државно тужилаштво у Подгорици jе у досадашњем току истраге саслушало 17 свjедока, прибавило више вjештачења и материjалних доказа, а извршено jе и превођење аудио-видео материjала са албанског jезика.

– Истрага ниjе завршена из обjективних разлога. Ово због тога што jе у предмету потребно одредити медицинско вjештачење ради утврђивања врсте, тежине и механизма настанка повреда код оштећеног Б.Ш., као и окривљеног И.Ђ.. Такође, ради разjашњења балистичких путања испаљених проjектила, потребно jе балистичко вjештачење, коjе се ниjе могло одредити раниjе, приjе прибављања свих вjештачења и доказа, а коjе jе неопходно ради разjашњења спорних чињеница у предмету и утврђивања броjа испаљених проjектила и праваца њихових балистичких путања. У даљем току истраге неопходно је и од Управе полициjе прибавити податак тражен поднеском од 9.12.2021. године ради провjере навода да jе оштећена приjавила окривљеног Центру безбjедности Б. – пише у рjешењу Врховног суда о продужењу притвора.

Довољно доказа за ову фазу поступка

По ставу судиjа Врховног суда коjе су осумњиченом продужиле притвор до 4.фебруара, за ову фазу поступка постоjи довољно доказа коjи указуjу да jе он извршио кривична дjела коjа му се стављаjу на терет.

– Основана сумња произилази из записника о увиђаjу ВДТ-а Подгорица од 30.9.2021.године, записника о увиђаjу Управе полициjе ЦБ Подгорица од 30.9.2021.године, фото-документациjе Управе полициjе ЦБ Подгорица извjештаjа о криминалистичко-техничком прегледу лицу мjеста и путничког моторног возила рег. ознака ХН …, из обдукционог записника КЦЦГ, из исказа свjедока и службене забиљешке Управе полициjе – наводи се у рјешењу суда.

За кривично дjело тешко убиство из чл. 144 тач. 3 и 4 Кривичног законика Црне Горе, за коjе jе окривљени основано сумњив, прописана jе казна затвора од наjмање десет година или казна дуготраjног затвора.

–Осумњичени је на тераси породичне куће оштећених, из обијести и осјећаја посједовања оштећене Шејле Бакије, а због њеног одбијања да обнови раније прекинуту ванбрачну заједницу с њим, испод дуксерице узео пиштољ и испалио неколико пројектила у правцу оштећене, од којих је задобила тешке и по живот опасне повреде услед којих је наступила смрт – наводи се у рјешењу суда и додаје да је том приликом погођен и Баде Бакија, који је задобио тешке тјелесне повреде.

Даље се наводи да се осумњичени Ђокај удаљио према возилу паркираном испред куће, а када је видио да Шабан Бакија иде за њим, испалио је још један пројектил у његовом правцу, који га је погодио.

– Пошто је ушао у своје возило, у тренутку док су се на тераси налазиле оштећена Индира и Бада Бакија испалио је још два пројектила у њиховом правцу, а потом се удаљио са лица мјеста – пише у рјешењу суда.

Ђокај се предао четири дана након убиства невјенчане супруге. У рјешењу суда наводи се да му је притвор продужен због тежине дјела које му се ставља на терет, те због опасности од бјекства, а имајући у виду да је за дјело за које се терети запријећена казна затвора од најмање 10 година или казна дуготрајног затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:59