/ -Фото: Дан, Архива
24/05/2022 u 21:14 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Провјеравају рад бившег руководиоца Основног државног тужилаштва

Против Боричића поднијели предлог за утврђивање дисциплинске одговорности због сумње да у 13 предмета којима је био задужен није поступао без оправданих разлога

Тужилачки савјет је послије дуже времена почео да ради у пуном саставу, чиме су се стекли услови да одлучује о већем броју притужби које се односе на рад и поступање појединих државних тужилаца, међу којима је и бивши в.д. руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици Никола Боричић.

Више државно тужилаштво је крајем прошле године против Боричића поднијело предлог за утврђивање дисциплинске одговорности због сумње да у 13 предмета којима је био задужен није поступао без оправданих разлога.

– Услед тога је наступила застарјелост кривичног гоњења, чиме би овај тужилац извршио тежи дисциплински прекршај из члана 108 став 3 тачка 1 Закона о Државном тужилаштву – пише у притужби.

У међувремену, "Дану" је из Тужилачког савјета саопштено да је у односу на Боричића одлучено по једној притужби којом је била обухваћена и једна његова колегиница, након што је утврђено да је притужба неоснована, односно да нема разлога за покретање поступка.

– О свим осталим притужбама у односу на Боричића ТС ће одлучивати на неким наредним сједницама – саопштено нам је из Тужилачког савјета.

Предлог да се преиспита рад свих тужилаца

Посланик Драгиња Вуксановић Станковић затражила је на сједници одбора да се преиспита начин бодовања приликом избора ОДТ-а у Подгорици и да се покрене питање рада поjединих тужилаца у Врховном државном тужилаштву коjи су, како је навела, дужи низ година наjвјероватниjе држали предмете у ладицама, "па да видимо шта су радили, како су радили и за кога су радили".

Предсjедник одбора Момо Копривица подржао jе тај предлог, након чега су сви чланови тог скупштинског радног тијела гласали да се упути такав захтjев Тужилачком савјету.

На последњој сjедници Тужилачког савjета, коjом jе предсjедавала в.д. врховног државног тужиоца Маjа Jовановић, размотрено jе још девет притужби на рад државних тужилаца и руководилаца државних тужилаштава у погледу законитости рада.

Краjем прошле године, руководилац Вишег државног тужилаштва у Подгорици Лепа Меденица информисала jе тужиоце у Основном државном тужилаштву у главном граду да се за замjеника руководиоца бира Армин Селмановић, чиме jе практично преузео подгоричко тужилаштво. Он jе на тоj функциjи замиjенио Николу Боричића.

– Могу само рећи да jе врло интересантан тренутак у коjем се против мене покреће дисциплински поступак. Наводи руководиоца Вишег државног тужилаштва у Подгорици апсолутно су неистинити и jедва чекам поступак пред Тужилачким савjетом – казао jе тада Боричић.

На последњој сједници Тужилачког савјета за руководиоца ОДТ-а у Подгорици изабран је Душко Милановић. Боричић је на тој сједници оптужио колегиницу Ђурђину Ивановић да jе покушавала да осуjети његов избор за шефа подгоричког тужилаштва, а да jе онда са некадашњим в.д. ВДТ-а Драженом Бурићем тражила и његово хапшење.

Одбор за за политички систем, правосуђе и управу Скупштине Црне Горе затражио је од Тужилачког савjета комплетну информациjу о начину оцjењивања тужилаца Николе Боричића и Душка Милановића, коjи су били кандидати за руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:33