Visi sud privodjenje / VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
06/03/2024 u 16:19 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raičević negirao optužbe SDT-a: Nikada nisam radio protiv službe

Policajac Jugoslav Raičević danas je u podgoričkom Višem sudu, tokom kontrole optužnice protiv njega, kazao da je ne razumije i da nikad nije bio član niti jedne kriminalne organizacije.

Specijalno tužilaštvo terete Raičevića da je preko Milana Vučinića odavao službene podatke klanu Darka Šarića.

-Dao bih sve što imam da niko iz te kriminalne organiazcije ne zna da ja postojim – kazao je Raičević.

Raičević je sudu kazao da 30 godina radi u policiji i da nikada nije radio protiv službe već samo za njene interese. Istakao je da je u maju 2021. godine dobio pristup strogo tajnim podacima o štićenim ličnostima.

- Nikada nisam iznio nijednu informaciju iz službe. Ni drugu – naglasio je on.

Odgođena kontrola optužnice protiv Raičevića: Angažovan novi advokat

Sudu je kazao da je lako utvrditi provjerom njegove imovine koja bi bila znatno veća da je valorizovao službene podatke.

-Kupio sam stan preko sindikata a kredit za njega sam dobio tako što je stavljena hipoteka na kuću moje majke koja je stara preko 50 godina. Imam još i potrošački kredit koji sam digao da bih stan opremio stvarima. Ako mi nađete išta više od te nekretnine, osudite me za svaki euro po jednom godinom zatvora. Ispada da sam se kriminalom bavio iz hobija. Toliko o mojim kriminalnim radnjama – pojasnio je Raičević.

On se, prethodno, saglasio sa navodima odbrane, koju su iznijeli njegovi branioci, advokati Miloš Vuksanović i Dalibor Kavarić, a koji tvrde da "nema nijednog dokaza da je Raičević bio član kriminalne grupe i da je počinio bilo koje krivično djelo".

Njegov branilac, advokat Miloš Vuksanović ukazao je da Specijalno tužilaštvo nije pružilo ni jedan dokaz da je optuženi Raičević ima veze sa kriminalnom organizacijom protiv koje je podignuta optužnica pred Tužilaštvom za organizovani kriminal 12. oktobra 2022. godine.

- Da ne postoji osnovana sumnja da je Jugoslav Raičević pripadnik bilo kakve kriminalne organizacije ukazuju upravo predloženi dokazi kojih u odnosu na njega jednostavno nema. Ovo tim prije što su opšte odlike za sve strukturirane, pa i kriminalne organizacije, postojanje zajedničkog cilja članova kriminalne grupe koji se ostvaruje usklađenom i povezanom aktivnošću članova, čega, u konkretnom slučaju nema– kazao je  Vuksanović.

Vuksanović je naveo da je Raičević  u ovom postupku jedini optuženi, a čija se uloga uvezuje sa kriminalnom organizacijom protiv koje je podignuta optužnica pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu.

Tvrdi da ne postoje ni odnosi Raičevića sa članovima navodne kriminalne grupe. On je naveo da se Raičević ne može se automatski inkriminisati jer je navodno koristio kriptovani telefon.

Vuksanovića ddaje da ga ne ne bi čudilo i da je tako jer je kriptovana komunikacija do te mjere demonizovala se u javnosti da se stekao utisak da ko god je rekao "dobar dan" na određenoj zaštićenoj komunikaciji, koje god vrste, automatski je osnovano sumnjiv da je počinio neko krivično djelo.

On je od suda zatražio da posebnu pažnju obrati na optužnicu Tužilaštva za organizovani criminal jer upravo iz njeproizilazi da raičević nema nikave veza sa pripadnicima te kriminalne organizacije nit isa njihovim rivalima a sa kojim ga uvezuje Specijalno tužilaštvo.

Šest od osam poruka koje je navodno Raičević poslao a na koje se poziva Specijalno državno tužilaštvo, prema riječima advokata Vuksanovića su bile već javno dostupne, odnosno objavljene u medijima.

On je dodao da u tim porukama Raičevića nema ništa što se može dovesti u vezu sa optužbama protiv grupe koja je u Srbiji procesuirana zbog planiranja ubistva Nebojše Joksovića.

-Može biti da ove informacije nisu trebale da budu davane ali se zbog njih ne može stavljati neko na optuženičku klupu – kazao jeVuksanović.

Zatražio je od suda obustavu postupka jer,greške koje je tužilaštvo napravilo u ovoj optužnici se ne mogu ispraviti.

Sa stavom advokata Vuksanovića saglasio se i njegov kolega Dalibor Kavarić ističući da je tužilac "očigledno inkriminisao poznanstvo i drugarstvo komšija Raičevića i Vučinića".

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo terete Raičevića da je pored Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića, Uroša Radovanovića, Milana Vučinića, Arsa Šarića i Duška Šarića postao pripadnik kriminalne organizacije koju predvodi Darko Šarić a protiv kojih se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi krivični postupak zbog više teških krivičnih djela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:01