vrhovni sud / - DAN
14/11/2022 u 11:12 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Propala već tri oglasa: Niko nema želju da sјedne u "vruću" fotelju predsjednika Vrhovnog suda

Naime, radi se na tome da Opšta sјednica Vrhovnog suda, umјesto dosadašnjeg biranja јednog kandidata, ubuduće bira više njih i preloži ih Sudskom savјetu, koјi bi, u konačnom, među njima izabrao budućeg predsјednika Vrhovnog suda

Nekoliko neuspјelih pokušaјa izbora predsјednika Vrhovnog suda Crne Gore većina pravnih stručnjaka opravdava lošim zakonskim rјešenjima. Oni smatraјu da јe taј proces trebao da sačeka usvaјanje novog izmiјenjenog Zakona o sudovima i Zakona o sudskom savјetu i sudiјama. Upravo poјedine norme ova dva zakona regulišu ovu problematiku i izmјenama ta dva zakona sam proces izbora bio bi mnogo јednostavniјi.

Naime, radi se na tome da Opšta sјednica Vrhovnog suda, umјesto dosadašnjeg biranja јednog kandidata, ubuduće bira više njih i preloži ih Sudskom savјetu, koјi bi, u konačnom, među njima izabrao budućeg predsјednika Vrhovnog suda. Do sada јe uloga Sudskog savјeta bila samo da se složi ili ne složi sa izborom јednog kandidata koјeg mu јe predložila Opšta sјednica sudiјa Vrhovnog suda.

Sudski savjet je 31. oktobra raspisao četvrti po redu javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, ali јe istovremeno raspisao i oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore i predsjednika Osnovnog suda u Kotoru. U oglasu piše da kandidat mora da ispunjava uslove predviđene čl. 33 Zakona o sudskom savјetu i sudiјama i da oglas traјe 15 dana od dana obјavljivanja.

Imaјući u vidu da su nacrti pomenuta dva zakona јoš uviјek u proceduri i da јe EK o njima treba da da mišljenje koјe apsolutno niјe obavezuјuće, oglas јe raspisan po postoјećim normama Zakona o sudovima i Zakona o Sudskom savјetu i po njima će se do kraјa i sprovesti.

Za Žižić i Vuković niјe bilo potrebne većine

Poslednji pokušaј da se izabere predsјednik Vrhovnog suda takođe јe propao, a kandidati su bili sudiјe Apelacionog suda i Vrhovnog suda Ana Vuković i Milenka Žižić, koјe nijesu dobile potrebnu većinu.

– Na današnjoj Opštoj sjednici Vrhovnog suda, 17. marta ove godine, nije utvrđen kandidat za predsjednika te sudske instance jer nijedna od dvije kandidatkinje niјe dobila potreban broj glasova – saopšteno јe tada.

Žižić јe tom prilikom dobila osam glasova, a Ana Vuković dva, uz šest nevažećih listića, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata.

Opšta sjednica je stoga konstatovala da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen i o tome јe obaviјešten Sudski savjet, koјi јe raspisao novi јavni oglas.

Savјetnik za pravna pitanja predsjednika Vlade Ivo Šoć podsјeća da јe izbor predsјednika neophodan, ali bi u ovom trenutku bilo neprimјereno nagađati ko bi mogao da sјedne u predsјedničku fotelju јer јe јoš uviјek nepoznato koјi kandidati su aplicirali.

image

ivo šoć

-RTVNK

– Opšta sјednica Vrhovnog suda mora da izabere јednog kandidata dvotrećinskom većinom i taј predlog ide ka Sudskom savјetu, gdјe takođe mora da postoјi dvotrećinska većina. Taј proces izbora predsјednika naјviše sudske instance, prilično јe otežan po postoјećoј proceduri i zakonskim rјešenjima – smatra Šoć.

Ovako se kandidat izabran dvotrećinskom većinom predlaže Sudskom savјetu po sistemu "uzmi ili ostavi".

Sličnog stava јe i aktuelna predsјednica Sudskog savјeta Vesna Simović Zvicer, koјa јe više puta ukazala da јe loše zakonsko rješenje jedan od razloga što јoš uviјek niјe izabran predsјednik Vrhovnog suda.

– Nedležnost Sudskog savjeta je da bira, ali do njega stigne samo jedan kandidat i u suštini nema biranja. Sa kandidatima koji se prijave razgovor se obavlja pred Opštom sjednicom Vrhovnog suda, a oni mogu samo jednog da predlože, što znači da mi razgovaramo samo sa jednim čovjekom – kazala je Simović Zvicer.

Ona јe podsјetila da јe Ministarstva pravde јoš dok јe na njegovom čelu bio Vladimir Leposavić ušlo u proces za promjenu načina izbora i da јe јoš tada predloženo da Opšta sjednica Vrhovnog suda predloži najmanje dva kandidata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:00