sjednica tuzilackog savjeta / - SRDJAN BOLJEVIC
07/06/2022 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пуномоћник завода за школство: Нововић да испита сумњиве тендере

Суммња се да су на мјесту предвиђеном за потписе чланова комисије за отварање и вредновање понуда изостављени потписи појединих чланова Комисије

Пуномоћник Завода за школство Црне Горе , адвокат Далибор Каварић поднио је кривичну пријаву против Н.Н. лица из Завода за школство која су учествовала у поступцима јавних набавки за пројекте у периоду од 01.01.2015. године до 31.12.2021. године, јавља портал RTCG.

Он тврди да постоји сумња да су тендери намјештени тако што је фалсификована документација. Наводи и да се ради о штети од више стотина хиљада еура која је причињена будзету Црне Горе.

Он је тужилаштву доставио документацију за коју тврди да је фалсификована. У Кривичној пријави се наводи да је ЈУ Ловћен Бечићи, наводно,  у току три године приходовала, од стране Завода за школство 1.315.000,00 еура, што представља укупни једногодишњи буџет Завода за школство. У току 2019. и 2020. године укупна плаћања за ову намјену су била 1.000.000 еура, односно 500.000 годисње, док је у току 2021. године, укупно плаћање износило 315.000 еура.

Од специјалног тужиоца је тражио да на ове околности испита Решада Сијарића који је у том периоду био директор Завода за школство.

Пријава је предата специјалном тужилаштву за организовани криминал. У пријави се наводи да су осумњичени у наведеном периоду у службеним просторијама и ван њих, као одговорна лица Завода за школство Црне Горе, у својству одговорних лица, чланова тендерске комисије „злоупотребама службеног положаја у појединим колективним одлукама одлучивали без потписа од стране свих чланова комисије“. Суммња се да су на мјесту предвиђеном за потписе чланова комисије за отварање и вредновање понуда изостављени потписи појединих чланова Комисије.

-ЈУ Ловћен Бечићи је у склопу организације пружала услуге смјештаја, исхране и превоза и то за 4.500 ученика, 30 смјена по 150 ученика, па се на овај начин утврђује да је цијена 37 еура по ученику на дневном нивоу, односно 110 еура по ученику у току тродневне смјене. Такође постоји сумња и у валидност реално приказаног броја ученика, односно фиктивно приказаног броја ученика у односу на реално стање у овом пројекту, што је потребно утврдити и упоредити преко школа као учесника пројекта, као и ЈУ Ловћен Бечићи, као пружаоца услуга, који треба да посједују оригиналне спискове ученика и наставника-наводи се у кривичној пријави.

У тендерској документацији у коју је Портал RTCG имао увид, недостају потписи чланова комисије Зорице Радовић и Данијеле Ђилас, док постоји потпис члана Предрага Вујичића. Такође се види, а како се наводи и у кривичној пријави, да је на одређеној тендерској документацији од стране непознатога лица извршена преправка дјеловодног броја протокола, а у којим је јавним набавкама учествовао један број истих правних лица, као „побједници“ на тендеру и као једини апликанти као и исти чланови комисије у вишегодишњем периоду.

-Имајући у виду да су на основу тако расписаних и одобрених тендера, одобрени послови, за које су испостављане и плаћане фактуре у високим новчаним износима, за које, напријед наведене радње именованих постоји основана сумња да су извршили кивично дјело стварање криминалне организације из члана 401а Кривичног законика Црне Горе, чијим извршењем је Заводу за школство, односно Буџету Црне Горе направљена материјална штета у износу од више стотина хиљада еура. Износ ће бити утврђен путем финансијског вјетшачења, наводи се у пријави. Пуномоћник Завода за школство пријавио је специјалном тужилаштву да је приликом прегледа тендерске документације на којој су изабрани понуђачи: ЈУ Ловћен Бечићи и туристицка агенција Марцо Поло, утврђено  да је на одређеном броју докумената дошло до преправке датума, а да те преправке нијесу констатоване - верификоване печатом и потписом овлашћеног лица- наводи се у пријави.

Утврђено је и, како тврди, да постоји већи број тендерских докумената на којима нема свих потписа од стране чланова тендерске комисије.

-Такође, приликом исплата по већем броју фактура у већим новчаним износима на рачуну је само наведен фиксни новчани износ, без спецификације на шта се тај новчани износ са рачуна односи- стоји у кривичној пријави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:03