Igor Rmandić / Lazar Ružić
08/06/2023 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rmandić: U Bijelom Polju napadnuta država

Ako je napad na policajca napad na državu, kako mnogi vole da kažu, onda je juče napadnuta država i njeni građani sa pravom očekuju reakciju, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata policajaca Crne Gore

Podmetanje bombe pod auto policijskog službenika u Bijelom Polju jasno nam pokazuje nekoliko stvari. Prva je, ona koja je već postala konstanta crnogorskog društva, da su policajci i dalje nezaštićene mete ka kojima svoje nezadovoljstvo, frustracije, pa čak i oružje, može, bez kazne i posljedica da uperi bilo ko. Druga je da kriminalci na ovaj način pokazuju svoju moć, odnosno vrlo jasno poručuju državi da su jači od nje i da im ona ne može ništa, kazao je Igor Rmandić, predsjednik Nezavisnog sindikata policajaca Crne Gore.

– Ako je napad na policajca napad na državu, kako mnogi vole da kažu, onda je juče napadnuta država i njeni građani sa pravom očekuju reakciju. Ne rutinsku, mlaku i sličnu dosadašnjoj praksi već pravu, ozbiljnu i temeljnu. Nezavisni sindikat policije Crne Gore traži od nadležnih državnih organa da istragu sprovedu posvećeni profesionalci sa iskustvom, da ona bude brza i efikasna i da se počinilac ili više njih što prije privede pravdi. Sve drugo bi bilo mrcvarenje policijskih službenika, njihovo dodatno izlaganje devijantnom dijelu našeg društva i  jasna poruka države da ne brine za svoje službenike. Jalove i neefikasne istrage napada na policijske službenike dovode do osjećaja nesigurnosti, kako samih policijskih službenika, tako i građana koji posmatraju nemoć države da odbrani samu sebe – kazao je Rmandić.

image

Zapaljeno auto ispred kuće

Milovan Novović

Postavlja se pitanje, kaže Rmandić, kako očekivati da se u policiji zaposli bilo koji mladi čovjek ako unaprijed zna da će za obavljanje svog posla staviti “glavu u torbu” a da neće imati nikakvu zaštitu.

– Radiće svoj posao pošteno i profesionalno, njegova porodica će trpjeti zbog toga a onda kada neki kriminalac odluči da ih sve zajedno ugrozi biće ostavljeni na vjetrometini i prepušteni sam sebi. Uz najčešči izgovor  da “istraga traje” i da nema dokaza. Pa neko te dokaze mora da nađe jer mu je to posao. Ako ne umije, ne zna ili neće mora da se skloni i prepusti svoje mjesto onima koji hoće, znaju i mogu.        Kako očekivati da se bilo koji građanin osjeća sigurno na bilo kom mjestu, pa čak i u sopstvenoj kući, ako skoro svakodnevno gleda kako se nekažnjeno ugrožavaju i oni koji njega treba da zaštite? Napad na porodicu našeg kolege u Bijelom Polju pokazuje svu beskrupuloznost i bezobzirnost kriminalaca ali i osjećaj sigurnosti koji oni imaju jer čak i da budu uhvaćeni kazne će biti minimalne. A koliku kaznu zaslužuje svjesno i umišljajno dovođenje u opasnost života dvoje maloljetne djece? Sigurno i jedino  najstrožu koja je propisana našim krivičnim zakonodavstvom – kazao je Rmandić.

U bjelopoljskom naselju Rakonje juče uјutro je došlo do eksplozije ispred porodične kuće policijskog službenika OB Biјelo Polje Miloša Radovića pod čiјi automobil јe podmetnuta eksplozivna naprava. Do eksploziјe јe došlo oko dva sata iza ponoći, a, osim pričinjene materiјalne štete, na sreću, povriјeđenih niјe bilo.

Iz Osnovnog državnog tužulaštva Bijelo Polje saopšteno je da je improvizovana eksplozivna naprava postavljena pod vozilo policajca.

Nakon priјavljenog događaјa, obavljen јe uviđaј na licu mјesta od strane državnog tužioca Daniјele Đuković, vјeštaka zaštite od požara, eksploziјa i eksplozivnih sredstava, kriminalističkog tehničara i ovlašćenih policiјskih službenika OB Biјelo Polje.

– Na licu mјesta јe utvrđeno da јe ispod vozila marke "kiјa", vlasništvo policiјskog službenika M.R., postavljena improvizovana eksplozivna naprava. Preduzimaјu se sve potrebne mјere i radnje radi utvrđivanja identiteta N.N. lica ili više njih koјi su postavili predmetnu eksplozivnu napravu. Takođe, nakon izuzetih tragova sa lica mјesta, vјeštak će se izјasniti o uzroku nastanka eksploziјe – navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:06