stop policija / - DAN
05/08/2022 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saobraćajna policija počela sa primjenom CADaS protokola

Implementacijom CADaS projekta, omogućava da Uprava policije kao nosilac aktivnosti, ali i ostale zainteresovane institucije, koriste i analiziraju veliki broj podataka vezanih za saobraćajne nezgode

Uprava policije je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova od 1. avgusta 2022. godine počela sa izradom i korišćenjem novih zapisnika o uviđajima saobraćajnih nezgoda.

 - Izrada i korišćenje novih zapisnika, kao i uspostavljanje elektronske baze podataka saobraćajnih nezgoda na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije realizuje se u skladu sa CADaS protokolom, što će u narednom periodu  značajno  doprinijeti  kvalitetnijem ažuriranju, obradi i korišćenju podataka iz oblasti vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda - saoošteno je iz Uprave policije.

Evropska komisija je, kako ističu, prepoznala potrebu i značaj usklađivanja baza podataka o saobraćajnim nezgodama, između država na evropskom nivou i u tom smislu definisala CADaS protokol, čiji je potpisnik i naša država.

 - CADaS protokol podrazumijeva znatno veći  set podataka o saobraćajnim nezgodama, u odnosu na način na koji su se ažurirali i prikupljali u prethodnom periodu. Podaci koje prikupljaju države članice, dostavljaju  se u centralnu bazu podataka gdje se vrši analiza i upoređivanje podataka o saobraćajnim nezgodama, na evropskom nivou, dodaju oni.

Elektronsku bazu podataka za potrebe projekta Uprave policije  izradila je služba za Informaciono komunikacione tehnologije MUP-a.

 - Poseban doprinos u realizaciji i implementaciji CADaS protokola dali su Direktorat za državne puteve Ministarstva kapitalnih investicija i međunarodni partneri u okviru projekta Technical  Assistance for Capacity Support to the Transport Sector and EU Acquis Alignment in Montenegro“, navode iz UP.

Implementacijom CADaS projekta, omogućava da Uprava policije kao nosilac aktivnosti, ali i ostale zainteresovane institucije, koriste i analiziraju veliki broj podataka vezanih za saobraćajne nezgode, što u konačnom treba da doprinese poboljšanju i unapređenju stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:39