Протести на Цетињу против устоличења митрополита црногорско-приморског / LAZAR RUZIC
03/01/2022 u 07:57 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руководилац Интервентне јединице осумњичен за мучење грађана на Цетињу 5. октобра

Руководилац Интервентне jединице ЦБ Будва Р.К. и полициjски службеник у тоj јединици М.Р. сумњиче се за кривично дjело мучење, извршено на штету грађана С.В. и Д.В. 5.9.2021. године

Иако је средином новембра прошле године одржана сjедница Бироа за оперативну координациjу на којој је разматран извjешаj комисиjе о резултатима поступања сектора безбjедности током устоличења митрополита црногорско-приморског Jоаникиjа 5. септембра на Цетињу, коначна верзија тог извјештаја још увијек није позната јавности.

Засад је познато да је цетињско Основно државно тужилаштво формирало укупно 30 предмета поводом дешавања током устоличења. Како незванично сазнајемо, у једном од њих је и покренута истрага против руководиоца Интервентне jединице Центра безбjедности Будва Р.К. и полициjског службеника у тоj јединици М.Р. због сумње да су 5.9.2021.године извршили кривично дjело мучење, на штету грађана С.В. и Д.В. У једном случају, како сазнајемо, дошло је и до оптужења Д.И. због кривичног дjела напад на службено лице у вршењу службене дужности. Он је у међувремену закључио споразум о признању кривице, на основу којег је осуђен на казну затвора у траjању од шест мjесеци.

Основно тужилаштво на Цетињу прибавило је довољно доказа који су резултирали оптужењем Веселина Вељовића, бившег директора полициjе, а сада савјетника предсједника државе.

Извјештај тајна

Предсjедник Владе Здравко Кривокапић обећао jе 11. новембра да ће сjедница Виjећа за националну безбjедност на коjоj ће бити разматран извjештаj независне комисиjе о догађаjима на Цетињу 4. и 5. септембра бити одржана 22. новембра, али се то није десило.

– Таj извjештаj комисиjе ће рећи много шта и нека jавност суди о томе. Извjештаj jе упућен Виjећу за националну безбjедност. Инсистираћу да таj извjештаj угледа свjетло дана. Мислим да jе добро што смо се окренули институционалном дjеловању, да не буде лично. Инсистираћу да виjеће скине вео таjности са тог документа, да читава jавност види – рекао jе Кривокапић на конференциjи за медиjе 11. новембра.

Извjештаj БОК-а, о коме се већ дуже вријеме полемише у јавности, уз тврдњу да је преправљан више пута, биће достављен Виjећу за националну безбjедност на сагледавање и даље поступање.

Поједини медији раније су објавили да је у првоj верзиjи, коjа jе, како тврде, проглашена таjним податком, стаjало да су састанку у Влади на коjем су доношене важне одлуке уочи устоличења митрополита Jоаникиjа присуствовале и особе коjима ту ниjе било мjесто и коjе ниjесу у ланцу одговорности.

Како незванично сазнајемо, у извјештају је констатовано да jе ситуациjу додатно сложеном учинила чињеница да су се министар унутрашњих послова и директор Управе полициjе противили устоличењу на Цетињу. У извјештају је закључено да jе Управа полициjе задатак обавила професионално.

Комисиjа jе формирана након што jе премиjер Здравко Кривокапић отворио питање повjерења министру унутрашњих послова Сергеjу Секуловићу и директору Управе полициjе Зорану Брђанину.

Потпредсjедник Владе и координатор служби безбjедности Дритан Абазовић више пута jе поновио да би "црвена линиjа" била пређена уколико би се кренуло у поједине смjене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:48