/ фото: Срђа Бољевић
02/10/2021 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радоњић: Државно тужилаштво није орган који превентивно дјелује

Тужилац и портпарол ОДТ Подгорица Вукас Радоњић саопштио је да је поступање државног тужиоца по пријави Шејле Бакије, за чије убиство је оптужен Илир Ђокај, у потпуности правилно и законито

Државни тужилац и портпарол Основног државном тужилаштву у Подгорици Вукас Радоњић саопштио је да је поступање државног тужиоца по пријави Шејле Бакије, за чије убиство је оптужен Илир Ђокај, у потпуности правилно и законито.

- Државно тужилаштво није орган који превентивно дјелује, као што је то у једном дијелу полиција, која врши послове обезбјеђења и заштите. Тужилаштво  је репресивни државни орган који гони учиниоце кривичних дјела и прекршаја за која се гоњење предузима по службеној дужности. Ради објективног и потпуног информисања јавности, а везано наводе на друштвеној мрежи предсједника општине Тузиупознајем да је 26.августа ове године, дежурни државни тужилац у Основном државном тужиластву у Подгорици од стране полиције, упознат да је Ш.Б. поднијела пријаву против вјереника И.Ђ.,да јој је,дан раније,вербално запријетио,у породичној кући- казао је Радоњић.

Ђељошаj: До коначне правде за Шеjлу, заштитићемо наше Шеjле

Како је појаснио, као кривично дјело насиље у породици или у породичној заједници постоји само у случају кад учинилац, примјеном грубог насиља наруши тјелесни или дишевни интегритет члана своје породице, државни тужилац се изјаснио да не постоје основи сумње да је учињено то или друго кривично дјело за које се гони по службеној дужности.

- Напротив, ријеч је о одговарајућем прекрсају из Закона о заштити од насиља у породици, који чини цлан породице који пријети нападом или изазива опасност која може проузрокавати осјећај личне несигурности или психички бол другог члана породице,тако да је државни тужилац дао обавезујући налог полицији да пријављеног лиси слободе и спроведе га, у законском року, надлежном судији за прекршаје. Дакле, поступање државног тузиоца је у потпуности правилно и законито, а посебно истичем да Државно тужиластво није орган који превентивно дјелује, као сто је то, рецимо, у једном дијелу полиција, која врши послове обезбједјења и застите, већ репресивни државни орган, који гони учиниоце кривицних дјела и прекрсаја за која се гоњење предузима по службеној дужности- нагласио је Радоњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 20:23