UIKS / - IVAN PETROVIC-IPE
12/11/2022 u 19:38 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Produžen pritvor optuženom za krađu krsta iz crkve

Iz odbrane optuženog B.S. proizilazi da je u martu 2021. godine sa optuženim D.S. došao do crkve koja se nalazi u Donjim Rsojevićima, u Danilovgradu, nakon čega je optuženi D. čekićem polomio uložak brave na vratima crkve, a zatim ušao u unutrašnjost crkve i iznio krst veličine oko 50 cm, žute boje

Osnovni sud u Podgorici odbio je žalbu za ukidanje pritvora koju je podnio branilac optuženog za krađu počinjenu na štetu crkve u Danilovgradu. Naime, kako se navodi u rješenju suda, D.S. je u pritvoru od 24. aprila tekuće godine, a njegov branilac u predlogu za ukidanje naveo je da je jedino ovom optuženom određen pritvor (a četiri osobe obuhvaćene su optužnicom), da isti traje sedam mjeseci, da su praktično do sad svi dokazi izvedeni i da se na narednom glavnom pretresu očekuje da se dokazni postupak okonča.

Inače, u maju ove godine ODT u Podgorici podiglo je optužnicu protiv B. S., D. S., I. P. i V. P., zbog osnovane sumnje da su optuženi B. S. i D. S. kao saizvršioci izvršili produženo krivično djelo teška krađa, a da su optuženi I. P. i V. P. izvršili krivično djelo teška krađa.

- Po ocjeni ovog vijeća nisu nesporni i valjani razlozi zbog kojih bi se optuženom ukinuo pritvor, posebno pri činjenici da je istom pritvor određen zbog osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo teška krađa, a po pritvorskom osnovu iz čl. 173 st. 1 tač. 3 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi optuženi ukoliko bi se našao na slobodi mogao ponoviti krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, navodi se u rješenju suda.

Kako se dodaje, vijeće nalazi da u konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da je optuženi učinio navedeno krivično djelo i ista proizilazi prije svega iz odbrane optuženog B. S. date pred nadležnim državnim tužiocem, u kojoj je u bitnom naveo da je u martu 2021. godine sa optuženim D. S. došao do crkve koja se nalazi u Donjim Rsojevićima, u Danilovgradu, nakon čega je optuženi D. čekićem polomio uložak brave na vratima crkve, a zatim ušao u unutrašnjost crkve i iznio krst veličine oko 50 cm, žute boje.

- Optuženi D. mu je prilikom povratka kući rekao da je iz crkve uzeo i novac u iznosu od 20 eura, koji su nakon par dana podijelili. Takođe, optuženi B. S. je naveo i da je u martu 2022. godine sa optuženim D. oko 23 časa, pošao u selo Mosori, u Danilovgradu, gdje je optuženi D. S. pajserom koji je nosio u kolima, obio metalna vrata, tj. roletnu na kući porodice K., nakon čega su ušli u kuću i oduzeli jedan šporet na drva, jedan električni šporet, kao i jedno veće krilo od metalnih vrata - roletne i jedno metalno krilo od prozora - roletne, koje stvari su nakon nekoliko dana prodali, navodi se u rješenju suda, a proizilazi iz odbrane jednog od optuženih.

Dodaje se da osnovana sumnja proizilazi i iz nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko - finansijske struke N. D. od 16.05.2022. godine iz kojeg proizilazi vrijednost predmeta otuđenih od oštećenih V. i R. K., te iz Crkve "Svetog Đorđa".

Kako se dalje navodi, iz kaznene evidencije proizilazi da je D.S. ranije osuđivan zbog krađa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:43