Миливоје Катнић / -SRDJAN BOLJEVIC
19/02/2022 u 18:05 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Различите реакције на смјену: Док једни жале што није у затвору, Катнић се жали што иде у пензију

Мора се извршити ревизија рада Специјалног тужилаштва и утврдити одговорност и морају се поново отворити предмети који су затворени због политичког притиска, истакли су из МАНС-а

Бивши главни специjални тужилац Миливоjе Катнић најавио је да ће пред судом тражити да се преиспита одлука Тужилачког савjета, донијета у четвртак, коjом му jе констатован престанак функциjе због испуњавања услова за остваривање права на старосну пензију. По истом основу, констатован је престанак функције за jош девет тужилаца, а ТС је већ у Службеном листу Црне Горе објавио јавни оглас за избор главног специјалног тужиоца који траје 15 дана.

Катнић jе за портал РТЦГ казао да ће након што добиjе одлуку о престанку мандата прво подниjети жалбу Управном суду, а спреман је да се жали и Европском суду за људска права у Стразбуру. Из МАНС-а су навели да Катнић није смијењен, већ је послат у пензију - што је значајно за ослобађање тужилаштва, али не и довољно.

- Мора се извршити ревизија рада Специјалног тужилаштва, утврдити одговорност и поново отворити предмети који су затворени због политичког притиска - истичу они.

ДФ: Сада је вријеме за правду

Из Демократског фронта су саопштили да то што је Катнић пензионисан њима не значи много.

– Лидери ДФ-а су му и у судници поручили да ће се кад-тад суочити и са људским и са божјим судом и јасно је да је дошло вријеме да одговара тај који је, због очувања власти једног човјека и његове мафије, био спреман на свако подметање, уцјену, намјештаљке, на све оно што не би урадио нико поштен, частан и професионалан. Сада је вријеме за правду, а рука правде мора доћи и по Миливоја Катнића, као и по његовог шефа Мила Ђукановића и друге из тога система зла – поручили су из ДФ-а.

Демократе за одлуку ТС наводе да је донијета њиховом заслугом, док су им из ГП УРА поручили да су управо они одлагали избор новог Тужилачког савјета, а тиме и разрјешење Миливоја Катнића.

– Овакво неодговорно поступање Алексе Бечића и његових вjечито уздржаних тастер посланика, од jула до децембра прошле године, онемогућавало jе борбу против организованог криминала и корупциjе на високом нивоу, али и оставило простор да организоване криминалне групе несметано спроводе активности – навели су из ГП УРА.

Акција за људска права (ХРА) у свом саопштењу је подсјетила да је Тужилачки савјет констатовао престанак функције државним тужиоцима на основу података о годинама живота и стажа тужилаца изнијетих у допису Фонда ПИО.

- Судећи по објавама из медија, решење за бившег Главног специјалног тужиоца у управном поступку није било коначно. Ако је то тачно, сматрамо да је Тужилачки савјет требало да прекине поступак док се на потпун начин не утврди чињенично стање. Судски и Тужилачки савјет не би требало да одлучују ако претходна питања нису коначно ријешена у управном поступку, односно судском спору - наводе из ХРА.

image

Сања Јовићевић

-IVAN PETROVIC-IPE

Да одлука Тужилачког савјета спорна сматрају два члана тог тијела из реда тужилаца – Сања Јовићевић и Ђурђина Ивановић, које су једине гласале против. Оне су изнијеле правни став да примјена законске одредбе чл. 103 Закона о Државном тужилаштву, при игнорисању правних норми које имају вишу правну снагу од закона, има само једну директну посљедицу, а то је да се право на старосну пензију из Закона о пензијском и инвалидском осигурању претвори у обавезу и да државним тужиоцима престане функција.

– Примјена спорне законске норме, пуким језичким тумачењем, довшће до дискриминације државних тужилаца на основу пола и до дискриминације професије. Кршење права и начела Конвенције о људским правим и Устава ЦГ могло би довести до обавезне накнаде материјалне и нематеријалне штете – тврде Ивановић и Јовићевић.

Оне наводе да је обавјештење Фонда ПИО које се односи на Катнића нејасно и непрецизно и да не садржи ваљане податке, посебно имајући у виду чињеницу да се воде управни поступци пред Фондом ПИО и Министарством одбране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:40