Ilustracija / - дан
29/12/2022 u 10:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radnici Primorke: Ponudićemo SDT-u svjedoka saradnika, spremne i krivične prijave

U saopštenju bivših radnika barskog preduzeća navodi se da vjerujemo da iza svega, kao organizator ove kriminalne grupe, stoji tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić

Specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, bivši radnici „Primorke“ će podnijeti krivičnu prijavu protiv „organizovane kriminalne grupe“ odgovorne za zatvaranje ovog preduzeća. Sa protesta ispred Vlade su poručili i da će tužilaštvu ponuditi svjedoka saradnika, prenosi Primorski portal.

- Na osnovu svih dokaza vjerujemo da iza svega, kao organizator ove kriminalne grupe, stoji tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić. On je kao rođeni Baranin bio odlično upoznat sa milionskom imovinom „Primorke“. Ideja je bila da se imovina „Primorke“ izreže u staro gvožđe i rasproda, uzmu pare od toga, a zatim se na njenom mjestu izgradi elitni kompleks za stanovanje. Nikada nije postojala namjera ove kriminalne grupe da se pomogne radnicima i pokrene proizvodnja. Ova kriminalna grupa je preko ljudi iz Privrednog suda kroz nekoliko dogovorenih stečaja rezala „Primorku“ u staro gvožđe i uzimala pare od toga, a radnici bivali otpušteni. To su radili stečajni upravnik Žarko Ostojić i tadašnji predsjednik privrednog suda Dragan Rakočević. Da bi se za ovaj projekat obezbjedio dodatni novac dolazi se na ideju da se iz Budžeta izvuče novac na osnovu garancija za kreditni aranžman sa izgovorom da se pomogne proizvodnja i radnici. Igor Lukšić preko šefa svog kabineta Predraga Stamatovića naređuje državnim službenicima iz komisije za dodjelu državne pomoći da prihvate lažnu dokumentaciju na osnovu koje bi se izdale garancije u visini od 4 miliona eura. Predrag Stamatović je nakon odrađenog posla nagrađen poslom u Ambasadi Crne Gore u Briselu, stoji u saopštenju koje potpisuju Edin Begzić i radnici Primorke.

NLB banka je, podsjećaju, 2014. godine naplatila ove garancije i uzela preko 4 miliona eura iz Budžeta Crne Gore.

- Ove garancije Crna Gora do dan danas nije naplatila, niti će ikada moći. Toliko o tome da su se dobro zaštitili u ovom kreditnom aranžmanu. Bivši Specijalni državni tužioci Ivica StankovićMilivoje Katnić i Mira Samaradžić kao dio ove kriminalne grupe imali su zadatak da pruže pravnu zaštitu ostalih članova. Oni su, kako bi stvorili predstavu za zapadne partnere, pokrenuli sudski postupak još 2015. godine iz kojeg su izuzeli sve odgovorne državne službenike i samo osumnjičili privatna lica i NLB banku, a zatim radili sve da i ta privatna lica i NLB banku spasu od pravde. Zbog toga oni nisu oduzeli pasoš Črtomiru Mesariču državljaninu Slovenije i tadašnjem direktoru NLB banke kako bi on nesmetano mogao napustiti Crnu Goru i bio nedostupan sudskim organima u postupku koji se vodi. Nakon odrađenog posla Mesarič je dobio sat sa ličnom posvetom Mila Đukanovica koji mu je nestao zajedno sa 100.000 eura u kešu iz njegovog luksuznog stana u Budvi. Zato vjerujemo da je Igor Lukšić sve vrijeme imao i pomoć od tadašnjeg predsjednika vlade Mila Đukanovića, stoji u saopštenju.

Na poslednjem ročištu, kako se navodi, „jedan od osumnjičenih iz ove grupe Nebojša Bošković je u sudnici pred svima rekao da ga Milivoje Katnić i Mira Samardžić ucjenjuju da mora prihvatiti krivicu za sve ostale kako bi se zatvorio slučaj pod pritiskom zapadnih partnera uz zamjenu za malu kaznu i tražio poligrafsko testiranje da se svi oni ispitaju kako bi dokazao te tvrdnje“.

- Nakon ovoga, Nebojšu Boškovića, Milivoje Katnić i Mira Samardžić puštaju u dogovoreno bjekstvo van Crne Gore i niko ga ne traži kako ne bi progovorio još više o svemu ovome, a ročišta se u Višem sudu odlažu sve do zastarjenja krivičnog djela, navodi se.

Begzić podsjeća da je prije tačno godinu dana u toku njegovog protesta ispred NLB banke u Baru telefonom razgovarao sa sadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem, koji je tada i radnicima i njemu obećao da će završiti isplatu radnicima za 3 mjeseca.

- Do dan danas nije ništa uradio. Kasnije kada smo vidjeli da sastavlja Vladu sa ovim istim ljudima koji su opljačkali državu i radnike „Primorke“ i kako Milivoju Katniću pada u zagrljaj govoreći mu „Ti si moj brat“ ne preostaje nam ništa drugo nego da sumnjamo da je i on imao ulogu u zaštiti ove kriminalne grupe, navodi Begzić.

On ističe da je, zajedno s radnicima Primorke, spreman da sa bilo kim od pomenutih lica javno na nekoj televiziji pred očima građana raspravi o dokazima u ovom slučaju.

- Krivična prijava protiv ove organizovane kriminalne grupe biće ubrzo podnešena novom Specijalnom državnom tužiocu gospodinu Vladimiru Novoviću i njegovom timu i takođe će im biti ponuđen svjedok saradnik. Sigurni smo da će oni odraditi svoj dio posla. Ali nas brine ova zgrada Višeg suda koja je kao željeznička stanica. U Viši sud u Podgorici kriminalci dođu i odlaze slobodni umjesto da ih osude. U slučaju „Melgonia Primorka“ i izdatih garancija ništa ne rade već se ročišta odugovlače i odlažu kako bi predmet zastario i tako se svi spasili zatvorskih kazni. Ko to radi i po čijem nalogu ostaje da se utvrdi. Mi svakako nećemo odustati, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 05:04