/ ЦТ убиство - фото илустрација Ж.Б.
03/10/2021 u 13:20 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Профил жаришта криминала Цетиња: Млади лака мета за нове чланове "шкаљараца" и "кавчана"

Млади људи и незапослени су напустили град тражећи нове могућности, на обали или у иностранству, и многе су привукли послови у међународним бродским компанијама

Глобална иницијатива за борбу против транснационалног организованог криминала обрадила је профил жаришта организованог криминала Цетиња, истражила је зашто је Цетиње криминогено. Према њиховим подацима, Црна Гора је у прошлости била озлоглашено средиште за шверц цигарета. Међутим, настанком "шкаљарског" и "кавачког" клана Цетиње је више пута било тло обрачуна припадника кланова, али и мјесто проналаска, приликом претреса које је вршила полиција, оружја и дроге.

- Али нова влада се обавезала да ће сузбити ову незакониту трговину и већ је предузела неке кораке у том правцу. Посматрамо проблем, недавни развој догађаја и које су даље акције потребне - навели су из Глобалне иницијативе.

image
фото: Лазар Ружић

Крајем августа 2021. године историјски град Цетиње био је у вијестима због протеста у вези са инаугурацијом новог поглавар Српске православне цркве у земљи.

Али, како су истакли, име Цетиња често се појављује у медијима из другог разлога: као мјесто поријекла злочинаца који се помињу у причама о "Пинк Пантерима", рату црногорских кланова због кокаина и, у новије вријеме, узгој канабиса.

- У полицијским извјештајима о хапшењима или смртним случајевима везаним за криминал на Западном Балкану назив једног малог града у Црна Гора се често јавља - ​​Цетиње. Иако Цетиње није жариште организованог криминала, јер постоји релативно мало криминала у граду, често постоји криминална веза са неким са Цетиња у вијестима. Цетиње, са популацијом од око 14.000 људи, град је који се налази између Главног града Подгорице и градова Будве и Котора на јадранској обали. То је дом историјског манастира, који је био у центру сукоба почетком септембра 2021, када је гомила протестовала против инаугурације. Упркос изузетној прошлости, дио новије историје повезан је са криминалним миљеом - анализа је ГИ.

image
марихуана - фото: Управа полције
Веза Италије и Цетиња

Након распада Југославије, криминалци са Цетиња бавили су се шверцом цигарета из Црне Горе у Италију. То их је довело у контакт са трговцима у Италији који се баве кријумчарењем, фалсификовањем или украденим луксузом роба попут накита, наочара за сунце, обуће, одјеће и козметике. На основу њихових добрих веза са италијанским колегама, криминалци са Цетиња су се специјализовали за пљачку накита и продавнице апарата у Италији.

- Пљачке током деведесетих година прошлог вијека биле су обука на радном мјесту за чланове чувене разбојничке банде познате као ружичасти пантери чији је оснивач Рајко Чаушевић са Цетиња. Почетком 21. вијека криминалци из Цетиње су се посебно активирали у трговини дрогом, кријумчарењем кокаина из Латинске Америке у Западну Европу и истакнути су мушкарци са Цетиња и у редове "шкаљарског" и "кавачког" клана". На примјер, браћа Јовица и Игор Вукотић, који се сматрају вођама "шкаљараца", потичу са Цетиња, а Радоје Звицер и Слободан Кашћелан, такође вође "кавчана" одрастали су у близини града - наводи се у анализи.

У рату ова два которска клана убијено је и рањено на подручју Цетиња неколико особа повезаних са тим клановима.

image
фото: Лазар Ружић

- Неколико фактора може помоћи у објашњењу криминогености природе Цетиња. Један је друштвено-економска рањивост: распадом Југославије велике фабрике су затворене и многи радници су остали без посла. Млади људи и незапослени су напустили град тражећи могућности у главном граду, на обали или у иностранству, и многе су привукли послови у међународним бродским компанијама. Неки младићи су отишли у Београд или даље, гдје су се ангажовали у криминалном  миљеу, док су други остали у околини и бавили се сивом економијом - сматрају из Глобалне иницијативе.

Иако се економска ситуација у последње вријеме побољшала, просјечна плата на Цетињу 2020. године била је и даље испод државног просјека. Многи од незапослених имају факултетску диплому, укључујући и поморски менаџмент, и они су рањиви да почну да се баве трговином дрогом преко јадранских лука.

image
- фото: GLOBALINITIATIVE.NET

- Још један фактор који доприноси везама Цетиња са црногорским криминалним амбијентом могао би бити политички. Један од највећих послодаваца у граду је јавни сектор и, као резултат тога, јавни службеници зависе од тога ко влада градом.  Цетиње је 30 година било база моћи за Демократску партију социјалиста, на челу садашњег црногорског предсједника Мила Ђукановића. Искуство показује да мреже криминала могу бити самореплицирање. Тамо гдје расту млади људи (обично мушкарци) у окружењу у којем су ангажовани њихови вршњаци, или копирају понашање или се придружују њиховим групама. Постоји и елемент сродства: људи са истог локалитета имају осјећај заједничког идентитета, то се такође може пренијети и на криминалне везе. Такви обрасци понашања су евидентни у неким заједницама на Западном Балкану - дио је анализе.

У јулу 2021. полиција је открила највеће поље марихуане у Црној Гори до данас, седам великих засада са скоро 3.700 стабљика марихуане, у Цетињском крају. Узгој канабиса могло би бити следеће поглавље у историји криминала које ће обликовати историју Цетиња.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:23