/ - PISMO PRITVOVENIKA IZ ZIKS-A/ - PORTAL DAN
22/10/2022 u 16:34 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PROTEST U ZIKS-u: Uprava pregovara sa pritvorenicima povodom njihovih zahtjeva

U odnosu na trenutnu situaciju, tokom dana, ali i u narednom periodu kontinuirano će se sa posebnom pažnjom prati aktivnosti pritvorenika, naveli su iz UIKS-a

Uprava  za izvršenje krivičnih sankcija  od jutros sporovodi razgovore sa pritvorenicima koji su objavili miran protest zbog, kako navode, loših uslova u kojima borave. 

Kako nezvanično saznajemo, UIKS sa pažnjom razmatra zahtjeve i probleme koje su istakli pritvorenici. Prema za sada nezvaničnim informacijama, ustanovljeno je da ima prostora da se par stavki poboljša, što bi dovelo do ažurnog rješavanja i uavžavanja pritvorenika od strane nadređenih u UIKS-u.

Podsjećamo, portal Dan je juros objavio pismo iz spuškog zatvora kojm se oglasila grupa nezadovoljnih pritvorenika. Oni su nabrojali konkretne stavke za koje smatraju da im otežavaju boravak i ugrožavaju prava.

PISMO IZ ZIKS-a: Grupa pritvorenika najavila mirne proteste zbog loših uslova u Istražnom zatvoru

-Naš protest će se sastojati u vidu mirnog i demokratskog odbijanja svih aktivnosti, počevši od šetnji, kantina, kupanja i uzimanja obroka- naveli su između ostalog u pismu koje je portal Dan objavio.

Nakon što je redakcija portala Dan o ovim navodima kontaktirala i Upravo zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, saopšteno je da će se odmah preduzeti konkretne radnje radi sagledavanja cijele situacije, a koje obuhvataju i razgovore sa pritvorenicima.

UIKS o štrajku pritvorenika: Obavićemo razgovor sa njima, pratimo aktivnosti

Podsjećamo, iz UIKS-a su, između ostalog,  posebno istakli da do sada nije registrovana ni jedna pritužba prema nadležnima, eventualno instituciji Zaštitnika, kao ni putem advokata a u vezi povrede prava pritvorenih lica u odnosu na navedeno.

Kako su saopštili, prepoznato je da kako je boravak na otvorenom prostoru ograničen objektivnim kriterijumima, da je neophodno unaprijediti uslove za održavanje fizičkih aktivnosti i to je prezentovano i u toku je stvaranje uslva za isto u što skorijem periodu.

-U odnosu na trenutnu situaciju, tokom dana, ali i u narednom periodu kontinuirano će se sa posebnom pažnjom prati aktivnosti pritvorenika, te biće obavljani razgovori u okviru kojih će se kroz konkretne slučajeve tražiti indentifikavanje eventualnih slučajeva nepoštovanja prava pritvorenika na koja oni ukazuju, a o čemu će i javnost biti blagovremeno obavještavana- saopštili su ranije danas iz UIKS-a.

PISMO IZ ZIKS-a:

image

Pismo pritvovenika iz UIKS-a

- PORTAL DAN
image

Pismo pritvovenika iz UIKS-a

- PORTAL DAN

(FOTO: Portal Dan)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:08