Са једног од привођења Ранка Радуловића / -DOPISNIK
26/09/2021 u 07:59 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловићева екипа могла би средином децембра изаћи из притвора

У члану 179 ЗКП-а прописане су одредбе коjе се односе на одређивање и контролу притвора након подизања оптужице, а у ставу 1 тог члана је, између осталог, прописано да од подизања оптужнице до доношења првостепене пресуде притвор може траjати наjдуже три године, подсјетили су из СДТ-а

Законски рок у коме би Специјално вијеће Вишег суда у Подгорици којим предсједава судија Ана Вуковић требало да изрекне првостепену пресуду криминалној групи Никшићанина Ранка Радуловића истиче средином децембра ове године. Та криминална група је, према тврдњама тужилаштва, припремала ликвидацију главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и неколико челних људи црногорске полиције. Уколико кривични поступак до тада не буде окончан, што је потпуно извјесно имајући у виду фазу у којој се тренутно налази, неколицина окривљених, укључујући и Радуловића, наћи ће се на слободи јер им притвор по закону мора бити укинут (чл. 179 ст 1 ЗКП-а).

Имајући у виду да се ради о првостепеном поступку који је у току, ни из СДТ-а ни из Вишег суда нијесу коментарисали ову могућност, али су потврдили да до тога може доћи.

– Поступак против окривљених Р.Р. и др. тренутно се налази у фази доказног поступка и не можемо се изjаснити када ће се окончати – кратко су нам одговорили из подгоричког Вишег суда.

На питање да ли постоjи могућност да се оптуженима укине притвор уколико се не испоштуjе законски рок за доношење првостепене пресуде у том предмету одговорили су да је законом прописано да од подизања оптужнице до доношења првостепене пресуде притвор може траjати наjдуже три године и да се не могу изjашњавати да ли ће се у овом предмету то догодити.

Из Специјалног државног тужилаштва су подсјетили да су 26. новембра 2018. године Вишем суду у Подгорици доставили оптужницу против Ранка Радуловића и jош 17 лица, уз предлог за изрицање кривичне санкциjе према jедном физичком лицу због кривичних дjела стварање криминалне организациjе, тешко убиство у покушаjу, недозвољено држање оружjа и експлозивних материjа и разбоjништво.

– У оптужници jе предложено продужење притвора за Р.Р (Ранка Радуловића) и друга лица коjа су се у вриjеме подизања оптужнице налазили у притвору, а такође jе стављен предлог да се поступак против окривљеног М.Н.(Мршић Николе) по оптужници Вишег државног тужилаштва коjа jе 21.3.2018.године подигнута против њега због кривичног дjела тешко убиство у покушаjу и кривичног дjела недозвољено држање оружjа и експлозивних материjа споjи са поступком по оптужници Специjалног државног тужилаштва и спроведе jединствени поступак, што jе Виши суд у Подгорици усвоjио рjешењем Квс.бр. 396/18 од 28.12.2018.године. Оптужница Специjалног државног тужилаштва потврђена jе рjешењем Вишег суда у Подгорици Квсо.31/18 од 24.12.2018. године – подсјећају из тужилаштва.

Подсјећају и да су у члану 179 Законика о кривичном поступку прописане одредбе коjе се односе на одређивање и контролу притвора након подизања оптужице, те да jе у ставу 1 тог члана, између осталог, прописано да од подизања оптужнице до доношења првостепене пресуде притвор може траjати наjдуже три године.

Осуђиван за убиство

Ранко Радуловић је раније осуђен на 15 година затвора због убиства Зорана Вилотиjевића. Тада су осуђена и његова браћа Славко и Миомир Радуловић. Брат убијеног Милан Лезо Вилотиjевић из освете је убио Славка Радуловића, за шта је осуђен на 20 година.

Радуловић је своjевремено довођен у везу са шверцом цигарета из Црне Горе у Босну и Херцеговину, а у медиjима се тада могло прочитати да на граници између те двије земље постоjи приватни пут коjим се пребацуjе вриjедна роба.


СДТ је недавно подигло оптужницу против још једне криминалне групе која се терети за припремање ликвидације Миливоја Катнића и његовог првог сарадника Саше Чађеновића, као и за планирање пребијања судије Вишег суда Биљане Ускоковић, и та оптужница је тренутно у фази контроле пред Вишим судом.

Ранко Радуловић jе бивши власник фудбалског клуба Челик и власник jе локала "Тани" у Никшићу. Раније jе хапшен због зеленашења и изнуде, а 2015. године jе ухапшен због сумње да jе организатор криминалне групе коjа jе припремала ликвидациjе. Двиjе године касниjе, поново jе ухапшен због сумње да jе 11. октобра 2016. као саизвршилац организовао преношење оружjа и мунициjе од мjеста Слано ка Никшићу.

Против Радуловића је недавно потврђена оптужница коју је подигло Тужилаштво за ратне злочине у БиХ, а постоји могућност да му се за та кривична дјела суди у Црној Гори уколико СДТ затражи да им се предмет уступи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:27