Ministar pravde Marko Kovač / -TWITTER/MINISTARSTVO PRAVDE
15/05/2023 u 15:15 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samo proјekat Palate pravde koštaće oko dva miliona

Kako su naveli iz ministarstva, cilj proјekta јe izrada tehničke dokumentacije za pomenute objekte, ali i jačanje kapaciteta Ministarstva pravde u oblastima upravljanja projektima i informaciono-komunikacionih tehnologija

Radovi na izgradnji obјekta na Starom aerodromu u kojem će biti smještena četiri suda i tužilaštavo trebalo bi da počnu uskoro, a, prema preliminarnim procjenama, vriјednost proјekta iznosiće oko dva miliona eura. Ministarstvo pravde Crne Gore, na čelu sa ministrom Markom Kovačem, započelo je razgovore sa predstavnicima Evropske unije i Kancelariјom Uјedinjenih naciјa za proјektne usluge (UNOPS) povodom ovog projekta, kako bi potrebni novac bio obezbijeđen u skorije vrijeme i kako bi se što priјe počelo sa realizacijom planiranog proјekta, saopšteno јe "Danu" iz tog resora.

– Ministarstvo pravde Crne Gore intenzivno radi na donatorskom projektu čiji je cilj obezbjeđivanje uslova za izgradnju zgrade za četiri suda na Starom aerodromu, kao i za poboljšanje smještajnih kapaciteta za Državno tužilaštvo. U cilju uspješne realizacije projekta, ministarstvo aktivno komunicira sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i UNOPS kancelarijom, kako bi se adekvatno formulisao projekat i obezbijedila neophodna sredstva za njegovu realizaciju – odgovorili su iz ministarstva na pitanje "Dana".

Kako su dodali, cilj projekta јe izrada tehničke dokumentacije za pomenute objekte, ali i jačanje kapaciteta Ministarstva pravde u oblastima upravljanja projektima i informaciono-komunikacionih tehnologija. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko dva miliona eura.

Iz ministarstva su kazali da je nedavno održan i prvi sastanak Radnog tima za planiranje i pripremu izgradnje objekata pravosudnih organa u Podgorici, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Višeg suda u Podgorici, Vrhovnog suda Crne Gore, Privrednog suda Crne Gore, Osnovnog suda u Podgorici i Sekretarijata Sudskog savjeta, kao članovi tima.

Radna grupa da ubrza rјešavanje problema

Iz podgoričkog Osnovnog suda kazali su za "Dan" da najveći broj uniformisanih službenika Uprave policije obezbjeđuje ulaz i vrši kontrolu ručnim detektorom svih lica koja ulaze u sud, ali su prisutni i u ostalim djelovima zgrade Osnovnog suda.

Portparol tog suda Maјa Kosović saopštila јe da јe održano više sastanaka sa ministrom pravde i predstavnicima Uprave policije, na kojima je raspravljano o najboljim rješenjima za pitanje bezbjednosti zgrade suda. Takođe, na sastanku predsjednika sudova održanom dana 5. maјa u Vrhovnom sudu Crne Gore, nakon diskusije o bezbjednosti sudova, donijet je zaključak da se uputi apel Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da radni tim zadužen za pitanje bezbjednosti u sudovima intenzivira rješavanje ovog problema.

Iz ministarstva su istakli da će i ubuduće redovno i blagovremeno obavještavati javnost o pokretanju projekta i svim relevantnim projektnim aktivnostima, kako bi osigurali transparentnost i uspješnost ovog značajnog projekta za unapređenje pravosuđa u Crnoj Gori.

Iz podgoričkog Osnovnog suda, u kome se nedavno dogodila tragedija kada je jedno lice aktiviralo eksplozivnu napravu i u toj eksploziji nastradalo, dok јe nekoliko lica povrijeđeno, saopštili su da јe u cilju poboljšanja bezbjednosti zgrade suda, kao i svih lica koji borave u njoj, upućen dovoljan broj policijskih službenika od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Nakon tragičnog događaja u tom sudu, pojačana je bezbjednost i u ostalim crnogorskim sudovima i inicirano je pokretanje i realizacija projekta izgradnje Palate pravde.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:35